Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Live de la vot: măsurile de sănătate publică s-au respectat cu sfințenie

Live de la vot: măsurile de sănătate publică s-au respectat cu sfințenie

Reporterul Turnul Sfatului va transmite astăzi, pe durata întregii zile, în sistem live text, cum evoluează procesul electoral în Sibiu. Delegat într-o secție de vot din oraș, vom urmări constant care este prezența la vot, cum sunt respectate măsurile de sănătate publică și cum decurge procesul în sine.

Actualizare 20:12

Cu mai puțin de o oră până la închiderea urnelor și cum lupta politică la Sibiu nu e așa strânsă ca în alte orașe încât să genereze emoții, se poate trage o concluzie după organizarea în premieră a unui tur de scrutin în plină pandemie. Din ce am văzut nemijlocit, 99,9 la sută măsurile de sănătate publică s-au respectat cu sfințenie. În secțiile de vot în care am intrat a fost mai curat decât în majoritatea supermarketurilor din Sibiu. Toți membrii secției au purtat aproape 16 ore măștile de protecție, fără plânsete, fără să se simtă deranjați și constrânși.

Alegerile au decurs în siguranță și au fost corecte, indiferent de rezultatul lor.

Toți sibienii care au mers astăzi să voteze pot fi liniștiți că au fost în siguranță. Am folosit mai mult dezinfectant azi decât toată săptămâna trecută. Și a fost suficient pentru toată lumea.

Actualizare 18:55

După ora 18:30 au început să vină iar oamenii în valuri. Discută politică, în special cine cred că va ieși primar. Spre deosebire de alte alegeri, de această dată nu e un val de tineri, cum ar fi fost de așteptat, ci mulți vârstnici și amestecați, de toate vârstele. 

În secție domnește încă temerea că dacă se menține valul s-ar putea prelungi votarea și după ora 21, gând care nu entuziasmează pe nimeni.

Actualizare 17:15

Ritmul de votare a scăzut considerabil în ultimele două ore, iar vestea că BEC ar putea prelungi programul în secțiile de votare unde există înghesuială nu este primită deloc cu entuziasm în secțiile de votare. În multe secții din Sibiu au dispărut cozile și se votează într-un ritm scăzut.

Actualizare ora 15:31

Situație apărută la o secție de vot din apropiere. Vine un alegător care refuză să poarte mască. Cu nonșalanță. Și care trece de ”oamenii legii” de la intrarea în unitatea de învățământ, apoi se duce direct în secția de vot unde este arondat. Poliția se uită la el și ridică din umeri. Membrii secției de vot îl observă - e primul caz de genul acesta întâmpinat și încep să vocifereze, îi atrag atenția individului, care îi ignoră cu desăvârșire. Mai și zâmbește superior. Oamenii se duc la polițiști, care caută prin recuzita lor o mască nouă. I-o aduc omului, acesta refuză s-o poarte în continuare și o bagă în buzunar. Între timp, primește și buletinele de vot, votează, în timp ce în spatele lui, în frunte cu polițiștii, vociferează vreo 15-20 de persoane. În loc să aplice legea, polițiștii se uită unul la altul și se freacă în cap. După ce votează, omul care refuză să poarte mască pleacă relaxat. Întreaga situație descrisă mai sus are zeci de martori, plus camerele de filmat ale școlii. 

Actualizare ora 13:45

Fiecare membru al secției de votare este inclus în cel puțin un grup de whatsapp, dacă nu mai multe, de obicei al partidului care l-a trimis acolo. Dacă într-o secție de vot este semnalată chiar și cea mai mică problemă, ea devine instant cunoscută în toate secțiile. În ultima oră au circulat vești că în unele secții s-au găsit buletine deja ștampilate sau că în unele secții lipsesc buletine. O problemă apărută într-o secție devine imediat urmărită în toate secțiile, scopul fiind de a vedea dacă nu cumva se repetă situația sau este un accident. Așa se face că o neclaritate descoperită de membrul unui partid într-o secție de prin vreun sat, automat devine prioritară în toate secțiile din Sibiu.

Actualizare ora 12:12

De aproape două ore, secțiile de votare funcționează la o turație bună, momentele moarte dispărând aproape complet. În multe cazuri, prin Sibiu s-au format cozi și oamenii așteaptă, la distanță, să le vină rândul să voteze. Creșterea procentului de participare la vot anunțat în statisticile naționale se resimte și în secții.

O parte dintre membrii secțiilor spun că a trecut valul persoanelor care merg la biserică și după slujbă trec pe la secția de vot, un val similar fiind așteptat spre seară.

Actualizare ora 10:47

După ora 10:00 au început să se aglomereze secțiile de vot din Sibiu. La unele dintre ele timpul de așteptare ajunge și la 10-15 minute. În secție intră doar un număr limitat de alegători simultan, astfel încât regulile de distanțare socială să fie respectate. Au ieșit la vot oameni de toate vârstele, nu doar cei trecuți de prima tinerețe.

Au apărut mici discuții legate de cele patru buletine de vot. Unii votanți spun că nu vor să voteze și pentru listele de consilieri, ci doar pentru primar sau președintele CJ. Alții cred că urnele și buletinele de vot ar fi trebuit să aibă culori diferite, astfel încât să fie ușor de văzut care buletin în ce urnă intră.

Actualizare ora 09:19

La nivel național, în primele două ore de la deschiderea urnelor și-au exprimat opțiunile 789.481 de persoane, o prezență la urne de 4,31%, aproape identică cu cea de la localele din 2016 (4,34%), potrivit centralizării oficiale.

În zonele urbane au votat 375.878 de persoane, iar în rural 413.603.

Cea mai mare prezență la vot era, după primele două ore, în județele Teleorman - 6,71%, Olt - 6,61%, Giurgiu - 6,58%, Călărași - 6,24% și Mehedinți - 5,99%.

Cele mici prezențe la vot s-au consemnat, până la ora 09.00, în Harghita - 2,58%, Covasna - 2,69%, Bistrița Năsăud 3,26%, Vaslui - 3,28 %, Sibiu -3,29%.

Prezența scăzută se simte și în secțiile de vot, unde majoritatea membrilor butonează de zor telefoanele mobile, în lipsa activității electorale. 

Actualizare ora 08:07

Biroul Electoral Central arată că în prima oră după deschiderea urnelor au votat peste 341.470 de alegători în întreaga țară, prezența la urne fiind de 1,86%.

Pe listele electorale sunt înscriși 18,295 milioane de alegători.

În mediul urban au votat peste 167.527 de persoane, iar în mediul rural peste 173.943 de persoane.

Actualizare ora 07:57

După aproape o oră de vot, prezența este una scăzută. Se votează într-un ritm aproximativ de o persoană la fiecare cinci minute. Pe de altă parte, nu se încalcă distanțarea socială și toată lumea e în siguranță.

Important de menționat: Puțină lume știe că sunt patru buletine de vot și patru urne, după ștampilarea opțiunii, fiecare buletin trebuie introdus în urna dedicată.

Actualizare ora 07:11

Deși abia acum începe să se lumineze afară și vremea nu este deloc cea mai plăcută, primii votanți nu s-au lăsat așteptați prea mult, aceștia făcându-și apariția la doar câteva minute de la deschiderea secției.

Știre inițială

Ziua în secțiile de vot a început de la ora 5:45, când au început să se strângă membrii secțiilor. Aceștia au desigilat secțiile, au organizat buletinele de vot și au pregătit urnele. Cu minute bune înainte de ora 07:00, totul era pregătit și fiecare om aștepta cu buletinele în față să vină alegătorii.

Atmosfera în secții este una bună, predomină optimismul și voia bună. Nimeni nu se așteaptă la probleme serioase și toată lumea este atentă ca procesul electoral să decurgă normal. Lipsesc complet discuțiile politice, în schimb abundă cele procedurale: Cine ce face în momentul în care pășește pe ușă alegătorul? Cine îi spune unde să meargă? Cine are grijă să pună buletinul în urna care trebuie – atenție, sunt patru!

Prin secții, oamenii nu se așteaptă la o prezență foarte mare la urne, cei care au mai luat parte la organizarea altor scrutine spun că doar în jurul orei 12:00, când ies credincioșii de la biserică, și după ora 17:00, când se mobilizează tinerii, vor fi valuri și posibile momente de înghesuială. În rest se pare că va fi plictiseală.

Nu în ultimul rând, referitor la măsurile de siguranță, trebuie să știți că s-a decis ca numărul celor prezenți concomitent în secție să fie limitat din cauza spațiului restrâns și este posibil să apară momente de așteptare. Toată lumea a primit dezinfectant, mănuși, măști și toată lumea respectă măsurile de prevenire a infecțiilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8515

Comentarii

1 comentarii

Toma Toma

Acum 3 ani

Am fost la vot!In jurul orei 10!Stiti cat a durat?Maxim 9-10 minute!Asa ca,ar fi bine sa mergem cat mai multi la vot:o data la 4 ani ne putem rupe atata timp pentru aceasta treaba extrem de importanta!N-ai cu cine vota?Voteaza-i pe toti dar du-te la vot!Suntem exigenti si pretentiosi si ne pretindem informati si obiectivi-atunci hai sa votam! PS-celor nehotarati le-as spune doar atat:vedeti ca votantii celor pe care voi nu-i doriti,au fost la vot si au votat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus