Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
4°C

Colectarea selectivă a deșeurilor. A.D.I. Eco Sibiu urmărește creșterea nivelului de reciclare până la 50%

27 August 2020 11:44

Colectarea selectivă a deșeurilor. A.D.I. Eco Sibiu urmărește creșterea nivelului de reciclare până la 50%

Legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase a fost adoptată în unanimitate de către Parlamentul României și trimisă spre promulgare la data de 3 august. Conform acesteia, unitățile administrativ teritoriale, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora vor implementa, începând cu data de 1 ianuarie 2021, colectarea separată a deșeurilor biodegradabile și  extinderea colectării din poartă în poartă, dublată de schema „plătești cât arunci”. De asemenea, acestea vor încuraja compostarea individuală a deșeurilor din mediul rural.

Producerea unui compost  de calitate reprezintă rezultatul colectării selective a deșeurilor municipale. Transformarea deșeurilor în compost presupune gestionarea corespunzătoare a deșeurilor biodegradabile, previne poluarea mediului înconjurător și producerea de poluanți atmosferici.

Reușita acestei legi va fi posibilă în Sibiu prin sprijinul oamenilor și al autorităților publice locale. „Așadar, succesul acestei legi va fi asigurat de implicarea cetățenilor în separarea deșeurilor, dar și a autorităților publice locale care vor oferi suport logistic”, transmit reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

În lipsa realizării unui compost de calitate, România nu va putea să atingă țintele impuse de Comisia Europeană. Conform normelor europene, până în anul 2025 ar trebui să ajungem la un grad de reciclare de minimum 55%, iar colectarea biodeșeurilor devine obligatorie din anul 2023.

În prezent, în România se reciclează doar 14% din deșeurile reciclabile. Semnarea legii cu numărul 181/2020 privind obligativitatea colectării separate a deșeurilor biodegradabile de către președintele Klaus Iohannis face ca România să se situeze printre modelele europene de bune practici. De asemenea, stabilirea cadrului legal  pentru desfășurarea activității de gestionare a deșeurilor  nepericuloase compostabile, contribuie la  valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare în vederea protejării sănătății și a mediului înconjurător.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus