Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Centrul Cultural German Sibiu: ”adaptarea la noua normalitate”

Centrul Cultural German Sibiu: ”adaptarea la noua normalitate”

De peste 15 ani Centrul Cultural German Sibiu oferă o gamă variată de evenimente cultural-educative, punând mereu accentul pe limba și cultura germană. Prezentarea unei imagini actuale şi moderne a Germaniei în Sibiu și în regiune este unul dintre principalele țeluri ale instituției. Proiectele bibliotecii, ale departamentului lingvistic și ale celui cultural se bucură de interes crescând din partea publicului și contribuie la consolidarea parteneriatelor deja existente, precum și la inițierea de noi colaborări.

Interconectarea în domeniul culturii și al educației a fost mereu unul dintre obiectivele instituției, iar importanța sa se dovedește crucială mai ales în perioade de criză, cum este cea actuală. Strânsa și îndelungata colaborare cu Ambasada Germaniei și Consulatul German, cu Clubul Economic German Transilvania, cu Goethe-Institut București și cu Biserica Evanghelică poate face, pe timp de criză, diferența între continuarea sau suspendarea activității Centrului Cultural German Sibiu.

De la debutul pandemiei Centrul Cultural German Sibiu se confruntă cu provocări majore. Adaptarea la noua normalitate, urmărind însă în același timp și obiectivele asumate pe termen lung, a redefinit profilul instituției. În acest sens, reorientarea și adaptarea accelerată a structurilor la mediul online a devenit esențială pentru supraviețuirea instituției. Toți angajații și profesorii au dat dovadă de profesionalism familiarizându-se în cel mai scurt timp posibil cu activitatea și instrumentele din mediul virtual, deoarece cursurile și evenimentele culturale au fost transferate literalmente de pe-o zi pe alta în mediul online.

 

Astfel, Centrul Cultural German Sibiu oferă de peste o jumătate de an cursuri exclusiv online pentru copii, tineri și adulți. În calitate de partener acreditat al Goethe-Institut este deosebit de importantă menținerea și în mediul virtual a calității orelor predate. În continuare se pune un accent sporit pe caracterul interactiv al cursului centrat pe nevoile participanților, urmărindu-se în același timp exersarea tuturor competențelor lingvistice și abordarea unor teme actuale și moderne, care pregătesc cursanții în vederea susținerii cu succes a examenelor recunoscute la nivel internațional oferite de către Goethe-Institut.

Toate evenimentele culturale planificate pentru 2020 au fost de asemenea adaptate vremurilor și oferite digital. În primăvară a fost organizat în parteneriat cu Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Germană un workshop pentru profesori, iar concursul de scriere creativă pentru tineri s-a desfășurat și el online, cu succes. Numeroși părinți și-au înscris în perioada stării de urgență copiii la evenimentele din seria „O carte, o poveste”, iar, începând din mai 2020, peste 15 artiști germani au luat parte la proiectul „Joia muzicală”, prezentându-și săptămânal muzica pe rețelele de socializare ale Centrului Cultural German Sibiu.

Singurul departament care nu și-a putut muta complet activitatea în mediul online este biblioteca, unde cererea de literatură germană modernă pentru copii și tineri e în continuare mare. Donația primită din partea Clubului Economic German Transilvania la sfârșitul anului trecut a diversificat și mai mult oferta bibliotecii Centrului Cultural German Sibiu, sporind astfel în rândul copiilor și tinerilor entuziasmul de a citi; respectând toate măsurile de siguranță și igienă recomandate, aceștia pot împrumuta în continuare cărți.

Pentru mulți Centrul Cultural German Sibiu este o instituție care oferă cursuri de limba germană la cele mai înalte standarde. Este locul care atrage tinerii cititori cu cea mai frumoasă selecție de literatură contemporană și este totodată organizatorul care permite tuturor sibienilor să intre în contact cu artiști germani. Centrul Cultural German Sibiu este punctul de contact pentru toți cei care doresc să exploreze limba și cultura germană.

Ada Tănase – Directoarea Centrului Cultural German Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3790

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus