Joi,
13.05.2021
Partial Noros
Acum
9°C

Detaliile viitorului spital județean: străzi lărgite, șase zone de acces, 14 intrări, aproape 1.000 de locuri de parcare

Detaliile viitorului spital județean: străzi lărgite, șase zone de acces, 14 intrări, aproape 1.000 de locuri de parcare

Autoritățile locale au pus în consultare publică planul urbanistic de detaliu al viitorului spital județean Sibiu, etapă din cadrul procedurii de obținere a autorizației de construire.

PUD-ul a fost elaborat pentru un spital județean cu 1.239 de paturi de spitalizare continuă (dintre care 185 pentru Pediatrie) și 90 de paturi de spitalizare de zi (dintre care 40 pentru Pediatrie). Planurile Consiliului Județean Sibiu sunt de a ajunge la acest număr de paturi în două etape, prima vizând ridicarea a cinci corpuri de clădire în care să fie 620 de paturi de spitalizare continuă pentru adulți și 185 - pentru copii. În această primă etapă ar urma amenajate și spațiile necesare celor 90 de paturi pentru spitalizarea de zi. Autoritățile județene speră ca dosarul pentru obținerea autorizației de construire a corpurilor de clădire din această primă etapă să fie depus cel târziu în luna februarie a anului viitor.

Amplasamentul viitorului spital este la ieșirea din Sibiu, pe Calea Șurii Mici

Prima etapă de dezvoltare ar urma să ocupe aproximativ jumătate din cele aproape 18 hectare ale terenului pentru viitorul spital (jumătatea dinspre Calea Șurii Mici). ”Zona de nord a parcelei este dedicată extinderii ulterioare a serviciilor medicale și amenajării unui parc, ca spațiu de recreere pentru bolnavi. Până la extinderea serviciilor medicale, suprafața de teren alocată acestora va fi amenajată ca spațiu de recreere”, arată urbaniștii sibieni din cadrul a.plan, societatea care a elaborat PUD-ul în discuție.

”Prin poziție și accesibilitate, zona prezintă un potențial de dezvoltare important, utilizarea agricolă tradițională fiind redusă drastic în ultimele decenii. Poziționarea în imediata apropiere a autostrăzii A1, dar și a Aeroportului internațional Sibiu, coroborată cu investițiile în infrastructură aferente dezvoltării noului Spital clinic județean de urgență și cu un acces facil către Zona industrială vest, va conduce la creșterea atractivității întregului areal pentru viitoare investiții private”, Memoriul justificativ al PUD-ului pentru noul spital județean

Principalele disfuncționalități urbanistice care urmează a fi eliminate sau corectate sunt considerate a fi subdimensionarea rețelei stradale, prezența unei ferme în imediata apropiere și a unei țevi de gaz de presiune medie, pe limita de est și sud a terenului destinat viitorului spital, lipsa echipării edilitare și existența unui parcelar agricol în zonă, pentru care trebuie elaborate o serie de reguli.

În zona de nord a terenului (partea opusă celei dinspre Calea Șurii Mici) este propus un parc

Șase zone de acces, 14 intrări. Aproape 1.000 de locuri de parcare

Viitorul spital județean va avea cel mult șase puncte de acces, unul dinspre latura de sud (Calea Șurii Mici), trei dinspre est (strada Cuarțului), unul dinspre nord (strada Tractorului, propusă a fi prelungită) și unul dinspre vest (peste canalul Agenției naționale de îmbunătățiri funciare).

Iar pentru ca acestea să fie funcționale și facile, urbaniștii propun mai multe scenarii, dintre care cel mai complex are în vedere lărgirea la patru benzi de circulație nu doar a Căii Șurii Mici, ci și a străzii Cuarțului (aflată în partea de est a terenului viitorului spital). La intersecția dintre cele două străzi este propus un sens giratoriu cu două benzi de circulație și bretele separate pentru virajul la dreapta. Totodată, aceste intrări în incinta viitorului spital vor avea reglementări specifice (interzicerea virajului la stânga de exemplu).

”S-a prevăzut un număr de 970 de locuri de parcare (din care 65 pentru persoanele cu dizabilități), distribuite astfel încât să se afle în legătură directă atât cu principalele puncte de acces în clădire, cât și cu accesurile auto pe parcelă”, memoriul justificativ al PUD-ului

”Din punct de vedere arhitectural, soluția propusă este formată din corpuri unite printr-un corp de legătură care se desfășoară pe direcția nord-vest – sud-est. Corpurile de tip bară au un regim de înălțime S+P+5E, în timp ce corpul de legătură are un regim de înălțime S+P+4E. Corpurile care cuprind unitățile de cazare sunt dispuse în jurul unor curți parțial închise, având astfel patru orientări diferite (sud-est, sud-vest, nord-vest și nord-est). Spațiile pentru servicii primesc și acestea lumină naturală, fiind în general poziționate la nivelurile parter, etaj 1 sau etaj 2. La subsol sunt poziționate funcțiunile care nu necesită lumină naturală cum sunt spațiile tehnice, de depozitare, bucătărie, spălătorie, serviciul de prosectură și anatomie patologică etc. Pentru funcțiunile din subsol care necesită lumină naturală (serviciul de medicină nucleară, centrul de cercetare etc) s-au prevăzut curți de lumină”, descriu urbaniștii sibieni structura viitoarelor clădiri.

Planșa urbanistică a viitorului spital (sus) și o simulare realizată în faza studiului de fezabilitate (jos)

Clădirile spitalului vor avea patru intrări principale, dintre care una dinspre strada Calea Șurii Mici și una dinspre zona de nord a terenului. Este prevăzut un acces separat în secția de boli infecțioase pentru copii și o intrare separată pentru ”polul mama și copilul”.

Pe lângă cele patru intrări principale, mai sunt prevăzute alte nouă secundare, plus o zonă de acces pentru logistică și personal.

Impactul asupra traficului

Documentația urbanistică supusă consultării publice are în vedere și impactul asupra traficului generat atât de ridicarea noului spital județean, cât și de construirea de noi ansambluri imobiliare în zonă. În baza unei recenzii efectuată în trafic în 2018, urbaniștii au avut în vedere întârzierile înregistrate la orele de vârf ale dimineții și după-amiezii în patru intersecții de pe traseul Căii Șurii Mici. Iar pe baza acestor date, au estimat și care vor fi întârzierile în trafic peste zece ani. Care, în lipsa unor investiții sau a unor noi reglementări, vor putea ajunge până la 60 de minute, de exemplu, în cazul intersecției dintre străzile Frigoriferului și Calea Șurii Mici (pentru cei care vor să vireze la stânga pe strada Frigoriferului, venind dinspre centrul orașului). ”Concluzionăm că traficul indus de investiții (spital și ansamblurile rezidențiale limitrofe spitalului) creează un impediment pentru virajul la stânga al vehiculelor care se deplasează dinspre Sibiu cu direcția strada Frigoriferului. Pentru îmbunătățirea nivelului de serviciu al intersecției, scenariul ia în considerare obligativitatea virajului la dreapta dinspre strada Frigoriferului, spre Calea Șurii Mici, pentru a îmbunătăți nivelul de serviciu al intersecției”, se propune prin PUD-ul supus consultării publice.

În ceea ce privește intersecția dintre străzile Mihail Kogălniceanu, Calea Șurii Mici și strada Turnișoriului (unde întârzierile sunt estimate la o medie de 20 de minute ”pe vehicul etalon”), urbaniștii propun amenajarea unui sistem de semaforizare inteligent. Traficul în intersecția cu strada care merge către fermele didactice ale Colegiului agricol ”Daniil Popovici Barcianu” Sibiu (aflate în partea de vest a terenului pe care va fi ridicat noul spital) nu va fi afectat de noile investiții, se arată în PUD.

În ceea ce privește intersecția dintre Calea Șurii Mici și DN 7H, se are în vedere proiectul Primăriei Sibiu de a lărgi ”Drumul Hoților” de la două la patru benzi de circulație și de amenajare a unui sens giratoriu în respectiva intersecție. Fără astfel de intervenții, urbaniștii estimează că întârzierile care ar fi înregistrate peste zece ani în această intersecție vor ajunge și la 60 de minute. ”Printre opțiunile de debușare a traficului în intersecție pentru orizontul de timp îndepărtat (zece – 15 ani) ar fi amenajarea unui pasaj denivelat, pentru fluidizarea circulației pe direcția cea mai solicitată”.

Lista de recomandări propuse pentru accesul în incinta viitorului spital

Recomandări?

„Realizăm încă un pas pentru cea mai dorită investiție din Județul Sibiu. Invităm persoanele interesate să vină cu observații și propuneri și la această etapă. Este un proiect major și orice contribuție la îmbunătățirea sa este binevenită”, declară președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, într-un comunicat de presă prin care este anunțată consultarea publică asupra PUD-uliu.

Sibienii care au recomandări referitoare la această documentație sunt invitați să le transmită Primăriei municipiului Sibiu, până cel mai târziu în 20 noiembrie 2020.

Studiul de fezabilitate elaborat în acest an pentru această investiție estimează că noul Spital județean care să înglobeze și spațiile necesare Spitalului de pediatrie poate fi construit în 36 de luni. Sursele de finanțare la care speră să găsească fonduri nerambursabile autoritățile județene sunt fie Programul Național de Sănătate 2021-2027, axa prioritară 1 sau alte tipuri de programe cu finanțare europeană. Valoarea estimată a investiției în prima etapă este estimată la 422 de milioane de euro.

Descarcă de aici Memoriul justificativ al PUD-ului elaborat pentru viitorul spital județean

Planșa de reglementări urbanistice elaborată în faza de PUD pentru viitorul spital județean

Citește și Noul Spital județean: este propusă varianta unui spital mai mic, cu 805 paturi și costuri de 422 milioane de euro

Vizualizari: 5448

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Rodica Radu

Acum 6 luni

Este ceva foarte curiuos in acest articol faptul ca nu se mentioneaza cum se va circula pe podul nou construit pe Calea Surii Mici. Se vorbeste numai de bretelele de circulatie pana la pod si dupa pod. Nu se vrea sa se recunoasca ca s-a construit un pod foarte ingust in graba fara nici o perspectiva de a fi un pod cu 4 benzi care sa fie folosit cu succes in viitoarele investitii care se vor face in acea zona. O intreb pe doamna Campean cand iese lumea de la serviciu din zona industriala si va fi un accident si o urgenta si mai stau masinile la semaforul Kogalniceanu C.Surii Mici si pe pod cum se va proceda?
Raspunde

Nicu Cușcă

Acum 6 luni

Mic, foarte mic. Spital demn de Agnita.
Raspunde

Dulau Dodu

Acum 6 luni

https://www.stiripesurse.ro/ion-cristoiu-face-acuzatii-grave-astrid-fodor-validata-pentru-un-nou-mandat-pentru-ca-este_1521573.html
Raspunde

Sandu Caliman

Acum 6 luni

D-le Dulau Dodu, daca tot frecventati pagina lui Cristoiu, aka "Coroiu" anuntati-l ca vorbeste in dodii si evita realitatea. Legea pt care a fost incriminata Fodor, a fost modificata complet in 2017. Iar Inalta Curte, in intentia (sau prostia ei) a dat in 2019 o sentinta in baza legii vechi, ceea ce a dus practic la anularea de jure a sentintei. Nu e nimic complicat, dar de la Coroiu, pardon, Cristoiu, nu mai asteapta nimeni corectitudine si onestitate. Va salut cu respect!
Raspunde

Costel Radu

Acum 6 luni

Nu inteleg de ce nu s-a facut pe fosta baza Tursib de pe Calea Dumbravii. De ce spitalul e in afara orasului si stadionul e in mijlocul orasului? Nu trebuia sa fie invers? Cineva poate sa-mi dea un argument logic ca eu nu inteleg.
Raspunde

BON BON

Acum 6 luni

Şi eu am aceleaşi nedumeriri. De ce nu se putea folosi terenul fostei Independenţa, unde cel puţin 2 dintre clădiri, cea unde acum este Tribunalul şi cea denumită "Tampela" se puteau folosi prin reamenajare şi modernizare. Corectă întrebarea: "De ce vom avea un stadion (ca vai de el) în centrul oraşului şi un spital judeţean de urgenţe (foarte mic pentru viitor) la marginea oraşului?"
Raspunde

Nelutu Tomuta

Acum 6 luni

Din nou inainte de alegeri se fac planuri, poze dezbateri, inaugari ale terenului unde se va face spitatalul, politiciene frumos coafate pe teren . Totul arata fantastic....Dupa ce trece votul nu se va mai auzi nimic de investitie, situatia nu permite, nu s-au alocat fonduri, toti se retrag. Aproape ca ei nu mai vor sa recunoasca ca au participat la inaugurarea viitorului spital. Asta este Romania anilor 2020 si nivelul josnic al politicienilor - o minciuna grosolana! Grija ce votati!
Raspunde

Unu din Multime

Acum 6 luni

Nelutu: toata documentatia e pe final, terenul e stabilit, parteneriatul cu guvernul e stabilit. Imediat ce e disponibila finantarea europeana, va urma licitatia si constructia efectiva. Nu sunt povesti.
Raspunde

Dan Kro

Acum 6 luni

nu cred,nu sint bani(fonduri) minciuni vedem la anul 2021- nu 2031
Raspunde

Marcian Radu

Acum 6 luni

Ati pastrat un loc in curte pentru un spital privat ceva? Sau macar un laborator de analize privat... Sa nu merga departe pacientii cand ii trimit doctorii la cabinetul lor de la particular...
Raspunde

Traian Ulesan

Acum 6 luni

Oricine se ocupa de proiectul noului sptal ar trebui internat fortat 10 zile in actualul spital judetean ca un pacient obisnuit. Astfel, poate ar vedea pe propria piele minusurile necesare. Un spital fara un parc in care pacientii sa se relaxeza si sa primeasca vizite, fara o capela/biserica unde cei care au nevoie sa se reculeaga, nu are rost. In rest ... campanie electorala si atat ... o poza cu niste cladiri frumoase, un proiect utopic poate prezenta oricine. Daca nu sunt bani si facem planuri pe sperante e praf in ochi pentru alegatori. Plus ca un spital judetean cu locuri mai putine cu cateva sute!!! dacat ce avem actual nu-si are rostul! 0 viziune, 0 competenta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus