Duminică,
27.09.2020
Innorat
Acum
11°C

Răzvan Biriș, directorul Crucii Roșii Sibiu: ”Fără digitalizare și reducerea la maximum a birocrației e greu să ne mai descurcăm în prezent”

09 Septembrie 2020 14:07

Răzvan Biriș, directorul Crucii Roșii Sibiu: ”Fără digitalizare și reducerea la maximum a birocrației e greu să ne mai descurcăm în prezent”

Instituțiile publice din Sibiu au trecut testul bunăvoinței, în urma crizei provocate de noul coronavirus, însă e nevoie de reducerea birocrației și informatizare, susține directorul Crucii Roșii Sibiu, Răzvan Biriș într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

Cum se împacă munca de fost angajat în mediul privat cu munca în fruntea unei organizații neguvernamentale?

Cu ironie asumată, afirmam în grupul colegilor că mi-au trebuit peste 40 de ani din viață, să reușesc în sfârșit să ajung bugetar. Trebuie să precizez însă un aspect, am rămas ancorat și în sectorul privat, funcția publica fiind una cu preponderent caracter umanitar, latura financiară trebuie totuși asigurată dintr-o altă activitate. Tehnica ne permite astăzi din fericire să putem îmbina mai multe servicii. Experiența din privat ajută mult în identificarea potențialelor căi de finanțare, lucrul cu instituțiile publice îmi era mai puțin cunoscut. Modul abrupt în care am intrat „în pâine” m-a ajutat sincer, astfel am reușit foarte rapid să fac legăturile cu majoritatea acestora, iar nevoia a anulat tatonările inutile.

Care sunt prioritățile fixate pentru această nouă poziție? Ce vă propuneți să faceți?

Doresc să creez și să implementez proiecte pe termen mediu și lung. Proiecte utile comunității în viața de zi cu zi și care să se poată autofinanța. Doar astfel putem avea sustenabilitate și predictibilitate.

Ne vom concentra pe sănătate, unde vrem să întărim legătura dintre privat și public, cu beneficii de ambele părți. Spitalul public poate atrage astfel o parte din fondurile necesare și niciodată suficiente, iar pe de altă parte, comunitatea poate beneficia din plin de serviciile astfel dezvoltate. Încercăm să devenim puntea dintre aceste doua „lumi” prin programe, proiecte, servicii. Îngrijirea medicală la domiciliu și abonamentele de sănătate sunt proiectele majore din acest domeniu.

Educația va reprezenta cealaltă axă principală de acțiune. Intenționăm să amplasăm construcții modulare în școli sau proximitate, creând astfel hub-uri cu scop educațional, de formare, terapie, social.

În ceea ce privește latura socială, dorim să implementăm o rețea permanentă de solidaritate, astfel încât cu mici contribuții individuale lunare să asigurăm strictul necesar unor categorii cu adevărat defavorizate. Tot în acest scop vom continua să organizam și acțiuni caritabile de tip eveniment, după modelul concertului oferit în parteneriat cu Filarmonica Sibiu.

Care e media de vârstă a voluntarilor. Ce vârsta are cel mai tânăr și cel mai în vârstă voluntar?

Sunt peste 200 de voluntari implicați în prezent și recunosc, nu am reușit să calculăm o medie de vârstă. Conform regulamentului și legii, vârsta minimă de înscriere este de 16 ani, iar având în vedere faptul că aceasta activitate nu beneficiază de plafon de pensionare, primim  ajutor și din partea unor prieteni trecuți binișor de 70 de ani.

Pentru mulți, Crucea Roșie România este identificată în termenii ”acțiuni de caritate”, pe când în alte state termenul e mai apropiat de ”primii, atunci când e nevoie”. De unde această diferență?

Da, corectă și pertinentă întrebare. Aceste acțiuni au fost mai vizibile probabil în ultima vreme, dar la nivel național exista 52 de detașamente de intervenție în situații de urgență, iar voluntarii noștri sunt instruiți constant pentru astfel de acțiuni. Într-adevăr, nu a fost cazul de intervenții în anii trecuți, dar această pandemie ne-a conectat la nevoile reale și ne-a arătat așteptările pe care le are societatea de la noi. De aceea, atât prin corpul de voluntari, cât și prin proiectul de îngrijire medicală vom crea un task force specializat, astfel încât să avem capacitatea de a interveni si oferi suport autorităților în caz de nevoie.

Cum funcționează programul ”Banca pentru alimente” în Sibiu? Sunt sibienii mai darnici sau mai rezervați față de românii din alte zone geografice?

În forma lui actuala, acest program nu este unul cu o derulare satisfăcătoare, asta ca să mai păstrez o fărâmă de bunăvoință. Poate nici modul în care a fost gândit nu este cel mai potrivit, amplasarea coșurilor pentru produse după ce clientul magazinului a trecut de casa de marcat nu este deloc practică sau comodă. În acest sens, am gândit inițierea rețelei de solidaritate amintite, proiect ce va demara în această toamnă. Aceasta va fi formată din donatorii recurenți, în care șase prieteni vor „adopta” o familie, asigurându-le un minim necesar traiului decent, dar și din restaurante - o masa caldă- sau producători sau comercianți locali de produse alimentare.

Este foarte important să definim exact cazurile înspre care se vor duce contribuțiile, prin dosare de beneficiari foarte clare, astfel încât donatorul să simtă concret semnificația ajutorului oferit.  Transparența și comunicarea sunt primordiale în astfel de acțiuni.

Ați participat activ la acțiunile Crucii Roșii Sibiu în prima perioadă de vârf a pandemiei, în Sibiu. Știind ce a fost atunci, văzând care este situația și acum, cum credeți că se vor desfășura alegerile locale?

În perioada de urgență am avut interacțiuni cu mai toate instituțiile locale. Cu unele am colaborat foarte bine, cu altele mai poticnit, dar de un lucru nu pot acuza pe nimeni: lipsa de voință. Sper ca toți cei implicați să-și fi învățat lecția dură primita și să încerce să grăbească adaptarea la noile cerințe și nevoi ale societății. Fără digitalizare și reducerea la maximum a birocrației e greu să ne mai descurcăm în prezent, să nu mai vorbim de viitor. Cred că măsurile luate pentru buna desfășurare a alegerilor sunt suficiente. Sunt și eu curios cum vor afecta rezultatele situația total excepțională cauzata de pandemie, deși subiectul apare foarte timid spre deloc în programele candidaților.

 

Vizualizari: 2776

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

BSI H

Acum 2 săptămâni

Din pacate Crucea Rosie = Masonerie, prea multa reclama gratuita pentru o corporatie care spala bani la nivel global si scurge fonduri catre Fundatia fam. Clinton si altii de teapa lor, adica satanisti. https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/06/04/the-red-cross-had-500-million-in-haitian-relief-money-and-it-built-just-6-houses/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus