FDGR, despre retrocedarea Muzeului de Istorie Naturală. ”E dat ca muzeu, așa trebuie să rămână, indiferent sub cine”

Imobile de pe strada Constituției, Cetății, Pompeiu Onofreiu și Tipografilor au fost cerute spre retrocedare de FDGR, însă soluționarea lor durează de mai bine de 15 ani. Deputatul FDGR Ovidiu Ganț a solicitat o clarificare Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), iar răspunsul a venit cu vești bune, în general, pentru membrii Forumului German.

Director executiv al FDGR, Raul Rognean, a explicat pentru Turnul Sfatului despre ce clădiri este vorba, care a fost trecutul lor istoric și de ce acte mai este nevoie pentru a se clarifica într-un sens sau altul procesul de retrocedare.

Constituției 22. Anexe de la Palatul Copiilor

În 2004, FDGR a cerut retrocedarea unor terenuri din vecinătatea Palatului Copiilor, clădire care a făcut și ea obiectul unui proces de retrocedare. ”În vederea finalizării procedurii administrative de soluționare a cererii de retrocedare, este necesară completarea dosarului cu situația juridică și locativă actuală a imobilului, precum și copiile și certificate, actualizate ale cărților funciare în care s-au transcris imobilele solicitate”, se arată în răspunsul transmis de ANRP. ”Acolo sunt mai multe CF-uri, situația e mult mai complicată decât pare și tocmai din acest motiv nu avem niciun răspuns de la Comisia de Retrocedare. E rămas în aer de prin 2006 toată această poveste. Dacă va fi retrocedarea, nu va fi pe toată suprafața cerută”, explică Raul Rognean.

Strada Cetății nr. 1. Muzeul de Științe Naturale

Pentru încheierea dosarului pentru retrocedarea Muzeului de Istorie Naturală, ANRP solicită Forumului o traducere legalizată a cărții funciare vechi, precum și înscrisuri ”care să confirme existența dreptului de proprietate al Asociației Transilvănene de Științe Naturale, întrucât sunt neclarități în ceea ce privește traducerea cărții funciare nr. 2249, referitoare la notările privind dreptul de proprietate”, se arată în răspunsul transmis deputatului FDGR de către ANRP. Aceste solicitări au fost transmise atât FDGR, cât și Primăriei Sibiu, precizează instituția.  ”Imobilul acesta a fost construit ca muzeu pentru științele naturale de către o asociație săsească. Terenul a fost donat către Universitatea Săsească, așa se numea, dar nu era în sensul de universitate, așa cum înțelegem astăzi, e cam ce este Forumul astăzi. Primarul o donează practic un imobil, era în acel loc o casă dărăpănată cu grădină, pe zidul cetății, cu scopul de a se construi un muzeu pentru științele naturale. Era un proiect care pe urmă a implicat și medicina și studii de biologie și altele. Practic, tot ce însemna științele naturii. Pe baza acestui trecut s-a solicitat retrocedarea. Și pe baza că FDGR este continuatorul tuturor organizațiilor etnice germane. Practic, a fost construit de minoritatea germană. Procedura este foarte îngreunată în România și prin faptul că pe perioada comunistă au fost naționalizate cu forța, și nu a existat un demers concret de a documenta organizații, clădiri și așa mai departe. Acolo e vorba de găsirea unui act, o rectificare. E un act al magistratului Sibiu, care atunci era Primăria Sibiu. Există o arhivă, am avut cercetări de arhivă, căutări, suntem în acest punct, suntem tot mai aproape”, spune directorul executiv al FDGR Sibiu.

El susține că acest imobil va rămâne în continuare muzeu, chiar dacă își va schimba proprietarul. ”Pe noi ce ne interesează nu neapărat să primim clădirile, ci să-și mențină funcționalitatea, așa am făcut tot timpul. Nu schimbăm nimic, e dat ca muzeu, așa trebuie să rămân, indiferent sub cine. Este ceva bun pentru comunitate trebuie să se continue. Continuarea procedurilor este bună pentru toate părțile. Dacă va câștiga statul, atunci trebuie și el să știe ce are, dacă nu, la fel. Altfel se blochează, se blochează investiții și așa mai departe”, explică Raul Rognean.

Pompeiu Onofreiu nr. 7. Organizația femeilor evanghelice din Transilvania

O clădire de pe colțul străzilor Pompeiu Onofreiu și Filarmonicii este cerută, de asemenea, săre retrocedare de către FDGR. ”Tot pe partea de acte, e nevoie de o rectificare. E mult mai simplu aici, e vorba de o traducere greșită din cartea funciară. A fost acolo o organizație a femeilor evanghelice din Transilvania. Era ca o casă de ajutor reciproc, dar avea și activități culturale. Era mai mult laică, decât religioasă, dar apare numele evanghelic pentru a se face o diferență, pentru că erau și catolice, la vremea respectivă. Până în 37 a funcționat și a avut și nume românesc”, explică Rogneanu.

ANRP spune că mai are nevoie de modificare a unei decizii judecătorești, remisă în 2006. ”În vederea finalizării procedurii administrative de soluționare a dosarului aferent cererii de retrocedare, este necesară modificarea/rectificarea hotărârii judecătorești de continuitate privind îndreptarea erorii materiale referitoare la denumirea titularului dreptului de proprietate existent în cartea funciară, întrucât proprietarul tabular este Asociația Locală a Asociației universale de Femei Evanghelice CA din Sibiu, iar în dispozitivul hotărârii judecătorești este menționată Asociația Generală a femeilor evanghelice Sibiu, înființată în 1910”, se arată în document.

Tipografilor nr. 1. Pentru fosta creșă, FDGR va primi 1,62 milioane de lei

În urma unei cereri de retrocedare din 2004, imobilul de pe Tipografilor nr. 1 a rămas în proprietatea actualilor proprietari, iar FDGR va primi o compensație financiară din partea statului în valoare de 1,622 milioane lei. ”Cererea de retrocedare depusă de FDGR, având ca obiect imobilul situat în municipiul Sibiu, strada Tipografilor nr. 1, a fos soluționată de Comisia specială de retrocedare prin emiterea Deciziei nr. 223/21.12.2009”, se precizează în documentul transmis de ANRP. Măsurile compensatorii au fost luate mai târziu, însă nici până acum FDGR nu a primit banii. ”S-a soluționat toată povestea, acolo este în favoarea noastră, dar nu în natură. Oamenii care sunt acolo nu trebuie să-și facă nicio problemă, acolo rămâne o chestiune între noi și statul român. Acolo a fost un fel de creșă pentru copiii orașului A fost făcută tot printr-o asociație a orașului și a avut un scop de ajutorare și educare ca copiii din minoritate să beneficieze de o anumită educație, chiar și cei mai săraci!, explică Rogneanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6524

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Marcian Radu

Acum 3 ani

Deci le vor numai asa ca sa fie in proprietatea lor nu o sa schimbe nimic... pana o sa dea o somatie de evacuare ca la Palatul Copiilor...
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 3 ani

De ce credeti ca tine baba fokor cu dintii de scaunul din primarie? Ca sa ia forumul cit mai multe cladiri,are acces la date sensibile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aaa Bbb

Acum 3 ani

Bravo Sherlock, ia mai sapa, or fi fost ale lor, construite de parintii, bunicii, neamurile lor?!
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

"Pe noi ce ne interesează nu neapărat să primim clădirile, ci să-și mențină funcționalitatea, așa am făcut tot timpul." Exact asta ați făcut cu Palatul Copiilor, nu? Nici nu v-ați gândit să mutați școala germană din Gusterița...
Raspunde

Retro Cedare

Acum 3 ani

cum s-a retrocedat si la Timișoara doar ca acolo la alta minoritate ...
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 3 ani

Numai hotii comunisti/romani ced ca poate sa tine ce au furat, in restul planetei e altfel
Raspunde

I M

Acum 3 ani

"Terenul a fost donat către Universitatea Săsească, așa se numea, dar nu era în sensul de universitate, așa cum înțelegem astăzi, e cam ce este Forumul astăzi" - e ridicol. „Universitas Saxonum” a fost o institutie medievala care , ce e drept a functionat intr-o forma sau alta pana in perioada interbelica. "Universitas Valachorum" a fost desfiintata dupa 1400 chiar si cea a secuilor a disparut demult . Ce ziceti ne apucam toti sa vedem ce s-a confiscat de pe atunci? Cred ca nu ne ajunge pamantul la toti
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Apolitic W

Acum 3 ani

Sunt ale lor , ei le-au construit, sa le primeasca inapoi. Ce o construit satul roman prin Sibiu, destul de putin, comparativ cu alte judete.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus