Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

A așteptat zece ore în curtea spitalului, cu Covid-19. Tulburătoarea experiență a unui sibian care a vrut să respecte regulile

A așteptat zece ore în curtea spitalului, cu Covid-19. Tulburătoarea experiență a unui sibian care a vrut să respecte regulile

Un pacient în vârstă de 58 de ani, inginer de meserie, a luat legătura cu reporterii Turnul Sfatului pentru a povesti prin ce a trecut după ce a fost confirmat cu noul coronavirus și a fost nevoit să meargă la spital. Omul, asimptomatic, atrage atenția asupra inexistenței condițiilor de așteptare la spital și asupra imposibilității angajaților Direcției de Sănătate Publică de a emite o decizie de izolare, în timp util, pentru a putea pleca acasă. „Eu nu mă mir că în România se moare de așa ceva”, spune acesta. Managerul spitalului cunoaște situația și spune că principalul factor este numărul mare de cazuri și lipsa personalului de specialitate, iar conducerea DSP susține că eliberează deciziile pacienților care sunt trimiși de medici acasă, în mai puțin de 24 de ore.

Bărbatul poveste că și-a dorit să plece la fiul lui în Viena și a necesitat să-și facă un test COVID-19. A mers pentru testare la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. Surpriza a venit în momentul în care testul a ieșit pozitiv, omul fiind asimptomatic. Povestește că după aproximativ o zi jumătate a fost sunat de o persoană din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, care i-a spus că trebuie să meargă la spital pentru investigații amănunțite. Și-a făcut un bagaj mic, pentru orice eventualitate și a plecat spre spital. De la DSP a fost sunat în jurul orei 12.00, iar la spital a ajuns în jurul orei 14.00.

„Acolo începe adevărata epopee și cu cei de la DSP de unde a trebuit să primesc o decizie de carantinare și cu cei de la spital. Am ajuns la spital acolo unde se face triajul. Vreau să vă spun că trebuie să stai afară, deși este octombrie și vremea s-a răcit considerabil. Trebuie să stai afară cât durează tot triajul acesta și nu eram doar eu, erau și pacienți cu probleme, pacienți care nu se simțeau bine, pacienți cu febră. Chiar am lăsat pe cineva care avea febră să meargă înaintea mea. Durează patru ore până îți fac analizele de sânge. Am așteptat în curte, în picioare. Nu sunt scaune să stea oamenii jos. Toată lumea stătea pe o bordură, pe o țeavă din aceea de gaz, care pe unde putea. Și au fost în jur de 40 de persoane”, povestește pacientul.

După analizele de sânge au urmat razele la plămâni, investigație care a mers repede, dar, totul s-a oprit, din nou, la cabinetul medicului infecționist.

„Ajuns la spital la ora 14.00 am ieșit de la medicul infecționist la ora 21.30. Am așteptat foarte mult până am intrat la medic, iar cei care au rămas, am înțeles că au scăpat dimineața”, mai spune bărbatul.

Din fericire nu fost identificate probleme în controalele făcute, iar medicul a decis că nu necesită internarea și că poate merge acasă să stea în carantină. Teoretic. Practic, pentru a putea părăsi spitalul, bărbatul avea nevoie de o decizie eliberată de cei de la DSP.

„Cu toate că medicul a decis că pot pleca acasă, pentru a face asta avem nevoie de o decizie de la DSP, care ar fi trebuit să ajungă în două ore, după cum mi-au spus cei de acolo. La 12 și 10 minute noaptea m-au anunțat că nu mai sosește decizia și că trebuie să aștept până dimineața. M-am supărat și am plecat acasă. M-am întors a două zi dimineață după decizie și am suportat mustrarea din partea doctorilor, dar n-aș mai fi putut să stau. Mi-a fost frig toată ziua, iar dacă aș fi rămas ar fi trebuit să aștept în față, afară. Ne spuneau că este cortul acela de triaj, dar ce să facă mai bine de 40 de oameni câți eram într-un cort cu trei paturi. Când am ajuns acasă a trebuit să stau în apă fierbinte ca să-mi revin. Eu nu mă mir că în România se moare din cauza asta. Eu n-am simptome, dar după ziua de ieri am ajuns să fiu răcit. Nu mă mir că suntem printre primele țări din Europa la cazurile de morți, dacă așa se face triajul la noi”, spune bărbatul.

În ceea ce privește măsurile de prevenție, omul spune că acestea se respectau și toți oamenii purtau măști, dar după zece ore de stat, măștile acelea erau doar de formă. El a avut inspirația să aibă o altă mască în buzunar și a putut să și-o schimbe.

„Am stat în picioare 12 ore. Nu ți se oferă absolut nimic. Nu primești nici măcar un pahar cu apă. Dacă nu ai inspirația să-ți iei apă, nu ai ce face. Nu ai mâncare, nu ai nimic. Nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă afară plouă”, încheie bărbatul.

Conducerea spitalului cunoaște aceste probleme. Cauza? Numărul mare de infectări cu SARS CoV-2

Contactată telefonic de reporterii Turnul Sfatului, dr. Liliana Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean Sibiu spune că principalul factor al aglomerării și al timpului mare de așteptare este numărul mare de cazuri din ultimele zile. Medicul menționează faptul că sunt multe etape prin care un pacient trebuie să treacă, de la investigații, radiografii și tomografii toracice și până la dezinfectarea aferentă fiecărui pas.

„Așa ajungem ca pacientul să stea foarte multe ore până când avem, ca să spunem așa, o imagine completă a pacientului, cu analize, cu radiografii și cu un computer tomograf toracic. Acestea sunt problemele”, spune Liliana Coldea.

În ceea ce privește condițiile de așteptare și faptul că oamenii stau pe unde pot, managerul spune că este conștientă și de acest aspect.

„Știu, așa îi văd și eu, dar asta din cauza faptului că sunt foarte multe cazuri pozitive, pentru că, dacă ar fi un număr de 30 de cazuri, poate ar fi altfel gestionată situația. Ieri au fost 88 de cazuri. Vă dați seama că volumul a fost de aproape trei ori mai mare decât într-o zi în care, ne-am obișnuit, cu numărul de cazuri”, mai spune Coldea.

Întrebată dacă s-a luat în calcul posibilitatea de a crea un spațiu de așteptare care să ofere condiții pacienților managerul a asigurat că urmează aducerea unui container cu încălzire și spații de așteptare.

„Așa cum există acel container pentru registratură și preluat pacienți, da, am luat în calcul ca în locul unde este acum cortul amplasat și în care sunt puși pacienții COVID, să fie adus un container care va fi încălzit, va avea spații de așteptare, astfel încât să putem să asigura toate condițiile și să reducem timpul de așteptare, pentru ca toți pacienții să fie mulțumiți. De fapt, asta este ideea, dar trebuie să ne gândim că nu avem decât doi medici infecționiști care consultă. Gândiți-vă că ei au peste 100 de pacienți. Încep lista de la 6.00 sau 6.30 și o termină în jur de 12.30, 13.00, după care își pregătesc tot ce au de pregătit, după care consultă. Vă imaginați ce încărcătură și ce muncă este pe un medic infecționist și noi avem doar doi. Și de asta trebuie să ținem cont”, a mai spus Liliana Coldea.

Reprezentanții DSP spun că emit deciziile de izolare în mai puțin de 24 de ore

Cu privire la deciziile de izolare emise de Direcția de Sănătate Publică, reprezentanții instituției spun că acestea sunt eliberate în mai puțin de 24 de ore.

„Deciziile de izolare a persoanelor testate pozitiv, ce au încheiat evaluarea stării de sănătate și au primit recomandarea medicului de a sta în izolare, DSP le emite în mai puțin de 24 de ore”, este răspunsul dat de cei de la DSP prin Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Citește Au găsit soluția: Ca să nu mai stea în frig, bolnavii de COVID sunt trimiși acasă să-și aștepte rândul

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

20 comentarii

Citizen X

Acum 3 ani

Organizare romaneasca de exceptie. Pe cei din spital ii pot intelege ca sunt depasiti de volumul de munca. Dar primaria Sibiu care are destui bani se poate implica. Pot fi aduse containere, pot fi organizate spatii de asteptare dotate cu un minim de bun simt : caldura, scaune, apa si toalete. Despre DSP...vai de capul lor
Raspunde

Elias Eli

Acum 3 ani

Primăria are alte treburi mai importante,implicit doamna primar...evenimente,festivaluri,atragerea de turisti,închideri de parcări. ...d'astea grele.Nu contează că cetățeanul de rând a greșit și i-a votat din nou,asta a trecut...au liniște 4ani.
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

Bataie de joc în toată regula. Te duci sanatos si te scot ei bolnav. Dupa ce ca stai ca prostul si astepti si pina pa urma medicul iti da cu chiu cu vai ok-ul pentru autoizolare mai stai dupa DSP care iti elibereaza adeverința in "mai putin de 24 de ore"? Adica pentru o foaie acoasa la imprimantă trebuie stat atat? Sa mai stai pentru fituica dsp-ului pina a doua zi in picioare in frig? Ne-am tampit? Astia merita sa mergem peste ei. Daca medicul a hotarat ca te poți autoizola ar trebui sa fie suficient iar fituica are timp sa ti-o trimita trântorii de la dsp acasa sau la medic...
Raspunde

Ok Ok

Acum 3 ani

ce porcarie romaneasca! purtati masca si fara testari ca e bataie de joc. bine ca le-a marit salariile. iar dsp cu politrucul dentist ce sa faci?
Raspunde

Eu Euuuu

Acum 3 ani

Pai mergeți Stimata Redacție și la CASA de Asigurări de Sănătate sa vedeți cum sunt tratați medicii: umiliți în ploaie, în strada pentru a lua un formular de concediu medic sau alte hartogarii....RUSINE!!!!
Raspunde

Euu Euuuuu

Acum 3 ani

Am postat un mesaj.... DAR.... probabil era prea acid?!
Raspunde

Nicu Tomuta

Acum 3 ani

Incredibil dupa ce ce toti s-au pozat pe terenul unde se intentioneaza a se construi noul spital! Acum dupa alegeri nu se mai construieste nimic...... Cam asta este treaba in Romania, minciuni si poze de inaugurare a locului unde se va construi peste 10-15 ani un spital. Sa traiasca D-na CAMPEAN! Ce frumos zambea in poze de parca ar fi fost gata spitalul si taia panglica, de fapt este o minciuna mai mare decit Consiliul Judetean.
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 3 ani

la cit mint cele 3 fodor,cimpan si turcan va mai mirati?au trecut voturili
Raspunde

Zdeth Zxgddxdfgh

Acum 3 ani

de ce nu ia legatura spitalul cu cei de la armata pentru a imprumuta corturi de campanie pe care sa le monteze in zona si in acelea apoi se pot pune sobe din acelea cum vedem la terasele din centru si astfel se creaza niste spatii care sunt mult mai decente decat statul afara sub cerul liber pe o teava de gaz sau o bordura... dar daca nu exista minte si interes pentru salvarea oamenilor atunci este totul exact cum s-a aratat in articol. nu mai spun de faptul ca desi ti se face testul COVID-19 daca ajungi la urgenta, nimeni nu te informeaza daca rezultatul este negativ (probabil daca era pozitiv eram informat)...
Raspunde

Dezgustat Complet

Acum 3 ani

Se gasesc pavilioane de gradina, banci, scaune si incalzitoare de exterior la toate magazinele. Nu e nevoie de container ultimul racnet sa nu stai pe bordura in frig. Si apoi sa mai spui ca ii vezi dar nu ai ce face. Cat naiba de greu e sa trimiti o infirmiera cu ceaiuri calde de la bucatarie in pahare de unica folosinta? Nu e problema de contact - oamenii pot sta deoparte pana le aseaza pe o masa. Doar iq peste numarul de la pantof si bunavointa sa fie.
Raspunde

@ Dezgustat Complet

Acum 3 ani

Vai,cat de naiv esti!Cum poti crede asa ceva?Da,sugestiile tale sunt normale dar nu intra in obiceiurile celor din Sibiu!Sa admitem ca acum ar avea unele scuze dar situatia de aici nu-i o exceptie ci regula!Am avut,din nefericire,ocazia sa ajung la urgente de mai multe ori;indiferent ca ajungi cu masina, cu taxiul sau ai fost adus cu salvarea,esti tratat de sus cu aroganta,ostilitate si obraznicie.Asta,dupa ce ai facut un stagiu de 4-5 ore fara sa fii bagat in seama.Defileaza pe langa tine halate de toate culorile fara sa te "deranjeze"!Iar daca de garda era un "elefant",nimeni nr ar fi indraznit sa-l trezesca decat,poate,daca lua foc spitalul!
Raspunde

Incosntienta Populara

Acum 3 ani

Observ cum toata lumea e scandalizata de DSP si de toata situatia..... dar in acelasi timp, o gramada de inconstienti, urla sus si tare ca nu exista virus si refuza sa poarte masti sau sa se spele !!! NU MAI DATI VINA PE DSP sau pe oricine altcineva, in afara de voi sau de inconstientii care umbla printre voi si nu fac nici cel mai mic efort de a avea o igiena cat de cat mai buna, pentru a preveni infectarile. Va place sa NU VA SPALATI, sa NU PURTATI MASTI, sa nu respectati nimic, iar apoi sa va plangeti ca autoritatile, oricare ar fi ele sunt pur si simplu depasite de prostia care zace in majoritatea romanilor. Despre asta este vorba, cetateni ! De luni de zile se anunta la TV si peste tot, ca autoritatile sunt sau vor fi depastie, daca nu respectati nimic si credeti in tot felul de povesti servite de te miri ce manipulatori prin media. Cand ajungeti in situatia de a fi bolnavi, daca nu ati respectat nimic, NU VA MAI PLANGETI ! Asumati-va faptul ca ati fost inconstienti si limitati intelectual, cu un nivel scazut de inteligenta....cat despre cei care sufera din cauza inconstientilor, aia e trist ! Ca trebuie oameni decenti, sa traiasca inconjurati de oameni foarte limitati care nu sunt in stare sa se spele...asta e societatea "moderna". Pana cand, nu stim, in conditiile astea.
Raspunde

Nostradamus Eu

Acum 3 ani

In romania nu se stia ca dupa vara urmeaza toamna si iarna si ca trebuie organizate lucrurile astfel incat lumea sa nu stea in frig .......autoritatiile au fost surprinse de venirea sezonului rece si a ploilor :)))) nu au avut timp sa se pregateasca
Raspunde

Paul M

Acum 3 ani

Doamna Coldea, Managementul facut de dumneavoastra este sub-submediocru, daca veniti in fata sibienilor sa spuneti ca nu aveti decat doi medici. In azul acestei pandemii, dumneavoastra vreti sa ne vindeti ca pe bucuresteni: In Decembrie ne-a luat iarna prin surprindere! Sibiul are facultate de medicina, are medici buni, punetii la treaba si lasati smiorcaielile. O sa vina zile si mai rele.
Raspunde

John John

Acum 3 ani

Tuturor celor nemultumiti, le transmit ca se pot adresa ministerului sanatatii, in scris, la datele de contact de pe site-ul ministerului. De asemenea, se pot adresa si politiei romane, pt neasigurarea ingrijirii medicale conform legii! Vor pica ceva capete de sefutzi de pe-acolo, de-aia de iau peste 5000 euro net per luna salariu! Adresati-va celor 2 ministere, cu incredere!!!
Raspunde

Mioara Brad

Acum 3 ani

Niste incopetenti care nu te pot ajuta deoarece nu stiu prea multe. Niste needucati de la care nu poti astepta respect , ei nu au invatat inca sa se respecte pe ei. Niste capuse ale societatii
Raspunde

Ilie Pintilie

Acum 3 ani

Orice firma ar sponsoriza un cort, un incalzitor, scaune,etc, daca ar fi solicitata. La Spitalul Judetean, o mare problema e chiar Managerul, aceasta doamna (sau domnisoara cum ii place ei); nu are credibilitate si atitudinea ei spune tot. Saraca are o caciula mult prea mare pusa de Daniela Campian.
Raspunde

Luca Luca

Acum 3 ani

Din pacate , pacientii nu pot sa astepte , zecile de ore , in masinile personale , deoarece Directorul Spitalului permite NUMAI medicilor sa intre cu autoturismul in curtea spitalului ! Oare spitalul a fost construit pentru medici sau pentru pacienti ?
Raspunde

Nicolae Tarcea

Acum 3 ani

Am trimis si eu un mail la Casa de Sanatate Sibiu pe adresa comunicata la contact si mi s-a intors. Adresa nu-i buna. Iata care-i adresa comunicata. [email protected]
Raspunde

Iubesc Sibiul

Acum 3 ani

Situatia e jenanta, grava, nasoala etc. si de vina suntem noi oamenii... medici, DSP, primarie si simpli cetateni. Toti suntem vinovati de ceva , dar din locul in care ne aflam, se observa cel mai bine greselile celorlalti! Solutii exista la fiecare nivel ,dar se observa mai bine ce nu fac ceilalti si e mai comod sa critici decat sa faci! Cred ca in momentul de fata important e sa stai in tara, ca sa nu fi nevoit sa- ti faci teste fiind sanatos. Daca iti este bine incearca sa nu schimbi nimic ,in situatie de criza mondiala. Multa sanatate, noroc si intelepciune!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus