Luni,
19.10.2020
Parțial Noros
Acum
10°C

La Sibiu, colectarea deșeurilor devine mai simplă prin intermediul Aplicației Ara

30 Iunie 2020 13:22

La Sibiu, colectarea deșeurilor devine mai simplă prin intermediul Aplicației Ara

Colectarea și reciclarea deșeurilor menajere de la sibieni se poate face mai ușor acum, cu ajutorul aplicației Ara. Aplicația vine în ajutorul oamenilor și le pune la dispoziție un calendar de notificări și informații despre reciclare, oferindu-le ocazia de a semnala neregulile din procesul de colectare cu ajutorul telefonului mobil.

„Adoptarea unor instrumente inovatoare în procesul de gestionare municipală a deșeurilor este o practică  utilizată pe larg în occident și ne dorim să devină la fel de populară și în România. Este prima aplicație cu caracter social de acest fel din țara noastră, iar implementarea proiectului răspunde așteptărilor și necesităților consumatorilor. Suntem convinși că un proces simplificat îi va încuraja pe oameni să devină mai responsabili privind colectarea selectivă. În același timp, vom avea un canal eficient de informare și comunicare cu cetățenii, prin care vom monitoriza și vom asigura buna funcționare a acestui serviciu public. Acesta reprezintă un pas înainte pentru demersul nostru de a optimiza gestiunea integrată a deșeurilor și de a îmbunătăți calitatea serviciilor”, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

Obiectivul lansării acestei aplicații îl constituie îmbunătățirea sistemului de colectare și depozitare a deșeurilor, precum și încadrarea în legislația națională și a UE privind depozitarea deșeurilor biodegradabile. Prin folosirea aplicației, oamenii vor afla informații despre evacuarea gunoiului, vor putea accesa calendarul de colectare și li se va permite comandarea de pubele suplimentare. Totodată, aplicația face posibilă și semnalarea de către oameni a problemelor care pot apărea în procesul de colectare.

„Ara are la bază sisteme integrate atât cu mașinile de ridicare, cât și cu pubelele simple, astfel că procesul de ridicare a deșeurilor și transportul este gestionat în timp real. Utilizatorii vor ști cu exactitate când să scoată pubelele pentru golire, cum să sorteze corect deșeurile și cum să recicleze inteligent, plătind mai puțin. Nu mai au nevoie de notițe sau însemne în calendare, au informațiile necesare, modificări, anunțuri, reclamații – toate într-o singură aplicație pe telefon.  În același timp, ei vor avea posibilitatea și să comande servicii suplimentare, cum ar fi colectarea deșeurilor voluminoase sau a deșeurilor din construcții și desființări. Totodată, vor învăța tehnici de reciclare și reutilizare. Iar pe viitor vom completa aplicația cu alte funcționalități care să facă viața sibienilor mai simplă și mai confortabilă”, explică Alina Ciorba, reprezentant Ara.

De anul trecut, în Sibiu, s-au introdus modificări în ceea ce privește colectarea selectivă, în urma măsurilor legislative impuse la nivel național prin ordonanța nr 74 din 2018 „Plătește cât arunci”. Astfel, Sibiul va atinge în anul 2020 țintele de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri, ținte stabilite de legislația Uniunii Europene. Aproximativ 70% din deșeurile din Sibiu sunt generate de persoane fizice, iar restul de agenți economici.

Aplicația este un proiect al autorităților locale în parteneriat cu o companie privată din România. Ara poate fi descărcată gratuit ca orice aplicație obișnuită de pe Google Play (Android) și Apple store (iOS).

Comentarii

2 comentarii

Lulica Birtu

Acum 1 lună

Am mari dubii la cum se colecteaza selectiv! Cred ca doar e hartii se face,pentru ca in relaitatemerge totul la comun.
Raspunde

Hubububu Cripoi

Acum 1 lună

Daca puneati si link-urile era mai bine, ca de gasit in store-ul Google nu am reusit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus