Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Rareș Helici, despre #omie în pandemie: „O să fie o bucurie, dar mai dură, în privirile lor”

Rareș Helici, despre #omie în pandemie: „O să fie o bucurie, dar mai dură, în privirile lor”

Din 1 noiembrie până în 29 noiembrie, sibianul Rareș Helici ne așteaptă pentru al patrulea an consecutiv la proiectul fotografic #omie. Ediția 2020 este una deosebită, fiind organizată într-o perioadă întunecată a lumii și a comunității noastre totodată. Acesta este și motivul pentru care Rareș crede că va surprinde pe chipurile oamenilor o „bucurie, dar mai dură”.

Rareș Helici a stat de vorbă cu reporterul Turnul Sfatului despre pregătirile pentru ediția a patra a proiectului care atrage anual peste 1.000 de sibieni și turiști la poză, în Piața Mică, despre ceea ce crede că va surprinde în privirile celor care vor avea și anul acesta să se lase fotografiați, dar și despre motivul pentru care a ales și în 2020 să realizeze fotografii alb-negru.

De ce ai decis să faci o ediție în pandemie?

De ce să nu faci? Deocamdată ne permite legea să facem, dacă erau alte restricții, îți dai seama că nu făceam. Legea e lege, până la urmă. Dar așa, cu măsuri de siguranță, oricum se întâmplă totul în aer liber, lumea vine pe rând, unul, doi sau în familie, oricum păstrăm distanța, se poate organiza, de ce nu.

Cum o să fie cu masca pe față? Poți să faci poze și așa?

Desigur! Fiecare poate veni cum dorește, cu mască sau fără, cum se simte bine.

În orice caz, nu gura era atracția principală a pozelor tale.

Și gura era importantă, face parte din față, nu? Dar da, de la început au fost ochii în prim plan, dacă pot să spun așa.

Tot alb-negru?

Tot alb-negru, da. M-am gândit dacă să fac anul acesta color, dar am zis că păstrăm până la urmă tradiția. Însă pe când mă gândeam dacă să fac sau nu ediția a patra, m-am gândit și la faptul că poate în perioada respectivă vor fi restricții mai dure și toată lumea ar fi stat cu mască. Am tot văzut prin oraș o grămadă de oameni cu măști personalizate și dădea poate mai bine color așa, la măștile cu mesaje, culori, flori, dar până la urmă am decis să nu schimb și arată bine chiar și așa, alb-negru.

Care a fost reacția comunității?

A fost bine până acum. În primul an era, într-adevăr, cu programare dar apoi a fost la liber și e așa în continuare. O să stau la fostul Sibio în fiecare zi, actualul No, hai.

Anii trecuți ai avut și cadouri pentru cei care au venit să-i pozezi. Anul acesta păstrezi și tradiția asta?

A rămas același partener ca în fiecare an și o să fie o surpriză interesantă anul acesta, spun eu – voi avea măști reutilizabile, personalizate – eu spun că e o mică amintire practică pentru fiecare în această perioadă.

Care sunt măsurile pe care le iei?

Vor fi măsurile clasice – masca, gel dezinfectant, un dezinfectant pentru scaun sau bancă. Am participat la câteva festivaluri anul acesta și am văzut cum stă treaba. Încercăm foarte mult să stăm afară, nu înăuntru. În cazul în care plouă avem o arcadă în centru unde putem sta. De aceea am și pus până la ora 16, ca să nu băgăm lumea înăuntru când se întunecă, să ne bucurăm de aerul curat.

Câți oameni crezi că o să vină pentru ediția 2020?

Spre deosebire de anii trecuți, cred că o să lipsească turiștii. La cealaltă ediție spre exemplu, veneau oamenii țintit, chiar dacă nu erau de aici. Auzeau de la prieteni, cunoștințe, de proiectul meu și veneau să se pozeze. Anul acesta mă îndoiesc că o să mai fie turiști în număr atât de mare. Cu toate astea, cred că putem avea chiar peste 2.000 de portrete anul acesta, dacă ar veni oamenii în fiecare zi, să fie constanți în cele patru ore. Anul trecut au fost 1.300, plus minus.

Ce te aștepți să surprinzi pe chipurile oamenilor în această perioadă?

O să fie o bucurie, dar una mai dură în privirile lor, probabil. Mulți o să fie îngândurați, vedem ce va fi. Până la urmă scoatem în față ce e frumos.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marius Georgian Micu

Acum 1 an

Multumesc Rares pentru aceasta veste buna si pentru toata munca pe care o depui an de an cu acest proiect minunat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus