Joi, 8 octombrie, la sediul Bibliotecii Astra din Sibiu a fost lansată și la Sibiu cartea „Educația prin E-learning”, autori Doina Banciu, Ben-Oni Ardelean, Larisa Ivașcu și Daniel Fodorean. Volumul a fost publicat prin colaborarea Editurii AOȘR și Editurii Tehnice. Evenimentul a avut loc on line, invitați fiind Dragoș Neagu, directorul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din Brăila, Mireille Rădoi, director general Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Daniel Fodorean, decanul Facultății de Teologie Baptistă. Prezentarea evenimentului a fost făcută de Silviu Borș, directorul Bibliotecii Astra din Sibiu.
Cartea prezintă consecințele educației on line, importanța resurselor educaționale digitale, precum și limitele acestor metode de învățare la distanță.
Doina Banciu, unul dintre inițiatorii proiectului prin care a apărut lucrarea „Educația prin E-learning”, este profesor universitar la Universitatea din București, doctor în ingineria sistemelor Universitatea Politehnica București, este Vicepreședinte al Academiei Oamenilor de Știință din România, Președinte și director general al Consiliului Științific al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare de Informatică, ICI București și membru al Comisiei Naționale a Bibliotecilor. Spune că ideea cărții a apărut la începutul pandemiei de COVID-19, când încă nu se cunoștea ce amploare va lua acest visrus, din dorința de a facilita accesul on line al tuturor celor care sunt nevoiți să învețe sau să lucreze fără a intra în comunitate.
„Lucrarea a apărut ca o necesitate reală pentru mediul în care suntem obligați astăzi ca profesori să asigurăm procesul de învățare pe deoparte și deopotrivă pentru elevi care trebuie să învețe on line. Lucrarea a apărut la inițiativa deputatului Ben-Oni Ardelean și a mea în urma unor discuții pe care le-am avut la începutul pandemiei când nu ne gândeam că o să apară atâtea probleme legate de criza sanitară prin care trecem. Ni s-au alăturat demersului nostru profesorul Daniel Fodorean și Larisa Ivașcu”, spune Doina Banciu.
În prima parte a cărții este prezentat procesul instructiv-educativ în forma învățământului la distanță, având ca premisă fundamentală faptul că educația on-line se constituie ca o nouă paradigmă în educație. Capitolul arată că e-learningul înseamnă mai mult decât utilizarea tehnologiei informației și comunicației în procesul educațional.
În partea a doua a cărții este prezentat rezultatul unui proiect internațional dezvoltat în cadrul unei rețele de cercetare formată din cercetători din România, China, Italia, Rusia, Malaiezia și Germania.
Partea a treia tratează o temă fără de care nu se poate desfășura procesul de e-learning și anume, resursele tehnice necesare și colecțiile digitale de date ca suport pentru informare, documentare, instruire și educare.
„Mărturisesc că, cel puțin ultimul act, cel legat de analiza colecțiilor digitale a fost destul de complicat de făcut pentru că în România nu există aproape deloc date despre colecții și biblioteci digitale existente nu numai în biblioteci, dar și în alte instituții. Aceasta a fost una din marile provocări ale acestei lucrări”, mai spune Doina Banciu.
Cartea se dorește a fi un ghid de utilizare atât pentru persoanele angrenate în procesul de învățare profesori, tutori, instructori, elevi, studenți cât și pentru alte persoane care, în condițiile actuale, trebuie să se informeze, să comunice și să lucreze fără a se deplasa în colectivitate.
„Apariția acestui volum este binevenită, pentru că el clarifică o serie de probleme, răspunde la o serie de întrebări pe care ni le adresăm cu toții în sistemul de educație. Cartea se bazează pe experiențe foarte solide, se bazează pe punctele de vedere ale unor oameni cu viziune, care cunosc ce se întâmplă în sistemul de educație, cunosc limitele învățământului e-learnimg. Avem nevoie de biblioteci, avem nevoie de carte, avem nevoie de resurse digitale în această perioadă mai mult decât oricând”, a spus despre carte, prof. Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România.
Alături de Doina Banciu, în acest proiect, au mai stat conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean, de la Universitatea din București, Institutul Teologic Baptist București. Este conferențiar universitar, politician, doctor în științe politice și doctor în teologie.
Larisa Ivașcu este conf. univ. dr. ing. la Universitatea Politehnica Timișoara. Este implicată activ în dezvoltarea unor rețele de colaborare naționale și internaționale. De asemenea, a publicat 170 de articole științifice în reviste și manifestări internaționale de prestigiu și este editor invitat al unor reviste de cercetare.
Daniel Fodorean este teolog și jurnalist, decanul Facultății din cadrul Institutului Teologic Baptist din București. A fost fondator și director al Școlii Primare „Champions for Life” din Constanța. Are o experiență de aproape 10 ani de predare în învățământul la distanță la Liberty University, SUA.
Prefața cărții a fost realizată de prof. univ. dr. Romiță Iancu, Președinte al Consiliului de Orientare și Analiză Strategică la Universitatea din București.
Toți cei care doresc să achiziționeze cartea „Educația prin E-learning” o pot găsi pe SEAP, contracost.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: invatamant on line , Educația prin E-learning , carte , Sibiu , Biblioteca ASTRA , Doina Banciu
Vizualizari: 3081
Ultimele comentarii
Acum 15 minute
Un sibian
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
Gelu
Acum 1 oră
FLOD
Acum 1 oră
Antrenorii de genii