Duminică,
17.10.2021
Innorat
Acum
11°C

Sibiu, noua Suceava

9.11.2020, ziua pe care Sibiul și-o poate trece în calendar, cu roșu. Ziua în care Sibiul înregistrează o nouă premieră care face înconjurul țării, însă, de această dată, într-un spectru total opus celui cu care suntem obișnuiți.

Ne-am prea obișnuit să fim dați exemplu: metronom de cultură, civism de manual – exportat în întreaga țară, best destination în ghidurile de turism, orașul a ținut ștacheta sus, mai tot timpul în tonuri pozitive. Am mai omorât câte un urs, câte un tigru pe ici pe colo, semne că suntem conduși de niște incapabili au mai tot apărut, dar au dispărut repede în corul de osanale ridicate orașului-minune. Comunicarea dintre autorități și populație a fost prima care a murit pe altarul autosuficienței. Liderii aparatului local de stat s-au rezumat la a transmite comunicate de presă seci și fade și cu asta s-au spălat pe mâini. Nici măcar unul n-a încercat să se adreseze populației direct, să utilizeze una dintre infinitele variante de comunicare pe care le avem astăzi la dispoziție, un live pe Facebook, un story pe Instagram, ceva, orice! S-a acordat zero importanță comunicării iar populația a răspuns pe măsură, cu zero interes la aceste metode arhaice de a vorbi cu oamenii.

Din același motiv, pentru că trăim cu impresia că totul merge prea bine și de prea mult timp, a devenit foarte simplu să se ascundă sub preș faptul că o grămadă de instituții sunt conduse de persoane pur și simplu incapabile de a contribui într-o asemenea situație. E suficient să arunci un ochi la o ședință a Comitetului Județean de Urgență ca să îți dai seama că cel puțin jumătate din oameni habar n-au ce caută acolo, asta ca să nu mai vorbim ce expertiza pe care ei o pot aduce pe subiect. Să fim serioși.

Rezultatul expertizei acestui Comitet îl vedem cu toții astăzi, îl vede o țară întreagă.

Măsurile pe care acest comitet le-a luat, modul în care a înțeles să comunice cu populația face ca astăzi, județul Sibiu să înregistreze nu mai puțin de 8042 de cazuri, cu o incidență cumulata de 6.6 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, cea mai mare rată din România. Campioni naționali la Covid, cum ar veni. Capete? Demisii? Cel mai probabil nu, scuze se pot găsi la nesfârșit ca să nu îți asumi faptul că ai parcat Titanicul în iceberg.

Dar să nu ne grăbim și să aruncăm toată vina pe umerii autorităților. Au vina lor, e clar, dar cel puțin la fel de vinovați suntem și noi. Lejeritatea cu care o mare parte dintre sibieni tratează această situație foarte complicată în care ne aflăm este principalul factor care ne-a adus pe primul loc pe țară, cu un rușinos procent de 10,23 la mia de locuitori pentru municipiul Sibiu. Această cifră este oglinda modului în care locuitorii municipiului au înțeles să se comporte în plină pandemie. Deplorabil. Cetatea noastră de cultură, educație și civism s-a prăvălit ca un castel de cărți de joc, pentru că multe din atributele pe care ni le acordăm sunt false. Nu, nu suntem mai presus de nimeni, nu suntem nici diferiți, nici mai buni, nici mai frumoși. Suntem noua Suceava, dacă vreți să mai adăugați o linie în cv-ul de oacheș sibian.

Vizualizari: 13383

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

5 comentarii

Cristian Sibian

Acum 11 luni

Comentariu exceptional,felicitari d-le Brylinsky. Stau intr-o vale frumoasa,la 15 km de aeroportul Sibiu.. In luna mai 2020,dupa intreruperea carantinei,faza1,la mereu aceleiasi pensiune, 20 de cocalari cu pitzipoancele aferente,urlete,injuraturi,manele,petrecere pana in zorii zilei..era de sarbatorit chipurile iesirea chipurile din infern.. Asa cum am spus,e o vale frumoasa,lac de acumulare frumos,acustica speciala,se aude tot..bujorul de munte se albise de lipsa sarbatoririi lui de la inceput de iulie si a lalaielilor auzite.. Toata vara apoi,petrecere dupa petrecere,manele si urlete..'lumea tre' sa se si distreze', emitea din putzul gandirii o patroana sibiana(dupa propria-i mentiune), protectoare a manifestarilor bahico-maneliste din pensiunea ei verde,insensibila la reprosurile vecinilor si la frumusetea verdelui sublim al naturii din jur.. Vineri seara,sambata si duminica aceleasi urlete,aceleasi adunaturi dedicate genului de cocalari manelisti,fani ai capodoperelor rromanes-indiano-turco-orientale,repetate la infinit de vreun an..... Cu siguranta toata lumea avea masca (croita din glaja de rachie sau de bere) si se dezinfecta respectand normele guvernamentale in mod sarguincios( pe interior). Si acum ne intrebam de ce doboram record dupa record, de la zero cazuri in martie 2020..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aaa Bbb

Acum 11 luni

daca nu ati fost atent in text se critica reactia autoritatilor. sau va asteptati ca prefectul sa umble pe vai sa "ia masuri" impotriva bizonilor?
Raspunde

Calator Citadin

Acum 11 luni

Si in continuare se dau avertismente. Cine a refuzat in trecut sa poarte masca va refuza in continuare si va primi la nesfarsit avertismente. Cu asa controale, nu trebuie sa ne miram ca epidemia se raspandeste in ritmul asta. Noi cei bine crescuti si educati, disciplinati si corecti suntem victimele nesimtitilor si ale celor care "verifica" respectarea regulilor.
Raspunde

Un Sibian

Acum 11 luni

bine zis Bogdan B.. S-a dovedit cu aceasta ocazie ca majoritatea alesilor locali sunt doar niste functionarasi mediocri, care isi fac norma strict conform fisei postului. Criza asta ii duce cu totul in afara capabilitatilor lor limitate, sunt incapabili sa se adapteze si tot ce pot face e sa aiba grija sa faca ce zice manualul - fisa postului , pentru a nu putea fi trasi la raspundere in caz de. In rest ... sa o vedem pe tovarasa Fodor sa iasa din bula ei sterila, sa-si franga mainile pentru a ajuta la crearea macar unui pat de spital in plus? NICIODATA!

Raspunde

Rosu Detot

Acum 11 luni

Fiind mult superiori, din toate privintele, sibienii or ales modelul suedez. Din nou, nambar uan!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus