Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
4°C

Sindicaliștii din Tursib, nemulțumiți de bani, amenință cu greva. Directorul: ”tot ce s-a făcut este strict legal”

16 Octombrie 2020 11:27

Sindicaliștii din Tursib, nemulțumiți de bani, amenință cu greva. Directorul: ”tot ce s-a făcut este strict legal”

Liderii de sindicat din cadrul Tursib susțin că șoferii de autobuze și mecanicii societății de transport au încasat luna aceasta cu până la 1.200 de lei mai puțin. Conducerea societății arată că nu e vorba de scăderea salariilor, ci de faptul că pentru orele suplimentare se acordă zile libere, nu compensații financiare.

”Avertisment de grevă! Începând de ieri, conducătorii auto și mecanicii din cadrul Tursib au constatat că în conturile lor au intrat mai puțini bani decât trebuia, sumele oscilând între 300 și 1.200 (de lei -n.r.). Supărați, mecanicii au întrerupt lucru și au invitat în atelierul mecanic conducerea societății pentru a da explicații. La fel, și conducătorii auto au vrut să nu iasă în traseu în această dimineața. Decizia luată de conducere de a nu mai plăti orele suplimentare este una de dezinteres total față de angajații din subordine: un șofer de autobuz, după o lună de lucru în condiții extreme, a plecat acasă cu 2.500 de lei net. Considerăm că aceste decizii luate ad-hoc de conducerea Tursib nu fac decât să irite la maximum angajații din subordine”, a anunțat Alin Poabar, liderul sindicatului Dumbrava din cadrul societății de transport public a Sibiului. Poabar mai susține că în zilele următoare va discuta cu reprezentanții celuilalt sindicat din cadrul Tursib pentru a negocia oprirea lucrului pe o perioadă de două ore, într-o primă fază.

Dan Căprariu, directorul general al Tursib, consideră că revolta sindicaliștilor nu are temei legal. ”Conform Codului Muncii, pentru orele suplimentare prestate fie să acordă zile libere în următoarele 60 de zile, iar dacă nu – se plătesc. Iar decizia a fost de a se acorda zile libere. Pentru situațiile în care nu se pot acorda zile libere în 60 de zile se va plăti un spor de 100%. Deci nu a tăiat nimeni din niciun salariu. Tot ceea ce s-a făcut este strict legal”, a declarat Căprariu pentru Turnul Sfatului. Mai mult, directorul general se arată surprins de reacția sindicaliștilor, din moment ce tema orelor suplimentare a făcut subiectul unei ședințe între executivul societății și cele două sindicate în urmă cu două săptămâni. Discuție în cadrul căreia a fost stabilit modul în care orele suplimentare vor fi răsplătite cu zile libere ori cu bani.

Vizualizari: 3398

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus