Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
5°C

FDGR a primit medalia „Centenarul Marii Uniri”. A fost înmânată de consilierul prezidențial

25 Septembrie 2020 17:24

FDGR a primit medalia „Centenarul Marii Uniri”. A fost înmânată de consilierul prezidențial

Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a fost prezent astăzi la Sibiu, pentru a înmâna reprezentanților Forumului Democrat al Germanilor din România medalia „Centenarul Marii Uniri”. 

Decretul de decorare a fost semnat de președintele Klaus Iohannis în urmă cu mai multe luni, înainte de izbucnirea pandemiei, spune Sergiu Nistor, cel care a fost delegat să înmâneze astăzi medalia președintelui FDGR.

„Președintele României a semnat decretele de decorare cu medalia aniversară a Centenarului Marii Uniri pentru trei entități care definesc cultura, patrimoniul și istoria minorității germane în România, ca și, de-altfel, istoria țării noastre. Astăzi am plăcuta ocazie să aduc în fața dumneavoastră, pentru a fi preluat de președintele FDGR, decretul, brevetul și medalia pe care Klaus Iohannis a acordat-o Forumului Democrat al Germanilor din România, pentru mărturia de loialitate și pentru păstrarea, în acest secol de existență a României, a mărturiei momentelor în care Statul Român s-a constituit.

Foarte pe scurt, medalia aniversară a Marii Uniri dorește să remarce contribuția minorității germane din România nu doar la păstrarea memoriei unui fapt istoric, dar chiar și la înfăptuirea acestui mare moment al istoriei românești – Marea Unire. (...)100 de ani sunt puțini dacă îi comparăm cu cei 900 de când minoritatea germană se găsește pe aceste meleaguri. Este probabil un început al unei istorii care are multe să aducă pe acest pământ. În numele președintelui României aș dori să vă felicit”, a transmis Sergiu Nistor, consilier prezidențial.

Prezent la conferință pentru a primi medalia a fost președintele FDGR, Paul Porr. Acesta a ținut să menționeze câteva momente importante care s-au petrecut acum 100 de ani, spunând totodată că Sibiul este cel mai bun exemplu al loialității și dedicării forumului de-a lungul anilor pentru bunăstarea comunității.

„Această medalie jubiliară acordată FDGR de către președintele țării este pentru noi toți nu doar un motiv de mândrie și recunoștință, ci și un motiv de reflectare. Ce a fost acum 100 de ani? Marele război a luat sfârșit, Imperiul Habsburgic s-a destrămat, la Budapesta era revoluție. Românii din Ardeal și-au exprimat fără echivoc, la 1 decembrie 1918, dorința de a se uni cu țara. Marile puteri învingătoare pregăteau Tratatul de Pace. Woodrow Wilson, protagonistul autodeterminării popoarelor, a dorit ca popoarele din Ardeal să își hotărască singure soarta. Românii transilvăneni doreau, bineînțeles, unirea cu Regatul României. Maghiarii ardeleni doreau să rămână parte a Ungariei. În acest context, un rol hotărâtor revenea sașilor, care în 8 ianuarie 1918 au hotărât, în aula actuală a Liceului Ștefan Ulrich Rott din Mediaș, după dezbateri intense, în unanimitate, alipirea Transilvaniei la România. Chiar dacă și la începutul secolului XX erau numeric net inferiori românilor și maghiarilor din Transilvania, vocea sașilor a înclinat balanța la Versailles și Trianon în mod semnificativ. Se poate afirma de aceea, fără exagerare, că sașii transilvăneni pot fi socotiți membri făuritori ai României Mari. Cu puțin mai târziu și șvabii bănățeni au aderat, iar cei din Bucovina chiar au precedat hotărârea sașilor întruniți la Mediaș. Germanii de pe teritoriul României întotdeauna s-au caracterizat prin loialitate, față de statul în care trăiau, indiferent cum se numea acesta în decursul istoriei. Acest lucru este valabil și în ziua de astăzi. Organizați politic în Forumul Democrat al Germanilor din România, depășesc cadrul unei formațiuni etnice și se implică în rezolvarea problemelor tuturor locuitorilor de pe aceste meleaguri. Sibiul ultimilor 18 ani este cel mai bun exemplu”, a relatat Paul Porr.

Vizualizari: 858

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus