Duminică,
25.10.2020
Innorat
Acum
14°C

Piața Mică, Zoo și încă opt locuri: primele containere pentru deșeuri coborâte în subteran

09 Septembrie 2020 22:04

Piața Mică, Zoo și încă opt locuri: primele containere pentru deșeuri coborâte în subteran

Administrația Sibiului a lansat procedura de amenajare a primelor containere subterane pentru colectarea deșeurilor din oraș. 

Deocamdată, administrația Sibiului a stabilit zece amplasamente în care să fie amenajate containere subterane care să ocupe o suprafață de aproximativ 12 metri pătrați. În fiecare astfel de loc vor fi amplasate containere pentru câte patru fracții de deșeuri, respectiv rezidual, biodegradabil, plastic/metal și hârtie/carton (containerele subterane nu vor avea recipiente și pentru deșeurile din sticlă).

Amplasamentele stabilite sunt în Piața Mică (aproximativ vizavi de Crama Sibiană), în parcarea auto de la Zoo (vizavi de hotelul Hilton), pe str. Gorjului la intersecția cu Ștrandului și pe str. Heghel la intersecția cu str. Frații Grachi. Trei astfel de containere subterane vor fi amplasate pe str. Iezer (la numerele 1, 3 și 7), restul fiind propuse pe str. Râului (în apropiere de intersecția cu str. Rusciorului), pe str. Constantin Noica (în zona blocurilor din spatele Poliției) și pe str. Semaforului, la nr. 9.

În afară de echipele societății de salubritate, la aceste containere subterane vor avea acces doar locuitorii arondați. ”Sistemele de colectare a deșeurilor trebuie să fie dotate cu sistem de control al accesului utilizatorilor. Accesul utilizatorilor se va realiza cu card, tag sau orice alt sistem disponibil (tehnologie NFC etc)”, cer reprezentanții administrației locale prin caietul de sarcini anexat contractului scos la licitație.

Pentru fiecare loc ales a fost realizat și câte un foraj geotehnic, pentru a se asigura faptul că stratificația terenului permite amenajarea unor astfel de containere. În subteran, acestea vor fi protejate de un siloz exterior, impermeabil. ”Pentru a se evita posibile accidente în timpul golirii este necesar dotarea acestuia cu sistem de siguranță care împiedică eventualii trecători să cadă în golul creat”

Un milion de lei

924.370 de lei, fără TVA, este valoarea estimată a contractului pentru amenajarea acestor sisteme subterane de colectare a deșeurilor. Firmele interesate au termen de depunere a ofertelor până cel mai târziu pe 20 octombrie 2020.

Pentru aceste containere subterane, garanția solicitată este de cinci ani, perioadă în care va trebui asigurată mentenanța sistemelor cel puțin o dată pe an. Amplasarea containerelor vor trebui realizate în cadrul unui contract semnat pe 12 luni, în care amenajarea efectivă este prevăzută a fi realizată în ultimele șase luni contractuale.

Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport preț-calitate. Componenta calitativă, care are o pondere de 10%, prevede ”dotarea containerului interior cu senzor de volum care va transmite date referitoare la locație și gradul de umplere a containerelor”. Componenta financiară are o pondere de 90%.

Vizualizari: 1959

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

BON BON

Acum 1 lună

În cel mai mare cartier al Sibiului, Hipodrom I, II, III şi IV nu aţi prevăzut niciun loc, la fel nici în Valea Aurie. Când să ne aşteptăm şi în alte zone ale Sibiului?
Raspunde

Xdfhfdgh Sdfghdf

Acum 1 lună

Deci pentru a face amplasarea unor astfel de containere este nevoie de 12 luni (1an)? pai si sa faca cate 1cm/zi si tot nu rezulta atata timp necesar... De ce nu se ia exemplul din alte orase cum este in Sebes, in Cluj, in Neptun si atatea alte localitati care au asa ceva de cel putin 5 ani? in plus de ce sa fie accesul doar cu card, ID (NFC) si doar pentru cei din zona unde sunt amplasate? adica eu daca am gunoi si trec pe acolo de ce nu pot sa il arunc, ca doar toti platim gunoiul la primarie ceea ce logic ar insemna ca pot arunca gunoiul (sortat pe fiecare categorie) la orice cos de gunoi din acest oras. trebuie sa ma plimb cu el pana ajung acasa? punteti camere de supraveghere la fiecare astfel de zona si eliminati sacii de gunoi, sa vina cu galeata sa arunce gunoiul si astfel se va vedea si daca l-a sortat sau este la gramada aruncat asa cum fac majoritatea si apoi ne miram de ce este asa de mic procentul de sortare al gunoiului sau faceti ca in Germania si Austria unde a inceput sa se renunte la sortarea la client si se face sortare automata la depozitare si este mult mai mare coeficientul de reciclare. Intotdeauna se vor gasi destul de multi care, din lene sau pur si simplu ca nu vor, nu sorteaza gunoiul si il arunca si cum apuca. adiministratia sibiana trebuie reformata de la primar pana la cei care fac aceste caiete de sarcini pentru licitatii pentru ca se vede clar ca sunt numai incompetenti in aceasta primarie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus