Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Tânără salvată de pe un câmp din Rășinari de tehnologia telefonului mobil

Tânără salvată de pe un câmp din Rășinari de tehnologia telefonului mobil

O tânără, victimă a unei agresiuni pe un câmp din Sibiu, a fost salvată după ce echipele de intervenție au reușit să ajungă la ea, datorită localizării AML (n.r. Advanced Mobile Location), folosită de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Abuzată și abandonată pe un câmp, o femeie a reușit să sune la 112, apelul salvându-i viața, chiar dacă nu a reușit să transmită locația în care se afla. Operatoarea care a preluat apelul tinerei a localizat imediat zona din care sunase femeia și a alertat poliția. Acest lucru a fost posibil datorită tehnologiei AML, spun reprezentanții STS.

„Luptându-se pentru viața sa cu agresorul, nu a apucat să vorbească la telefon cu operatoarea. Convorbirea s-a întrerupt brusc și, fără ca tânăra să reușească să ofere detalii legate de zona în care se afla sau de incidentul în care era implicată, Anuța, colega noastră de la Centrul unic pentru apeluri de urgență Sibiu, și-a dat seama că apelul la 112 este un real strigăt de ajutor. Operatoarea 112 a preluat de îndată coordonatele GPS obținute cu ajutorul tehnologiei AML și a alertat Poliția, furnizându-le dispecerilor informațiile pe baza cărora un echipaj de intervenție a ajuns în scurt timp la tânăra speriată, abuzată fizic şi abandonată pe un câmp şi i-a oferit ajutorul de care avea nevoie”, spune maior Cătălin Chirca, din partea STS. 

Tehnologia AML oferă o localizare cu acuratețe, chiar și de câțiva metri, dacă sunt îndeplinite câteva condiții tehnice printre care: telefonul de pe care se apelează numărul de urgență este de tip smart, poate transmite coordonate GPS, iar nivelul bateriei să fie peste 10%. 

Oficialii Serviciului de Telecomunicații Speciale o felicită pe colega lor, pentru rapiditatea cu care a oferit ajutor tinerei, spunând că deși este afectată de cazurile pe care le preia, continuă să facă tot ceea ce poate pentru a salva vieți.

„Viteza de reacție promptă și concentrarea maximă sunt atuurile colegei noastre, iar, în situații de urgență, cum a fost cea din județul Sibiu, fiecare secundă contează. Anuța a salvat o viață și, totuși, ne-a mărturisit că a plecat spre casă cu tristețe în suflet gândindu-se la experiența traumatizantă a femeii... pe care nici măcar nu știe cum o cheamă. Ce o motivează să revină cu forțe proaspete a doua zi la muncă? O permanentă dorință de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Au trecut mai bine de doi ani de când Anuța a preluat primul apel la 112 și de atunci pune suflet în ceea ce face, se implică și se dedică fiecărui apel, ca și cum la celălalt capăt al firului ar fi cineva drag ei”, spune Cătălin Chirca.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 17659

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus