Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ion Ariton: „Sper să convingem electoratul de nevoia unei schimbări radicale a guvernării României”

Ion Ariton: „Sper să convingem electoratul de nevoia unei schimbări radicale a guvernării României”

Interviu cu dl Ion Ariton, candidat din partea Partidului Mișcarea Populară, pentru Senatul României

R: Domnule Ariton, candidați la alegerile din 6 decembrie, pentru Senatul României, din partea PMP. Cu ce motivație faceți acest lucru?

Ion Ariton: Am fost întotdeauna dedicat ideii de a face lucruri pentru comunitate și am simțit mereu că am forța și determinarea necesară. Exact pe aceste considerente candidez și la aceste alegeri. După mai bine de douăzeci de ani în politică și cu experiența de viață și profesională acumulată, consider că văd cu claritate diverse direcții pe care trebuie acționat, ca să putem trăi mai bine în această țară și în propriile comunități. Cred în anumite idei și cred că ele pot fi implementate. Așadar, cred în continuare, ca și până acum, în puterea faptelor.

De la consilier local la ministru

R: Aveți o experiență bogată. Ați fost consilier local și prefect la Sibiu, dar și senator și ministru. Care a fost cea mai fructuoasă perioadă?

I.A.: Fiecare perioadă a fost fructuoasă în felul ei, în funcție de specificul, atribuțiile și posibilitățile de acțiune oferite de funcția deținută.  Îmi aduc aminte de primul mandat de consilier local la Sibiu, când primar era Dan Condurat. Autoritățile locale erau subfinanțate, nu apăruse legea descentralizării, banii erau foarte puțini și veneau greu de la guvern, iar primăriile nu puteau face mare lucru pentru comunități. A fost o perioadă complicată, în care ne-am străduit, totuși, să sprijinim comunitatea. Am devenit, apoi, prefect al județului, într-o perioadă în care lucrurile evoluaseră, iar problemele erau altele. Am avut de gestionat, împreună cu Primăria Sibiu, programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană, am reorganizat activitatea prefecturii, integrând serviciile de înmatriculări și permise auto și pașapoarte în cadrul Instituției Prefectului, și am reușit să reabilităm tot atunci clădirea prefecturii, așa cum arată ea astăzi. La finalul anului 2007, ca președinte al PD-L Sibiu, am obținut cele mai bune rezultate la toate rundele de alegeri. Am devenit senator și președinte al Comisiei de Buget-Finanțe. Evident, însă, că perioada cea mai complexă și plină de provocări de tot felul, a fost cea de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. Observați și din denumire că aria de responsabilitate era uriașă. Astăzi, problematica acestui minister este administrată de 3 miniștri. 

R: Să ne oprim puțin mai mult la perioada în care ați fost ministru. Cum a fost Ion Ariton în calitatea de ministru?

I.A.: Aș putea spune că am fost mai degrabă omul faptelor și nu omul vorbelor. Am preferat să fac ce am promis în loc să vorbesc. Cei care mă cunosc știu că nu sunt omul care să povestească toată ziua despre propria activitate. Prefer să fac ce trebuie, la timpul prezent. Îmi aduc aminte o declarație de presă a președintelui Băsescu, care spunea: ”Ministrul Ariton este blamat de presă că nu vorbeşte. În schimb, din punct de vedere al performanţei, a fost singurul ministru felicitat de Fondul Monetar Internațional, pentru pregătirea procesului de restructurare a companiilor de stat şi a organizării concursurilor de manageri. Vă pot spune că este un ministru care îşi face treaba, deşi nu vorbeşte.” 

Reluarea cresterii economice

R: Dacă vă uitați în urmă, la realizările d-voastră din perioada când ați fost ministru, de care anume sunteți cel mai mulțumit?

I.A.: În primul rând sunt mândru că am reușit să facem multe lucruri bune pentru România, într-o perioadă extrem de dificilă. În perioada în care am fost ministru, a fost reluată creșterea economică a României. De atunci, timp de zece ani, economia românească a avut o evoluție ascendentă, ceea ce arată că acea creștere economică, de acum zece ani, a fost realizată pe baze sănătoase. Iar restructurarea sistemului energetic, prin înființarea a două noi companii energetice, introducerea managementului profesionist în companiile de stat sau stimularea tinerilor întreprinzători (proiectul devenit azi Start Up Nation) sunt doar câteva dintre programele pe care le-am pus în practică și care au însănătoșit economia.

R: Ce anume ați făcut pentru Sibiu cât timp ați fost ministru?

I.A.: Trăiesc cu convingerea că am făcut multe lucruri pentru Sibiu și că mulți sibieni știu ce anume am făcut. Nu a existat săptămână în care să nu fiu pe șantierul Centurii ocolitoare a Sibiului și am reușit, la 1 decembrie 2010, să o inaugurăm. Mai departe, m-am implicat în demararea proiectelor de realizare a autostrăzii în integralitatea ei până la Nădlac, iar principalul meu obiectiv, pentru următorii 4 ani, ca senator, este realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești. Tot în perioada în care am fost ministru au fost finalizate două hidrocentrale situate foarte aproape de Sibiu: una la Robești (Vâlcea) și alta la Racovița (Sibiu). Dacă prima produce energie electrică de 9 ani, cea de la Racovița, chiar dacă este gata, nu poate funcționa pentru că, în 9 ani, nimeni nu a reușit să reabiliteze un pod peste Olt, care să permită punerea în funcțiune a hidrocentralei.

Obiectivele următorilor 4 ani

R: Ați vorbit de autostrada Sibiu-Pitești. Care sunt principalele obiective pe care vi le propuneți ca senator?

I.A.: Obiectivul principal de care mă voi ocupa este realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești. Finalizarea acestei autostrăzi va aduce beneficii economice majore nu doar Sibiului, ci întregii țări. În privința obiectivelor politice, noi, cei de la Partidul Mișcarea Populară, ne-am stabilit 3 ținte principale pentru următorii 4 ani. Prima dintre ele este punerea în aplicare a referendumului din 2009, când românii au hotărât reducerea numărului de parlamentari la 300. Numai un Parlament suplu și cu cheltuieli mai mici va funcționa eficient. La fel de motivați suntem să găsim soluția viabilă care să elimine pensiile speciale. Considerăm absolut normal și sănătos ca pensia fiecărui român să fie calculată și plătită lună de lună, conform principiului contributivității. Credem că doar așa vom reconstrui un sistem solid de pensii, astfel încât pensiile mici să crească și să nu se mai creeze dezechilibre la bugetul de stat, prin plata pensiilor speciale. A treia țintă o reprezintă transparența totală în administrația publică, care presupune o activitate la vedere, pentru ca cetățenii să știe pe ce se cheltuie banii lor.

R: Domnule Ion Ariton, vă mulțumesc și vă urez succes! 

I.A.: Mulțumesc!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2734

Comentarii

14 comentarii

John Doe

Acum 3 ani

Ce tare e cand reapare in peisaj cate un antic de asta si ne spune ca e nevoie de schimbare :))))))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

. Rinu

Acum 3 ani

Vorbe goale. E ușor critici cînd nu ai nimic de spus. Cu oameni ca fostul meu coleg avem acum o Românie mai bună decit cea in care ne-am născut, in care libera exprimare a ajuns de la sine înțeles. Numai critica constructivă e utilă pentru toți.
Raspunde

Dol Johnny Frank

Acum 3 ani

Mare tupeu mai are si mosulica asta. Dupa circul de la PECO , dupa circul cu Elena , cand a scapat cu bani si influenta multa ca prin urechile acului ... Vrea senator , sa mai poata si el misca cate ceva ;) ... Nu-l ia si pe tant si nan cu el ? Are putea face impreuna niste schimbari si imbunatatiri democratice foarte misto ! :) :)
Raspunde

Dan Kro

Acum 3 ani

sa incepem pdl(pupila si sponsorella base si udrea;ati uitat),prefect de pdl,inscris in alde-taricean,acum inapoi in pmp lipseste ceava?vilcean?imbogatit la sibiu? cine mai stie ceva sa scrie la ziar fara frica personajul nu e antic,vrea la ciolan sper ca TS sa nu taie comentariul
Raspunde

Anton Anton

Acum 3 ani

Ce tare este cand reporterul (R-ul) este fictiv. Ce intrebari de genul ”Nu-i asa ca, stimate tovarase?” ii poate pune! Chestii de alea groase cu ”Vai, dar ce mare va este....experienta”, ”Ce realizari aveti”, ”Vai...cate ati facut pentru Sibiu!”. Vorbim si despre dosare, eventual?

Raspunde

Eu Eu

Acum 3 ani

Țara arde și Ariton, pardon, baba se piaptănă.
Raspunde

Geo Bogza

Acum 3 ani

Asta se lauda ca atunci cat a fost ministru au fost finalizate doua hidrocentrale ilegale, in sit Natura 2000! Asta inseamna sa fi mafiot!
Raspunde

Yoyo Nelu

Acum 3 ani

Ministru mutulica fara frica :)) Analist financiar in cum poti sa falimentezi o firma mai repede :))
Raspunde

Praf In ochi

Acum 3 ani

Nu mai pot de ras... Autostrada Sibiu - Pitesti... Cum a ajuns dna Astrid primar, asa va sjunge si omu asta senator.... praf in ochi...
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

Fosila asta pedelista n-o sa mai fie niociodata senator!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Cei desemnați pe listele PÎMP vor fi aleși funcție de credibilitatea politică pe care o mai are Traian Basescu . In absența lui PÎMP este nul .
Raspunde

Un vizionar Cetatean

Acum 3 ani

Cei care ii cunosc activitatea din auzite sau prin gaura cheii sunt poate dezinformati. Intrebati sslariatii! Pe unde a trecut, a ridicat activitatea. Mult! Cu cel putin 10 ani. Ghisee civilizate, plata cu card, curatenie....
Raspunde

Toma Toma

Acum 3 ani

Da,este nevoie de o schimbare radicala!Deci,afara! -
Raspunde

Adrian A

Acum 3 ani

Ariton nu e individul ala care isi dadea pumni in freza si chema gastile proprii de jandarmi, sa se bata cu gastile proprii de jandarmi a lui Ancuta, acum vreo 15 ani ?...pe actiunile din Paltinis, daca mai tineti minte. Si-au dat foc la cabane, atunci si s-au rafuit ca in filmele cu prosti....iar individul asta, inca mai vrea functii si inca mai "promite"... fenomenal cum gunoaiele societatii nu au nici o urma de decenta...dar atat timp cat exista prosti care sa puna stampila pe asemenea rebuturi, ne meritam soarta. As baga si PNL-ul cu PSD-ul, la categoria rebuturi, impreuna cu PMP sau Pro Ponta.... puii lor si barcile de salvare, in cazul in care il apuca pe vreunu nebunia sa-i dea afara si doamne fereste sa piarda imunitatea.......da, da imunitatea aia pe care PNL spunea ca o s-o anuleze, dar ce sa vezi, a uitat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus