Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
5°C

Despre Instituția Prefectului: ”Nu sunt în stare să întrețină o ușă în pandemie? Să ceară sponsorizări! E jeg”

21 Septembrie 2020 12:48

Despre Instituția Prefectului: ”Nu sunt în stare să întrețină o ușă în pandemie? Să ceară sponsorizări! E jeg”

Cel puțin o parte din serviciile care funcționează în clădirea Instituției Prefectului Sibiu întâmpină cetățenii cu uși scorojite, murdare, inestetice. În contextul în care instituția are printre cele mai active roluri în implementarea măsurilor de limitare a răspândirii Covid-19, modul în care ”se prezintă” o parte din serviciile Prefecturii nemulțumește sibienii.

Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor și Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte funcționează, deopotrivă, în clădirea Instituției Prefectului Sibiu. Accesul se face separat de intrarea principală folosită de conducerea Prefecturii, iar cel puțin modul în care este gestionat acest acces stârnește nemulțumiri. Atât din cauza aspectului ușilor, cât și ca urmare a faptului că – spre exemplu – scaunele pe care se așază cei cărora le trebuie făcute fotografiile nu sunt dezinfectate după fiecare utilizare.

”Am fost la Serviciul permise, să îmi schimb permisul auto. Pe ușa de la intrare nu mai este nici vopsea, este jeg. Ți-e frică să pui mâna pe ea. Înăuntru, faci poză. Scaunul pe care te așezi unul după altul nu se dezinfectează. Sunt două ghișee acolo, iar la unul nu se poartă mască. Nu se poate așa ceva: ni se cere nouă să respectăm regulile, dar tocmai aceste instituții nu le respectă? Instituția Prefectului nu reușește să întrețină măcar o ușă? Să ceară sponsorizări, precum au făcut alte instituții dacă nu au bani. Să pună o sticlă cu spirt și o rolă de hârtie, să șteargă fiecare scaunul dacă dorește. Acolo vin oameni din tot județul, încât ți-e frică să te duci”, este una din sesizările formulate pe adresa redacției Turnul Sfatului, de către o sibiancă.

Scaunele pe care se așază sibienii pentru a fi fotografiați la Instituția Prefectului nu sunt dezinfectate după fiecare utilizator. În imagini, zona de preluare a fotografiilor de la Serviciul Permise

Ea spune că a formulat sesizare scrisă și cere și altor autorități să intervină. ”Am încercat să sun la telefon, pe cineva din Prefectură, dar nu am reușit să dau de nimeni. Prin urmare, am făcut sesizare scrisă, sper să se rezolve ceva. Vreau să sesizez și ITM-ul, să controleze și instituțiile statului, nu doar agenții privați cu privire la respectarea normelor. Vorbim, totuși, de o clădire aflată în centrul orașului”.

”Mai vine și femeia de serviciu, dar nu poate dezinfecta după fiecare persoană”

Cele două servicii mai sus amintite au acces din același hol, în care nu este amplasat niciun recipient cu dezinfectant. Toate cele trei uși din holul principal sunt scorojite, murdare în zona clanțelor, afișele A4 fiind lipite cu bandă adezivă, benzi care, în anumite cazuri, au dăinuit mai mult decât afișele.

Recipientele cu dezinfectant sunt amplasate dincolo de aceste uși, iar pe jos sunt trasate elementele specifice pentru distanțarea fizică.

La Serviciul Pașapoarte, în cabina amenajată pentru preluarea fotografiilor există o sticlă cu dezinfectant, iar ghișeul în care lucrează funcționarii publici are separator din plexiglas. ”Acum, vă dați seama că un pic de teamă există, căci noi preluăm tot felul de documente. Avem acel dezinfectant în cabina pentru fotografii, cine vrea poate să îl folosească. Mai vine și femeia de serviciu, dar nu poate dezinfecta după fiecare persoană”, descria unul din funcționarii de la Pașapoarte, în momentul în care reporterul Turnul Sfatului a vizitat spațiile publice ale celor două servicii.

Ușa de la intrare în biroul Serviciului Pașapoarte

La Permise, funcționarii care preiau fotografii cetățenilor nu au despărțitoare de plexiglas. La intrarea în încăpere, după ușă, este amplasat un recipient cu dezinfectant, soluție care lipsește, însă, din zona unde se așază sibienii pentru a fi fotografiați. ”Acum, vă spunem sincer, noi credem că ne-am luat măsurile care se impun și le-am luat bine. De două luni și jumătate, noi nu am avut niciun caz de infectare”, a arătat una dintre funcționarele de la Serviciul permise. Toți angajații Serviciului purtau măști de protecție.

Din punctul de vedere al conducerii, lucrurile sunt în regulă

Turnul Sfatului a solicitat aprecieri din partea conducerii Instituției Prefectului Sibiu, pe subiectul respectării normelor de igienă și prevenție în birourile pe care le administrează în centrul orașului. Concluzia prefectului Mircea Crețu este că regulile sunt ”bine implementate”.

”În ceea ce privește măsurile de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 în cadrul Serviciului de Permise și Înmatriculări, precum și în cadrul Serviciului de Pașapoarte precizăm faptul că s-au dispus și se implementează toate măsurile necesare atât pentru siguranța angajaților cât și a cetățenilor. Ținând cont că zilnic se dezinfectează sala de așteptare, în pauză se aerisesc încăperile, soluții dezinfectante sunt puse la dispoziția cetățenilor și la fiecare ghișeu, angajații de la ghișee poartă în permanență măști de protecție, iar configurația programărilor le permite la fiecare 30 de minute să se spele pe mâini, distanța dintre angajați și cetățeni este de minim 1,5 m datorită birourilor, precum și spațiilor de delimitare dintre ghișee, iar acolo unde tehnica utilizată permite s-au montat separatoare plexiglas, considerăm că aceste măsuri sunt bine implementate cu atât mai mult cu cât nu au existat cazuri de îmbolnăvire în rândul angajaților acestor servicii”, este răspunsul transmis de Instituția Prefectului Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Vizualizari: 1565

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

2 Cents

Acum 1 lună

Altundeva pe glob, asemenea usi ar fi echivalate cu lipsa de respect a institutiei fata de platitorii de taxe la buget. La noi insa, vorbim de un oras cu nostalgii medievale si deci usile respective nu sunt prost intretinute, ci au "PATINA", sunt VINTAGE, sau cum vreti :)
Raspunde

Miki Ion

Acum 1 lună

Omul sfinteste locul. In cazul prefectului, care-i fiu de popă, poate insemna altceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus