Vineri,
19.04.2024
Cer Senin
Acum
4°C

Ioan Dragotă: „dacă cetățenii din Șura Mare și Hamba nu mai au patru ani de pierdut, să voteze candidatul Alianței USR PLUS”

Ioan Dragotă: „dacă cetățenii din Șura Mare și Hamba nu mai au patru ani de pierdut, să voteze candidatul Alianței USR PLUS”

Inițiator al mai multor acțiuni civice în ultimul an, Ioan Dragotă a decis să candideze pentru funcția de primar al comunei Șura Mare. ”Am înțeles, în timp, că dacă nu mă implic activ și eu, și vecinul, și ceilalți cetățeni ai comunei, suntem doar spectatori ai degradării vieții satelor noastre”, spune candidatul Alianței USR PLUS despre motivele care au stat la baza acestei candidaturi. În interviul acordat Turnul Sfatului, Ioan Dragotă enumeră atât o parte din proiectele de care este nevoie pentru dezvoltarea comunei Șura Mare, cât și soluțiile prin care aceste proiecte pot fi implementate.

Reporter: De ce ați decis să candidați pentru un mandat de primar?

Ioan Dragotă: În urmă cu 15 ani, m-am mutat în Șura Mare, mai precis în satul Hamba. Am cumpărat o casă, care să fie cămin pentru familia mea. Au apărut copiii și atunci am început să văd câte puțin din neajunsurile pe care le avea comuna noastră. M-am lăsat purtat de grijile afacerii personale și am sperat că vor apărea în timp acțiunile și implicarea administrației pentru îmbunătățirea sau cel puțin remedierea celor necesare în comună. Mi-am văzut de familie, de afacere, mi-am plătit taxele și impozitele la timp și am considerat că este suficient, pentru că oricum politica nu făcea parte din preocupările mele. Total greșit. Am înțeles, în timp, că dacă nu mă implic activ și eu, și vecinul, și ceilalți cetățeni ai comunei, suntem doar spectatori ai degradării vieții satelor noastre. Așa că m-am hotărât să mă implic, și nu oricum, ci asumându-mi această candidatură din partea Alianței USR PLUS, pentru că nu mai vreau să rămân la stadiul de comentator al neajunsurilor noastre.

Care considerați că sunt avantajele care vă diferențiază de ceilalți competitori în aceste alegeri?

Am adunat lângă mine oameni harnici, profesioniști, care au demonstrat acest lucru în sectorul privat, în ani de experiență, oameni care împărtășesc aceleași valori și alături de care am construit o echipă solidă. Suntem o echipă cu viziune, cu disponibilitate pentru dialog și concentrați pe rezultate. Gândim încă de pe acum proiecte, ca soluție la problemele reale ale cetățenilor din Hamba și Șura Mare.

Ce părere aveți despre evoluția comunei în ultimii ani, din punct de vedere administrativ?                                                                                                                                                   

Din punctul meu de vedere, administrația locală din Șura Mare funcționează într-o bulă. În timp ce în țară sunt primari și primării care au înțeles că este nevoie deschidere către cetățean, de mai mult interes în cheltuirea banului public cât mai eficient, de mai mult interes pentru dezvoltare prin absorbția fondurilor europene, Șura Mare a ales să se mulțumească să gestioneze un buget limitat. În situația de față, nu este vorba decât de management deficitar si lipsă de viziune. Toate astea vor fi corectate și soluționate cu voință și inteligență. În momentul de față, la realizările administrației este menționat faptul că s-a achiziționat un buldozer. Aici se limitează o administrație învechită, cu zero fonduri europene atrase. Despre ce dezvoltare administrativă mai poate fi vorba? Împreună cu echipa mea, vorbim oamenilor despre digitalizare în administrație, despre eficientizarea și modernizarea acesteia, despre transparența în actul decizional, despre implicarea cetățeanului în luarea deciziilor prin punerea în dezbatere publică în mod concret și real.

Care sunt domeniile în care credeți că evoluția comunei Șura Mare a cunoscut o stagnare ori un regres și care considerați că sunt cauzele?                                                                                                    

Suntem o comună mică și cu posibilități de dezvoltare limitate, la prima vedere. De aceea este prioritar pentru noi să fim creativi și să identificăm toate ariile pe care le putem dezvolta, punând la treabă bani europeni. În Șura Mare s-au dezvoltat zone rezidențiale fără a avea la bază un fundament bine pus la punct. Avem în aceste cartiere, locuințe neracordate la rețeaua de apă și canalizare, iar prin intermediul unor lucrări de mică anvergură și într-un timp foarte scurt, nu este posibil să se rezolve această problemă. Avem probleme cu transportul public de persoane și cu posibilitatea de conectare cu Municipiul Sibiu. Aici este vorba de un serviciu contractat în defavoarea cetățeanului din Șura Mare și Hamba. Traseu limitat, stații insuficiente, orar neadaptat la nevoile reale, politică de prețuri pentru bilete și abonamente deficitară și flotă subdimensionată. Acestea sunt doar două dintre problemele reale ale comunității.

În actuala pandemie de Covid-19 v-ați implicat într-o campanie de producție și distribuire a măștilor de protecție. Ce considerați că putea fi făcut mai mult de către administrația locală în gestionarea pandemiei?   

În aceasta perioadă am încercat, împreună cu prietenii, colegii și cu sprijinul mai multor voluntari din Sibiu și din comuna noastră, să ajutăm cu tot ce auzeam că este nevoie. A fost ceva spontan. Nu vreau să vorbesc mai mult despre asta, pentru că am acționat ca cetățean, din solidaritate, nu ca om politic. Despre administrația locală și despre primarul in funcție nu pot să spun nimic, pentru că a fost inexistent.

Tot prin inițiativa civică ”Împreună pentru Șura Mare” ați mai derulat și alte proiecte comunitare. Care au fost reacțiile pe care le-ați primit ca urmare a acestor proiecte?                                                                                                                                     

Toate acțiunile derulate prin intermediul inițiativei civice menționate au fost primite cu interes de comunitate și de cetățenii săi, pentru că s-au născut ca o soluție la nevoi reale și de actualitate. Pentru că nu au avut caracter politic, ca de altfel toate acțiunile asociației, nu doresc să dezvolt acest subiect pe perioada campaniei electorale.

Considerați că scenariile adoptate pentru începerea anului școlar sunt cele potrivite?                                                                                                                                                             

Este dificil să emiți un punct de vedere universal valabil. Un lucru este cert, copiii au nevoie de prezența lor fizică la școală, chiar și în condiții speciale. Acum, dacă vorbim despre ce ar fi trebuit și ce măsuri suplimentare s-ar fi putut implementa până acum pentru protectia și siguranța copiilor, lucrurile se complică. Sunt ani la rând de când anul școlar începe fără manuale, iar acum, când ne aflam într-o situație cu totul excepțională, nouă pentru toți, bâlbele sunt și mai mari, pentru că acum este vorba de sănătatea copiilor noștri. Am în minte două exemple: unul din Germania, în care copiii poartă mască, se dezinfectează și păstrează distanța inclusiv în clasă, dar după ce s-au așezat în bănci, nu mai trebuie să poarte masca și cel de-al doilea exemplu din țară: școala din Ciugud, unde totul este controlat inteligent, pâna la concentrația de dioxid de carbon dintr-o clasă, unde accentul se pune pe elev și pe nevoile lui de adaptare. Oricum, modelul de la Ciugud, de școală SMART și de administrație, este unul dintre cele pe care le am ca reper și model de bună practică.

Cum simțiți, până acum, reacția localnicilor la oferta Alianței USR PLUS Sibiu în această campanie?                                                                                                                                        

Oamenii au început să ne cunoască și să înțeleagă viziunea noastră, însă pentru o bună parte dintre ei, noi avem o abordare SF, pentru că vorbim aplicat, pe proiecte și soluții, indicând de fiecare dată și sursa financiară. Vă dau un scurt exemplu, legat de soluțiile pentru transport. Am vorbit de posibilitatea constituirii unei flote proprii de transport cu fonduri europene și am vorbit de achiziționarea unui autobuz electric. Întrebările imediate au fost în sensul în care nu cumva visez, pentru că ei nu știu că pe fonduri europene nu va mai fi posibilă achiziționarea de autobuze cu consum diesel sau benzină. A vorbi destul de mult despre fonduri europene, într-o comună în care nu s-a facut nimic în acest sens și în care s-au ratat și posibilitățile interne guvernamentale de finanțare, mă refer la PNDL1 și PNDL2, este pentru mulți o abordare SF. În concluzie, suntem priviți cu interes și sper să se concretizeze asta la votul din 27 septembrie 2020.

În cazul unui viitor mandat de primar, ce proiecte prioritare vă propuneți să derulați la nivelul comunei?

Primul proiect esențial este elaborarea și punerea în dezbatere publică a ”Strategiei de Dezvoltare Locală”, fără de care nici un proiect nu poate fi finanțat prin fonduri europene. Fără acest document "Strategia de dezvoltare", obligatorie din 2010, nu se pot accesa fonduri europene. Iar Primăria Șura Mare nu o are. După aceea, vom acționa pe două direcții. Prima direcție va fi îndreptată spre dezvoltarea unei administrații funcționale, transparente, eficiente si accesibilă cetățenilor. Cea de-a doua direcție se va axa pe dezvoltarea de proiecte prin a căror implementare să rezolvăm probleme ce țin de infrastructura stradală, utilități (apa, canalizare, iluminat, gaze, transport public), infrastructura școlară , sănătate, petrecerea timpului liber, dezvoltarea și sustinerea micilor antreprenori locali etc.

Care vor fi resursele (financiare, umane) care pot fi utilizate pentru implementarea proiectelor pe care le propuneți pentru Șura Mare?                    

Cred că în aparatul administrativ sunt persoane care, puse în valoare și responsabilizate, vor face parte din echipa pe care este necesar să o dezvoltăm în cadrul primăriei. Aici mă refer la un departament de scriere de proiecte. În prima fază, vom lucra pe un buget cu resurse limitate, iar acești bani nu îi vom putea cheltui pentru scrieri de proiecte. Prin urmare, vom determina profesionalizarea personalului din primărie (cursuri, specializari și perfecționări) și voi apela la Comisia Națională de Politici și Programe al Alianței USR-PLUS, creată ca structură de suport. În același timp, unele investiții mici vor fi suportate din bugetul local, dacă se face o alocare judicioasă a resurselor și vom urmări implementarea proiectelor de interes, aferente axelor de finanțare pentru exercițiul bugetar european 2021-2027.

Cum sperați să arate configurația viitorului Consiliu local și dacă vedeți oportunități de formare a unor alianțe care să asigure o majoritate?

Ca primar, mi-aș dori să am sprijinul unei majorități în Consiliul Local Șura Mare, formată din membrii echipei mele de consilieri. Mi-ar plăcea să mă pot baza pe profesionalismul și pe experiența lor. În ce privește configurarea unei majorități, cred că trebuie să aibă la bază cooperarea cu bună credință în interesul cetățeanului pentru implementarea proiectelor de interes pentru comunitate, dacă vrem să facem o schimbare în bine și să atingem acel ”bine comun” despre care vorbim cetățenilor. Cooperarea în Consiliul Local nu trebuie să țină cont de culoarea politică, ci doar de succesul nostru al comunei pentru dezvoltare. Modul în care consilierii vor înțelege să coopereze se va reflecta direct în calitatea vieții cetățenilor. Sper ca aceștia să înțeleagă că sunt în Consiliul Local pentru cetățeni, nu pentru interese personale.

Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii din Șura Mare, în această campanie electorală?                                                                                                                                             

În 27 septembrie avem posibilitatea să votăm pentru viitorul nostru. Sper ca cetățenii din Hamba și Șura Mare să gândească strategic, să își maximizeze adevărata putere, iar dacă nici ei nu mai au patru ani de pierdut, să voteze candidatul Alianței USR PLUS, Ioan Dragotă și echipa de consilieri propusă de noi.

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2722

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus