Luni,
01.03.2021
Cer Senin
Acum
0°C

Ioan Dragotă: „Cetățenii din comuna Șura Mare au ocazia să își voteze propriul proiect în 27 septembrie, votând echipa USR PLUS”

Ioan Dragotă: „Cetățenii din comuna Șura Mare au ocazia să își voteze propriul proiect în 27 septembrie, votând echipa USR PLUS”

Candidatul Alianței USR PLUS pentru Șura Mare, Ioan Dragotă, a povestit într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului despre motivele care l-au făcut să se mute în această localitate în urmă cu 15 ani, despre amintirile ce îl legă de locul pe care acum îl numește „ACASĂ” și nu în ultimul rând despre cele zece proiecte pe care ar dori să le implementeze într-un viitor mandat de primar.

Reporter: Oamenii l-au cunoscut pe omul politic Ioan Dragotă și obiectivele pe care acesta le are pentru un viitor mandat de primar al comunei Șura Mare, dar cine este omul Ioan Dragotă?

Ioan Dragotă: Sunt un om dintre oameni. M-am născut în comuna Șeica Mare, într-o familie cu oameni modești, dar cu iubire de semeni și respect. Bunicul și bunica, iar mai târziu mama m-au învățat să am iubire, nu frică de Dumnezeu. Am în jurul meu oameni extraordinari, ca rezultat al unor prietenii vechi și de durată. De mic am știut că un vis nu devine realitate prin magie. Am văzut la părinții mei că este nevoie de sudoare, determinare și multă muncă, iar munca mi-a fost prietenă încă de mic. Cu toate astea, nu am încetat să visez niciodată.   

Descrieți-ne în câteva cuvinte parcursul pe care l-ați avut înainte să ajungeți să locuiți în Șura Mare.

Cum am mai spus, m-am născut în Șeica Mare, am învățat să scriu și să citesc în școala din sat. Am părăsit satul natal ca să urmez cursurile Liceului  Economic din Sibiu. Am continuat pregătirea mea profesională în Sibiu, la Universitatea Lucian Blaga, fiind absolvent al Facultății de Științe, profil Comerț Marketing. Sunt antreprenor încă din timpul studenției.

Care a fost motivul pentru care ați decis să vă mutați în urmă cu 15 ani în satul Hamba? 

M-am mutat la Hamba în 2006, din dorința de a-mi crește copiii „la țară” așa cum am crescut și eu, dar mi-am dorit să rămân și aproape de oraș, pentru că asta mă ajută să-mi dezvolt afacerea. Nu a fost ușor de la început, pentru că a fost nevoie de multă muncă să reabilitez o clădire veche și să o fac să devină ACASĂ. Între afacerea pe care mă străduiam să o dezvolt și familie, nu am avut prea mult timp să văd, să cunosc sau să înțeleg satul Hamba sau întreaga comună Șura Mare. Au crescut copiii, și-au făcut prieteni, i-am ajutat să învețe să meargă pe bicicletă, pe străzile satului, și am început să văd și să iubesc locul în care am ales să îmi trăiesc viața și să îmi cresc copiii. De fapt am văzut și am simțit prin ochii celor doi copii ai mei. Am și alte proprietăți in Sibiu, dar mi-ar fi imposibil să mă mut la Sibiu, pentru că ACASĂ este doar aici la Hamba.

Care sunt amintirile care vă leagă cel mai mult de localitatea Șura Mare?

Mă puneți la o grea încercare emoțională. Am spus împreună cu soția pentru prima dată ACASĂ în Hamba, copiii noștri au făcut primii pași în Hamba, primii prieteni ai copiilor sunt din Hamba, primul animal de companie al familiei a fost un cățel comunitar din Hamba, bătrân și tare bolnăvior, primul picnic al familiei noastre a fost pe superbele dealuri din Hamba, și tot aici am găsit oameni extraordinari cu care am legat prietenii trainice, dar și prieteni noi lângă care au luat naștere cele mai frumoase proiecte care să-și pună amprenta, impacteze în bine, asupra vieții viața tuturor locuitorilor din comuna Șura Mare. Ca o concluzie, Șura Mare este emoție, familie, prieteni, visuri, proiecte, ACASĂ. 

Interesul pentru politică de unde vine? Și în afară de asta ce altceva vă pasionează?

Sunt pasionat de artă fotografică și de film cu o condiție, să aibă la bază o poveste frumoasă. Așa mi-am dezvoltat afacerea, punând în fotografie și film evenimentele cele mai fericite și frumoase ale unei familii. În ceea ce  privește politica, interesul a apărut treptat. În anul de încercare 2017 a fost prima mea atitudine civică, ca răspuns la o acțiune a guvernului. Spun anul de încercare, pentru că în acel an PSD-ul, prin guvernele sale a făcut să coalizeze oameni diferiți,  care nu făceau politică. Ordonanța nr. 13/2017, m-a adus în stradă și lângă oamenii care, mult mai târziu, mi-au devenit colegi de partid. Am hotărât în acele zile că trebuie să iau atitudine, că nu este suficient să merg la vot o dată la 4 ani și am înțeles că nu este suficient să îmi văd de familie, de afacere, să îmi plătesc taxele și să îi las pe alții să decidă viitorul copiilor mei. Am fost inspirat și influențat de un om excepțional, Dacian Cioloș. Mi-a plăcut căldura cu care abordează problemele politice, calmul și așezarea din gândirea unui ardelean ca el. Sunt la început, aprofundez, dar și eu și echipa din care fac parte suntem mânați doar de gânduri bune și constructive.

Cum ați văzut comuna când v-ați mutat aici și cum o vedeți după mai bine de un deceniu? Care sunt transformările prin care a trecut?

În primii ani de la mutare, Hamba pentru mine era doar un dormitor. Toată ziua eram în Sibiu, iar seara veneam acasă. Singurul lucru care atunci mă nemulțumea cumplit, era drumul plin de gropi și neasfaltat. În timp, am văzut că lipsurile sunt nenumărate, iluminatul stradal, spații de joacă pentru copii, lipsa trotuarelor, canalizarea defectuoasă, clădirea și condițiile în care învățau copiii din Hamba erau jalnice,  transportul public inexistent, lipsa unui cabinet de medicină a familiei, etc. Diferența între ce era atunci în comună și ce este acum, nu este foarte mare. Spun asta pentru că atunci când cârpești și nu acționezi consolidat pe un proiect, nu se poate spune că ai rezolvat o problemă existentă, pentru că ea va reapărea. Comuna este și acum ca și atunci, lipsită de viață, deși este plină de oameni harnici și foarte veseli. Proiectele pe care le propunem noi cetățenilor din comuna noastră, sunt soluții reale și aplicabile pentru a rezolva cele mai multe dintre problemele care trenează de dinaintea mutării mele în comună și pe care le-am structurat în 10 capitole importante:

Cap. 1. Drumuri fără praf. Infrastructură de drumuri;

Cap. 2. Mobilitate locuitorilor din Șura Mare;

Cap. 3. Cartierele din Șura Mare în prim plan!;

Cap. 4. Transparența actului decizional;

Cap. 5. Șura Mare susține dezvoltarea antreprenoriatului: atragere de investitori, crearea de centre de afaceri;

Cap. 6. Educația depinde de noi: creșă, grădiniță și școală cu program prelungit.

Cap. 7. Șura Mare respiră aer curat: curățenie, spații verzi, proiecte eco;

Cap. 8. Circuite gastronomice și turistice ca parte a dezvoltării durabile;

Cap. 9. Sistem medical orientat spre prevenție: Centru de permanență, sănătatea și bunăstarea locuitorilor prin asigurarea accesului la servicii medicale de calitate;

Cap. 10. „Șura Culturală” - Evenimente culturale locale sau interconectate cu zonele din jur.

Fiecare dintre aceste capitole este detaliat pe pagină mea de facebook: https://www.facebook.com/IoanDragota2020/?ref=page_internal

Și tinerii care vin din urmă? Ce părere aveți despre potențialul de dezvoltare al comunei din perspectiva celor care aleg să rămână aici?

Potențialul acestei generații este extraordinar. În acest sens am gândit și dezvoltat o întreagă strategie prin care să îi ajutăm pe tineri să rămână în comună, dar să îi aducem și pe alți tineri, chiar din Sibiu. Aici mă refer la capitolul 5, dedicat dezvoltării și susținerii antreprenoriatului. Am gândit crearea unui cartier al inovațiilor -  cu facilități fiscale și infrastructura necesară dezvoltării de hub-uri, acceleratoare de investiții. Acest „cartier” cuprinde un ansamblu de spații în care ai posibilitatea să lucrezi pentru proiectele tale, ca de exemplu pentru propria afacere, într-un loc în care ești alături de alte persoane, care, ca și tine, sunt în fața laptopului și își duc la îndeplinire treburile administrative, de proiectare, contabilitate, conducere, dezvoltare a propriei afaceri. Aceste spații pot fi puse la dispoziție gratuit sau contra cost, ca modalitate de stimulare și încurajare a noilor întreprinzători. Domeniile în care se pot dezvolta proiectele sunt multiple și diferite: manufactură artizanală, meșteșugărit tradițional (fierari, tâmplari, zidari, confecționeri răchită, oieri, cojocari), domeniul IT, dezvoltarea turismului (pensiuni agroturistice, evenimente artistice rurale ).

Ați organizat mai multe evenimente în Șura Mare. Cum credeți că  poate fi pus în valoare potențialul turistic al comunei?

Extrem de simplu, însă, cu multă muncă. Este imperios necesar să readucem comunitatea la viață și să profităm de culoarul extraordinar care ne leagă de Sibiu și de Mediaș. Sunt evenimente pe care este necesar să le creăm noi, iar altele care există, au istorie și rezonanță, putem să le aducem la noi prin extensie. Nu e ceva nou, s-a mai făcut. Vrem să dezvoltăm turismul în comună, pentru că are un potențial real și existent. Avem nevoie să le dăm turiștilor motive pentru a veni aici. Și putem face asta, doar dacă le oferim evenimente precum „Festivalul Ceaunului Șura Mare”, „Festivalul Concurs de Folclor”, „Fii satului”, „Șezătoarea din Șura”, „Traseu turistic cu popas gastronomic la casele șurenilor”, „Concert de orgă”, „Festival de jazz – extensie a celui din Sibiu”, poate și „Festival de teatru”. Tot ce am gândit pentru comună stă sub semnul dezvoltării, este singura noastră opțiune.

Până în momentul de față, cum apreciați interacțiunea dumneavoastră cu locuitorii din Șura Mare?

Reacțiile sunt dintre cele mai diverse, dar cel mai mult predomină reacțiile care apreciază faptul că am venit în fața cetățenilor cu proiecte. De fapt, multe dintre soluțiile identificate de întreaga mea echipă, au la bază chiar propunerile venite de la cetățeni, în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut când i-am consultat în legătură cu problemele pe care ei le au sau le-au identificat în timp. Aș putea să spun că,  propunerile noastre cuprinse în cele 10 capitole, sunt, de fapt, un proiect al întregii comunități. Prin urmare, cetățenii din comuna Șura Mare, au ocazia să își voteze propriul proiect în 27 septembrie, votând echipa  USRPLUS, pentru că, fiecare dintre noi merităm mai mult, nemaiavând niciunul dintre noi, încă 4 ani de pierdut.

 

 

 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus