Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Foștii primari ai Sibiului vorbesc despre alegeri: ”La vot cred că mă duc și-mi scriu numele” și ”să merg la vot? E păcat să mai joc teatru la vârsta mea”

Foștii primari ai Sibiului vorbesc despre alegeri: ”La vot cred că mă duc și-mi scriu numele” și ”să merg la vot? E păcat să mai joc teatru la vârsta mea”

Din 2000, Sibiul a avut doar doi primari: pe Klaus Iohannis și pe Astrid Fodor. Din 1992 și până atunci, însă, municipiul a mai avut doi edili: Sorin Șerbu și Dan Condurat. Ambii sunt dezamăgiți de ce se întâmplă acum în administrația locală, însă dezamăgirea lor se păstrează și atunci când vine vorba de întreaga ofertă electorală. Sunt două personaje care, pentru mulți din tinerii care sunt așteptați duminică la vot, nici măcar nu există, venind de undeva din negurii istoriei locale.

”De când mă știu, sovieticii de la PSD sunt oameni care au pregătire, competență, apăi restul, cum să spun eu, mozaic”

Au trecut 28 de ani de când Sorin Șerbu câștiga alegerile din 1992, primele alegeri locale libere după perioada comunistă. Nu exista atunci internet, carduri, telefoane mobile, nu erau decât două canale la TV în limba română, iar treningul din fâș era la mare modă. ”Nu a fost campanie electorală. Nu am văzut niciun interviu dat la presă prin care să văd că se arată niște direcții clare și niște neajunsuri. Aș putea spune efectiv că s-a scris câte ceva în ziar, în rest nimic. În rest, s-a ținut distanță de kilometri între participanți”, se pornește Șerbu, întrebat fiind cum vede desfășurarea prezentei campanii electorale.

Primul primar ales liber după Revoluție a candidat atunci din partea Partidului Alianța Civică (PAC), condus de Nicolae Manolescu. Era una din variantele anti-FSN pe care le oferea clasa politică. După 28 de ani, spune că singurii cu o listă decentă pentru locale sunt... PSD-iștii. ”PNL-ul nu mai există, că e PD. De când mă știu, sovieticii de la PSD sunt oameni care au pregătire, competență, apăi restul, cum să spun eu, mozaic. Mozaic. Când văd și consilieri locali... Pe timpul meu toți erau cu studii superioare și cu funcții: arhitecți, directori, director la Spitalul Județean, cum era Elefterescu, Dumnezeu să-l odihnească, directorul Budac de la Concefa, arhitectul Fabinni, avocatul Vulcan... Măi frate, nici nu mă interesa din ce partid fac parte, se analizau lucrurile. Măi, acum e lumină afară! Nu era ca acum, unii zic că e lumină și ceilalți zic că e întuneric, numai să fie contra. Nu, domnule, e lumină! Așa este! Nu pot să înțeleg”, se lamentează Șerbu. ”Am fost două legislaturi și consilier județean. La fel, erau numai vârfuri, te uitai în stânga, în dreapta, totul era numai pe bază de logică. Se vota cu bună știință, se analiza. Acum mi se pare, așa, un hai bă, care ai lipit afișe, că te pun primul pe liste. Nu se poate așa! Așa ceva...”, se plânge fostul primar.

”Ce au putut să facă din Ștrandul ăla!”

În opinia lui, administrația locală e praf și pulbere. Dar prima problemă ține de audiențe. ”Ce mă deranjează este că actuala conducere a primăriei nu ține audiențe, nu-i interesează de problemele majore. Le dau înainte cu străzi asfaltate, de parcă numai pe ălea le mai avem de făcut, în rest e totul în regulă. Mă tot uit și mă întreb, cât mai durează până se reface drumul primăriei, drumul vechi din Păltiniș. Efectiv, toți turiștii își rup mașinile și înjură. În stațiune, vorbesc, pentru că cel care urcă este al Consiliului Județean, dar cel vechi, din interiorul stațiunii este al primăriei”, spune Șerbu.

Fost director al Institutului Județean de Proiectări, inginerul susține că lucrările de infrastructură suferă cel mai mult. ”Ce au putut să facă din Ștrandul ăla! Fără autorizație de construcție, să amenajezi un cartier între blocuri... Îți trebuie o gândire, o autorizație de construcție, măi oameni buni, nu poți face de capul tău. Dacă vorbesc iar de serviciul tehnic de la Primărie, iar mă enervez. Pe cuvânt, dacă te mint. În afara arhitectei Urdea, nu e unul, să zic inginer constructor, inginer instalator, arhitect, ceva. Nu știu cum i-au angajat. Nu știu, cine i-a obligat pe oamenii ăia să meargă acolo? Nu pot să-mi dau seama. Un val al incompetenței la toate nivelurile. Intru în primărie și văd o armată de oameni, te împiedici de ei și când te lovești de o problemă toți caută acoperire: vă mai trebuie asta, nu aveți asta. Stai mă frate, mai bazează-te și pe logică. Pe vremea mea era vid legislativ, nu erau legi, dar toate hotărârile consiliului local avea o logică, ceva gândit. Ia interesează-te să vezi câți consilieri sunt în domeniul investițiilor. Indiferent că sunt locali sau județeni, indiferent de partid. Nu găsești unul, de sămânță. Nu mai povestesc că eu am găsit 45 de angajați la primărie și acum s-a pus cel puțin un zero în coadă”, demolează Sorin Șerbu.

”Ți-am spus, se adună atâția bani din impozite și taxe și nu știi ce se întâmplă cu ei, că stau și mă gândesc, numai în amenajarea zonelor dintre blocuri, numai Calea Gușteriței, ăstea-s problemele mari ale orașului? Ăstea-s singurele? Au mai făcut un parc în Piața Cluj, parcă. Du-te vinerea la Piața Cibin, să vezi că nu ai unde să-ți parchezi mașina”.

”Este posibil să nu să țină audiențe? Nici primar, nici viceprimar, nici secretar, nu e posibil așa ceva”

Sorin Șerbu spun că a scris o carte ce va apărea curând. Spune că în acest volum face exact această comparație, între anii 90 și ce există acum. ”Scot cât de curând o carte, să arăt ce-au însemnat în 92 primele alegeri democratice și actualele alegeri democratice. Este posibil să nu să țină audiențe? Nici primar, nici viceprimar, nici secretar, nu e posibil așa ceva. Eu înțeleg că Iohannis nu a vrut să țină audiențe, ca nu cumva să se streseze, dar treaba asta se continuă într-una. Și înainte, la fel, era mare problemă să te înscrii în audiență, dar acum? Cum, nu sunt probleme în oraș? În sfârșit, nu vreau să mă enervez”, revine Șerbu la aceeași problemă.

Legat de vot? Militanții pentru democrație să se oprească aici din citit.  ”Până acum nu am lipsit de la niciun vot. De data asta, cred că mă duc și-mi scriu numele pe buletin. Nu știu pe ce să pun ștampila. Ce să fac, să o pun de cinci ori, să scap de buletinul de vot?”, se întreabă primul edil al Sibiului, ales după 1989.

Mandatul i s-a întrerupt brusc, după trei ani. A fost suspendat din funcție, alături de mulți alți primari ai PAC din motive politice. Nu a mai candidat niciodată pentru această funcție.

Dan Condurat: ”ne învârtim în cerc”

Primarul care i-a predat cheile de la biroul primarului municipiului Sibiu lui Klaus Iohannis a fost ales în 1996 de peste 36 de mii de sibieni. În 2008, după 12 ani, Dan Condurat nu a mai strâns decât 645 de voturi. Dacă prima oară câștiga alegerile susținut de Convenția Democratică, în 2008 a încercat să-l detroneze pe același Iohannis susținut de PRM. ”Eu nu mai urmăresc viața politică din Sibiu și din țară. Pentru că nu are sens, ne învârtim în cerc. Suntem perfect o colonie, unde stăpânii noștri ne fac traiul. Din acel moment am spus punct, mă bucur că sunt sănătos și nu am ajuns în izoletă, deși ăștia tineri își doresc treaba asta”, spune prompt fostul primar.

Condurat este de părere, după experiența lui de primar, că niciun administrator al orașului nu a luat infrastructura de la zero. ”Sibiul este un oraș care trebuie luat la mână, trebuia, pentru că acum e târziu. Luat la mână de jos, de la bază, de la canal, de la apă, de la lucrurile serioase, de la fond. Am înțeles că nu se poate, pentru că devin importante lucruri care nu sunt importante. De exemplu, salariile din administrația publică locală, pensiile speciale, parlamentarii, justiție, securitate, poliție, organele de forță. Cadouri, cadouri. Cadouri care se fac pentru voturi, pentru ca unii să rămână permanent la butoane. Așa se și întâmplă, pentru că dacă te uiți înapoi, trebuie să ai mare onoare să poți să pleci dintr-un sistem și să-ți vezi de treaba ta. Eu a trebuit să fac treaba asta”, explică fostul primar.

”Eu sunt primul care am intentat proces președintelui Iohannis”

Consideră ce se întâmplă acum, inclusiv în campania electorală, o ”democrație originală” și regretă că în urmă cu 20 de ani nu am mers pe linia SUA, ci am luat-o pe calea UE. ”Statele Unite nu s-au ținut de promisiune și ne-au lăsat pe mâna Uniunii Europene. Eu agream și voiam să mergem pe o linie foarte clară, pe o democrație clară, nu pe o chestiunea asta de acum, o democrație originală. Am considerat că Sibiul este al României și al românilor, nu am știut că trebuie altfel. Eu sunt primul care am intentat proces președintelui Iohannis. Sibiul este al Forumului German, e al lor, al cui să fie. De aia trebuie să tăcem, să ne bucurăm că ne mai țin”, ridică vocea Condurat.

De vot: ”Să merg la vot? E păcat să mai joc teatru la vârsta mea. Dacă ordinul a fost masca pe gură și stat în casă, atunci eu sunt un ascultător și stau în casă cu masca pe gură”, spune primarul care îi învingea în alegeri, în 1996, pe Romeo Marius Trif (decedat), Ioan Cindrea (fost președinte PSD Sibiu, actualmente retras din viața publică), Teodor Ancuța (actual candidat independent pentru Consiliul Local Sibiu), Mircea Niculescu (decedat, fost director al Societății Apă Canal Sibiu) și Amalia Bălășoiu (fost lider al Partidului Umanist, director la Protecția Consumatorilor Sibiu și actuala soție a lui Ioan Cindrea).

Alegerile sibienilor pentru primăria Sibiului:

1996

Primul tur:

Dan Condurat (CDR) – 21,87%

Romeo – Marius Trif (USD - PSDR) – 19,29%

Ioan Cindrea (PDSR) – 18,38%

Teodor Ancuța (Partidul Democrat Agrar) – 8,29%

Mircea Niculescu (PUNR) – 6,92%

Amalia Bălășoiu (Partidul Umanist) – 5,62%

 

Turul doi:

Dan Condurat (CDR) – 55,33% (36.678 voturi)

Romeo Marius Trifu (USD - PSDR) – 44,66%

 

2000

Primul tur:

Klaus Werner Iohannis (FDGR) – 33,10%

Ioan CIndrea (PDSR) – 22,52%

Ioan Corneliu Bucur (PD) – 15,82%

Turul doi:

Klaus Werner Iohannis (FDGR) – 69,18% - 46.286 voturi

Ioan CIndrea (PDSR) – 30,81%

 

2004

Klaus Werner Iohannis (FDGR) – 88,69% - 73.621 voturi

Petre Inclezan (PSD) – 4,46%

Gheorghe Tuluc (PNL) – 2,27%

Constantin Trihenea (PD) – 1,60%

 

2008

Klaus Werner Iohannis (FDGR) – 83,26% - 50107 voturi

Liviu Cotârlă (PSD) – 7,17%

Constantin Trihenea (PDL) – 6,52%


2012

Klaus Werner Iohannis (FDGR) – 77,89% - 53.281 voturi

Mihai – Floarea Dragoș – Marinca (USL) – 9,22%

Mariana Gabriela Brunchea (PDL) – 4,94%

 

2016

Astrid – Cora Fodor (FDGR) – 57,12% - 27.948 voturi

Ovidiu Ioan Sitterli (PSD) – 18,80%

Răzvan Codruț Pop (PNL) – 10,91%

Ana Alexandrina Matei (independent) – 3,19%

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6222

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Votu-i Mama mă-sii

Acum 3 ani

E interesant ce cîrîie cei doi foști primari care n-au făcut nimic in mandatele lor. Unul își imaginează că administrarea unui oraș se bazează pe audiențe, celălalt bîlbîie geopolitică învățată în ogradă la PRM. Chiar ar fi bine ca în ziua votului să stea acasă ...
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

De unde ati mai scos fosilele astea? Chiar pe cei mai slabi primari din istoria Sibiului, care n-au facut nimic v-ati gasit sa-i intervievati?

Raspunde

Deeila C.

Acum 3 ani

Doua nulitati, fosile comuniste, cu pareri! :) Nu inteleg de ce presa se deranjeaza cu astfel de personaje, in afara de interesul scandalului care genereaza trafic.

Raspunde

Andrei A

Acum 3 ani

Condurat a venit la deschiderea Pieței V. Aaron mort de beat si s-a luat la harță cu un comerciant, îl amenința pe ăla cu "gardienii publici"...as fi curios in ce stare era când ați luat interviul :)

Raspunde

Mc D

Acum 3 ani

Stimate domnule Bratu. Am pierdut 5 minute din viata mea citind un articol slab, inutil ,care ne aduce aminte de doua mari nulitati ale orasului, care culmea mai au inca curajul si crezul de a spune ca sunt singurii care au facut ceva pentru acest oras...ati pierdut si dvs. un timp pretios facand aceste interviuri , care in final nu folosesc nimanui. Va sfatuiesc ca pe viitor sa cautati oameni reprezentativi care sa apara in interviurile dvs., nu neaparat oameni politici, sunt multi altii care nu se vad in declaratii dar se vad in realizari...lasati pensionarii sa se odihneasca si nu mai rascoliti trecutul, ca poate maine ajungem de facem retrospectivele cincinalelor comuniste din lipsa de subiecte!! Sa auzim de bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

- -

Acum 3 ani

Despre o a treia nulitate (in functie) doar alte 2 nulitati isi pot da cu parerea. Pe principiul " cine stie, cunoaste".

Raspunde

Ghita Muresan

Acum 3 ani

Cum n-a facut nimic dl. Serbu? Si-a facut vreo 6 case. E putin lucru?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus