Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Pierduți în cifre. DSP explică de ce nu ”bat” datele transmise de Sibiu și București

Pierduți în cifre. DSP explică de ce nu ”bat” datele transmise de Sibiu și București

Evoluția pandemiei de coronavirus este calculată prin rata de incidență, indice care stabilește câte cazuri noi de infecții cu noul coronavirus, sunt în medie, la o mie de locuitori, în ultimele 14 zile. În cazul județului Sibiu, această rată este diferită în informările transmisă de București și Sibiu, iar astăzi, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu a încercat să explice motivul. Fără prea mare succes.

Ce spune Bucureștiul

Grupul de Comunicare Strategică a transmis ieri datele privind pandemia de coronavirus în țară, iar în cazul Sibiului, rata de incidență era de 1,73. Asta înseamnă că în ultimele 14 zile, în județul Sibiu, a apărut un caz pozitiv la o mie de locuitori. Sibiul făcea pare din grupul restrâns de județe în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile era peste  pragul de 1,5, prag de la care se impun unele măsuri pentru stoparea extinderii infecțiilor.

Definiția ratei incidenței

Rata incidenței generale reprezintă frecvența cazurilor noi de maladii, înregistrate pentru prima dată de către o instituție medico-sanitară, într-o populație, la o mie de locuitori, într-un spaţiu şi timp dat.

Ce spune Sibiul

În informarea de ieri transmisă de Prefectura Sibiu rata de incidență era de 1,2. O cifră mult mai bună decât cea prezentată, în aceeași zi, de către structura națională – 1,73. Gabriel Budescu a încercat să explice în această dimineață, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, motivul pentru care aceste date sunt atât de diferite. ”În situația datelor noastre, se elimină focarele, se elimină bolnavii internați în spitale și se iau în considerare doar cei izolați la domiciliu, pentru că ei pot impraștia virusul mai departe”, a explicat Budescu. Explicația nu a lămurit însă ziariștii.

Explicația

O explicație mult mai clară vine însă din partea ”vocii unice”, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, Andreea Ștefan: ”Situația dată de noi este situația în baza căreia se vor lua măsuri pentru a limita numărul de infecții. Aceasta este rata de incidență cumulată, care nu cuprinde focarele. Există o hotărâre care spune că atunci când se propun anumite măsuri suplimentare într-o anumită localitate, cum ar fi carantinarea, purtarea obligatorie a măștii sau altele, aceste măsuri se iau în baza incidenței, dar fără a calcula și focarele. Focarele nu sunt incluse, pentru că acolo există deja măsuri luate. Bucureștiul dă situația națională, care include și focarele, noi o dăm fără focare, pentru că atunci când se vor lua măsuri, se vor lua în baza acestei rate, extra-focare. Din acest motiv noi nu am mai dat această incidență, și nu cea cu focare. Nu am dat acele date, dat fiind faptul că în acest context e irelevantă, pentru că acestea sunt cifrele în baza cărora se vor lua măsuri”, a explicat Andreea Ștefan. În plus, față de focare, în această rată a incidenței nu sunt incluse nici cazurile internate în spitale.

”Noi, la prefectură, nu avem situații, și noi le cerem instituțiilor care se ocupă de acest lucru. Noi nu deținem aceste informații, și noi le obținem de la celelalte instituții” – prefectul Mircea Crețu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus