În afara Comandamentului NATO, în Sibiu se înființează și o unitate militară de suport NATO

Pe lângă cele câteva sute de ofițeri din mai multe țări care vor lucra în cadrul Comandamentului NATO de pe Calea Dumbrăvii, Sibiul va mai găzdui câteva sute de soldați și ofițeri și într-o nouă unitate militară care se va înființa în zona Aeroportului.

Noua unitate militară care va asigura suportul Comandamentului Corpului multinațional de sud est (Comandamentul NATO) va funcționa pe locul fostei unități de elicoptere, de pe șoseaua Alba Iulia. În ultimii mai bine de zece ani, terenurile și clădirile fostei unități de elicoptere au fost transferate sau închiriate către instituții publice ori agenți economici din Sibiu. Cărora, pe rând, acum li se cere să părăsească spațiile.

”Am primit termen ca până la finele acestei luni să eliberăm acele spații. Ceea ce nu e ușor, e aproape imposibil să ne mutăm producția de aici în câteva săptămâni, nu avem cum să ne mutăm atât de repede. Sperăm să găsim înțelegere și să putem prelungi, căci este altfel este o situație tragică, ne poate închide afacerea. Nouă ni se termina oricum contractul, dar neștiind de înființarea acestei unități militare credeam că vom putea prelungi contractul, după cum am făcut-o și în dățile trecute”, arată, pentru Turnul Sfatului, unul dintre agenții economici care funcționează de mulți ani în clădiri reabilitate din zona fostei unități de elicoptere.

Avizele de eliberare a spațiilor au fost emise, deocamdată, de structurile din subordinea Statului Major doar către agenții economici ale căror contracte de închiriere se apropie de final. ”Am aflat și noi de faptul că, rând pe rând, contractele de închiriere sunt considerate încheiate la termen. Noi încă nu am primit o astfel de notificare, dar situația nu este din cele mai fericite pentru sibienii care au investit, în unele cazuri, sume serioase în amenajarea de diferite spații aici”, arată un alt chiriaș care a deschis de aproximativ trei ani o afacere în fostul Incubator de afaceri.

Într-un loc cu ruine

Amenajarea unității militare presupune investiții ample. Majoritatea clădirilor – cele care nu mai sunt folosite – sunt într-un stadiu avansat de degradare. ”Acolo urmează a se face o unitate militară, cu batalioane de sprijin pentru Corpul multinațional. Decizia a fost luată, zilele acestea unitatea militară va primi drapelul de luptă”, au confirmat pentru Turnul Sfatului surse oficiale. Din informațiile culese, noul regiment care va funcționa la Sibiu va fi format din mai multe batalioane de sprijin, dintre care cel puțin unul de comunicații și unul de logistică.

100 de milioane de euro

Amenajarea spațiilor necesare funcționării Comandamentului Corpului multinațional de sud est a început deja pe Calea Dumbrăvii, primele lucrări fiind cele de demolare. Investițiile necesare sunt estimate la peste 460 de milioane de lei, fără TVA, după cum aproximau reprezentanții Ministerul Apărării Naționale, prin UM 02523, care au lansat procedurile de contractare a lucrărilor necesare. Mare parte din aceste lucrări, însă, fac parte din categoria ”secret de serviciu”, informațiile destinate publicului fiind relativ puține. 

Spre exemplu, reprezentanții MApN au arătat că lucrările de amenajare a Comandamentului de pe Calea Dumbrăvii (în spațiile ocupate, temporar și parțial, de Tribunalul și Judecătoria Sibiu) vor fi realizate în două etape. În prima, vor fi realizate documentațiile și lucrările a căror valoare este estimată la un total 217,87 de milioane de lei, fără TVA. ”Pentru următoarele faze, valoarea estimată este de 222.309.624,56 lei fără TVA”, arată reprezentanții MApN în documentația referitoare la amenajarea Comandamentului de pe Calea Dumbrăvii. ”Următoarele faze” vor trebui demarate – după cum se arată în legislația invocată de MApN – în termen de cel mult cinci ani.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8370

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

George Geo

Acum 3 ani

Asa...sa fim o tinta si mai atractiva, in eventualitatea unui razboi. Inteligenta miscare, baieti.... carne de tun pentru americani si vest.
Raspunde

Ioji Io

Acum 3 ani

Ar trebui sa fiti atenti cu autorizatiile pe care le dati pentru aceste unitati militare. In Italia la o baza NATO mamele au protestat si nu le-a luat nimeni in seama pana nu au iesit in strada si au blocat drumurile de acces catre baza militara din cauza malformatiilor la copii si tumorilor la copii si adulti. Ar trebui un referendum local in care sa se specifice si partile negative la o astfel de decizie. Doresc promovarea orasului si dezvoltarea lui, dar nu sunt de acord cu aceasta daca pune in pericol sanatatea oamenilor.
Raspunde

Ioji Io

Acum 3 ani

Jurnalismul inseamna ancheta...nu doar prezentarea unor fapte si anunturi facute de autoritati, sau unde se maninca cele mai bune sarmale din oras. Vezi: https://palermo.repubblica.it/cronaca/2016/03/09/news/niscemi_muos_in_funzione_alla_massima_potenza_proteste_di_fronte_alla_base_non_siamo_cavie_-135105663/ https://www.repubblica.it/2007/01/sezioni/cronaca/base-nato-vicenza/presidio-vicenza/presidio-vicenza.html https://it.sputniknews.com/intervista/202008099401894-proteste-no-muos-polizia-lancia-lacrimogeni-per-difendere-base-militare-usa---video/ https://www.nogeoingegneria.com/tecnologie/sistemi-radar/le-basi-militari-usa-e-nato-in-italia/ https://www.pisatoday.it/cronaca/presidio-camp-darby-pisa-12-gennaio-2020.html

Raspunde

V S

Acum 3 ani

Ai dat articol exact de pe sputnik, goarna de dezinformare a Kremlinului. "Anchetele" "jurnalistice" ale sputnikului sunt egal ZERO ca si valoare de adevar. Restul articolelor, eu preluat doar pe cel de la sputnik. Informeaza-te inainte sa prezinti imbecilitati de genul.
Raspunde

Gigi Gigi

Acum 3 ani

Cred ca sb e singurul oras care, in loc sa-si scoata unitatile militare in afara orasului, el infiinteaza altele noi in interior! Din oras de imperiu, oras deschis, cu unitati in afara lui, am devenit oras militar! Baza asta militara, nu voia un turnator sa puna mana pe ea ? Oare de ce ? Stia el ce vrea NATO, si voia sa o vanda catre NATO, ulterior ? Astia sunteti baieti, faceti bani din piatra seaca! Profitul il imparteati intre voi, ca baietii, n-asa ?
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 3 ani

"unitate militară care se va înființa în zona Aeroportului." Ce s-au activat trolii sovietici. Mai e unu ce titreaza sputnik cu folia de aluminiu pe cap ca-i baga un chip prin diverse zone. Altu' ca ne cara bombe in cap.
Raspunde

Servicii Tradatoare

Acum 3 ani

prietene, tu esti cu gasca corupta a serviciilor tradatoare de neam si tara din sb, tradatori cu sforari de mitici corupti! Oamenilor simpli, romanilor adevarati, nu le mai este frica de nimic! Adevarul este ca un tradator turnator, reprezentant manipulat al serviciilor de mititci, a vrut sa puna mana pe terenul fostei unitati, pentru parvenirea unui grup restrains de interese! Un grup infractional organizat de militari acoperiti tradatori ! Grup al baietilor gradatoi tradatori de neam si tara! DNA sa se autosezeze! DNA sa intre pe fir si sa clarifice daca asa/sau nu stau lucruile! DNA este platit pt asa ceva!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Trei Patru

Acum 3 ani

Sunt multe voturi contra, a fost un apel pe unitate, nu puteti voi fura cat putem noi vota! Noi, oamenii simpli! Baietii cu ochi albastri o iau in freza, oamenii simplii, romanii adevarati, cei ai caror stramosi au zis present in razboaie si in temnitele comuniste, sunt aici si vegheaza pt tara! Turnatorul dovedit de cnsas, voia sa cumpere terenul subevaluat, un tun imobiliar, pe care este amplasat fosta unitate! Voia sa o cumpere pt el si pt baietii cu ochi albastrii, stia ca urma sa vina NATO si sa li-l vanda multiplicat, de multe ori multiplicat! Asta a fost ordinal pe care l-a primit! Uite ca nu le-au reusit tradatorilor de neam si tara! Asta datorita romanilor adevarati, ardelenilor, mediei locale care nu este vanduta, care inca mai are coloanal vertebrala! Toti tradatorii romaniei vor fi un curand dovediti si pedepsiti!
Raspunde

Der Konig

Acum 3 ani

Cu siguranta, suntem singura tara din lume care aplauda frenetic si debordeaza de fericire tâmpă pentru că avem armate străine pe teritoriul național! Facem parte din NATO. americanii (SUA, nu NATO) au instalat rachete in tara, stăm în fața lor cu coada mereu sus și disponibili, dar avem nevoie de vize. Umilință maximă. Popor lipsit de coloană, mândrie și caracter!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus