Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
4°C

Din proteste cu zeci de mii de sibieni, în ”cușcă” și cu botniță. ”Când eram zece persoane, nu m-au luat în derâdere? Ca mai apoi să iasă 45.000!”

20 Septembrie 2020 20:25

Din proteste cu zeci de mii de sibieni, în ”cușcă” și cu botniță. ”Când eram zece persoane, nu m-au luat în derâdere? Ca mai apoi să iasă 45.000!”

Cu o botniță de câine în loc de mască de protecție, aceasta este imaginea care a devenit virală la sfârșitul săptămânii trecute, în urma protestului organizat în Capitală „împotriva măștilor”. Cel din imagine este Doru Apostol, sibianul care în urmă cu doi ani se afla săptămâni întregi în fruntea unor coloane care au ajuns să numere și zeci de mii de sibieni, protestând împotriva puterii politice de atunci.

Dar nu doar „botniță de câine” poartă Doru Apostol în protestele sale împotriva restricțiilor impuse în ultimele luni. Înaintea începerii anului școlar, de exemplu, Doru Apostol și-a construit chiar și un fel de cușcă, cu care s-a postat în fața sediului PNL din Sibiu pentru a protesta împotriva separatoarelor și a altor restricții impuse în școli. 

Doru Apostol este cel care, în 2017, aviza autoritățile despre organizarea protestelor

Practic, Doru Apostol face parte din categoria celor care pun sub semnul îndoielii calitatea, bunele intenții și eficacitatea măsurilor impuse în actuala pandemie. Prin urmare, i-am cerut să detalieze motivele care îl și îi determină să protesteze acum pe cei asemeni lui. ”Obligativitatea măștii este neconstituțională. Este impusă prin ordin de ministru, ceea ce nu face parte din categoria legislației subsecvente. Iar în momentul în care obligi lumea și dai amenzi în baza unei legislații secundare, se cheamă că faci un abuz de putere. O fac Guvernul, Ministerul Sănătății, o face președintele. Președintele care, în relația cu alți președinți sau prim-miniștri, nu poartă mască, deși ceilalți poartă mască”, își expune Doru Apostol ideile pentru care a decis să participe la proteste împotriva restricțiilor impuse de autorități în ultimele luni. ”Toate interdicțiile astea sunt foarte fluide: astăzi vorbim ceva, iar mâine nu mai este valabil, căci «ne-am răzgândit». Este anormal”.

Diferența dintre numărul de oameni care ies la proteste acum și cei care protestau în urmă cu doi ani ține, în opinia lui Apostol, de faptul că mass-media a fost cumpărată de autorități. ”În trecut, toată lumea știa că PSD-ul plătește Antena3 și România TV pentru a-i lăuda. Acum, actualul guvern plătește peste tot. Și, atunci, de unde vrei să mai ai opoziție? Mie, Constituția îmi garantează dreptul la liberă exprimare atâta timp cât nu aduc atingere imaginii altora, cât nu instig la violență și așa mai departe.

În fața sediului PNL Sibiu, septembrie 2020

În discuțiile despre faptul că – la fel ca și în România - masca este obligatorie și în alte țări, Doru Apostol aduce în discuție situația Suediei. ”Sau astfel de exemple nu ne convin? Danemarca, Suedia, Norvegia sunt exemple care nu ne convin? În Germania nu era obligatorie masca, dar acum a devenit și a fost ridicat și nivelul amenzilor. Drept pentru care au ieșit în stradă. Cu milioanele”, susține Doru Apostol, invocând știrile false despre faptul că în Germania ar fi avut loc masive proteste împotriva restricțiilor impuse în pandemie. De altfel, Doru Apostol face parte din rândurile celor care spun că purtarea măștii timp îndelungat afectează sănătatea din cauza ”alimentării reduse cu oxigen”. ”Știm și noi, am învățat la chimie cred că prin clasa a șaptea, că în aer concentrația de CO2 este de 0,04%. În aerul expirat ajunge la 10-13%. Iar copii care stau șase-șapte ore la școală cu masca pe față, favorizează apariția a diferite bacterii. Chiar dacă nu vei muri de Covid-19, în viitor s-ar putea să ajungi la niște complicații inclusiv cu bacterii nosocomiale, care se bazează pe deficitul de oxigen, cu urmări pe termenul mediul și lung”, sunt printre ideile pe care Doru Apostul își organizează, acum, protestele.

Cât privește faptul că butaforia pe care o folosește ar putea să îl plaseze în derizoriu, Doru Apostol consideră că timpul va lămuri cine are sau nu dreptate. ”Când eram zece persoane și protestam împotriva PSD, nu m-au luat în derâdere? Ca, mai apoi să iasă 45.000? Eu de șapte ani ies în stradă împotriva abuzurilor. În primul rând am ieșit împotriva lui Ponta. Apoi, împotriva abuzurilor lui Cioloș, unde eram mai puțini oameni. Apoi iar a venit epoca PSD și cea a lui Dragnea. Acum, e epoca PNL. De șase luni încoace, totul e dat peste cap. Dacă luăm comunicările opace ale așa-numitului Grup de comunicare strategică, vom vedea neconcordanțe de la săptămână la săptămână. Numai zilele trecute s-au vindecat, brusc, câteva zeci de mii de bolnavi de Covid-19. Apoi, pentru a fi declarat bolnav de Covid-19 e de ajuns un test PCR, dar pentru a fi declarat «vindecat» ai nevoie de două astfel de teste. Cu o ușoară exagerare, am putea vorbi de un fel de bio-terorism, instrumentat la nivel guvernamental”, își mai expune, Doru Apostol, din motivele pentru care consideră că merită să continue opoziția.

Sursa foto principală: Inquam / Octav Ganea

Vizualizari: 1644

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Corina S

Acum 1 lună

stau sa ma intreb de o buna bucata de timp, cu se ocupa oamenii astia in restul timpului? au o slujba undeva si protesteaza in timpul liber, au familie, de unde au au atata timp sa protesteze LA ORICE?! nici mie nu-mi convin multe lucruri, dar ajung la ora 7 seara acasa de la lucru, rupta de oboseala, trebuie sa vad de copii, etc si dimineata o iau de la capat. un sfat va rog, domnule Apostol, cum sa fac sa protestez si eu. multumesc.

Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Daca crezi cu adevărat intr-o idee, iti faci timp.
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Vad ca Dorel asta, de profesie nemultumit, are casca bluetooth in ureche. Oare nu i-a spus nimeni ca tipul asta de casti implanteaza automat un microfon in ureche si apoi ii sunt ascultate gandurile? In locul lui as porni si un protest impotriva castilor bluetooth...
Raspunde

Mini Me

Acum 1 lună

Imi place cum oamenii ca cel de mai sus dau exemple ca si Danemarca, Suedia, Norvegia. Daca ar fi fost in una din tarile mentionate ar stii ca din punct de vedere civic si moral nordicii sunt cam la 50-100 de ani fata de noi. De asemenea sunt persone reci dpdv social, pt ei izolarea sociala sau distantarea fiind ceva normal. Si nu in ultimul rand, sunt foarte pragmatici. Daca le moare o ruda, nu conteaza ca e gradul unu sau trei, dupa o sapt se poarta ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic. La noi, daca Doamne fereste, moare cineva iti iei liber 6 luni sa "jelesti". Asa ca nu poti compara romani cu nordici, sau manelisti cu roboti :)
Raspunde

@John Doe

Acum 1 lună

Nu e cască Bluetooth, e o clema de rufe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus