Duminică,
16.05.2021
Parțial Noros
Acum
12°C

Fodor: ”am încasat cu 23 de milioane de lei mai mult”. Impozitele pe anul în curs au fost reduse la maxim

Fodor: ”am încasat cu 23 de milioane de lei mai mult”. Impozitele pe anul în curs au fost reduse la maxim

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a propus consilierilor locali aplicarea reducerilor maxime prevăzute de lege pentru impozitele proprietarilor de clădiri, în care funcționează afaceri afectate de restricțiile impuse în pandemie.

Executivul local a elaborat, în cursul săptămânii trecute, un proiect de hotărâre prin care propunea consilierilor locali adoptarea unor facilități fiscale pentru sibienii care dețin spații comerciale, în care funcționează diferite afaceri și care au fost afectate din cauza pandemiei de Covid-19. În mod concret, prin acest proiect era propusă o reducere a impozitului cu 20% sau scutirea de la plata taxei lunare pentru proprietarii de clădiri în care activitățile economice au fost obligate să își întrerupă total activitatea din cauza restricțiilor pandemiei și o reducere de 10% pentru cazurile în care activitatea a fost întreruptă parțial. Reducerile urmau a fi aplicate pentru sumele datorate pentru anul în curs.

În ședința Consiliului local de joi, în care acest proiect a fost supus votului, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat că propune o reducere și mai mare de impozite. ”Am finalizat o analiză cu Direcția Economică și Direcția Fiscală și am constatat că, în ceea ce privește încasările față de aceeași perioadă a anului trecut, am încasat cu 23 de milioane de lei mai mult. În aceste condiții, având în vedere de cât de grav au fost afectați o parte din operatorii economici, mai ales din anumite sectoare – dar, oricum, întreaga economie a fost afectată – v-aș propune să schimbăm procentele de reducere pe care le-am propus inițial. Propunerea mea este următoarea: la articolul 1, aș propune reducerea la o cotă de 50%, iar la articolul 2, la o cotă de 25%”, a declarat Astrid Fodor, în ședința Consiliului Local Sibiu care a avut loc prin mijloace on-line.

Formula inițială de reducere a impozitelor ar fi avut un impact bugetar estimat la aproximativ un milion de euro. Prin reducerea impozitelor la maxim, impactul estimat asupra încasărilor la bugetul local al Sibiului este de zece milioane de lei. ”Facilitățile pe care le-am acordat până acum, pentru a reduce impactul Covid-19, se ridică la o sumă cuprinsă între șapte și opt milioane de lei. Impactul acestor reduceri pe care le propunem acum va fi de maxim zece milioane de lei. Eu nu cred că va fi așa de mare, este cifra maximă pe care a calculat-o Direcția Fiscală”, a mai arătat primarul Astrid Fodor.

Propunerea ei a fost adoptată în unanimitate de consilierii locali ai municipiului Sibiu.

Cele trei facilități fiscale

”Propunem adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pe anul 2020, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și alertă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică”, scrie în proiectul de hotărâre adoptat, în cursul de joi, de către consilierii locali

25% este cota de reducere a impozitului anual pentru clădirile nerezidențiale unde ”ca urmare a efectelor epidemiei SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice”.

În fine, cea de-a treia facilitate fiscală se referă la cei care au în concesiune sau în altă formă de folosință un spațiu public sau privat al statului ori al autorităților locale, unde activitatea economică a fost întreruptă prin lege. Pentru aceștia, Primăria a propus și consilierii au aprobat ”scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri pe perioada instituirii stării de urgență și/sau alertă, datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, dacă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și alertă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică”.

În primăvara acestui an, consilierii locali au mai adoptat o hotărâre similară, de reducere a impozitului pe perioada stării de urgență. Prin urmare, cei care au aplicat și beneficiat acum de acea reducere vor mai beneficia de noile facilități doar pentru perioada iunie – decembrie 2020.

Dovezi și eligibilitate

Pentru a beneficia de aceste reduceri, sibienii care se regăsesc în situațiile de mai sus au termen ziua de 21 decembrie 2020, inclusiv, pentru depunerea dosarelor cu o listă de documente cerute prin legea națională: cereri de acordare a reducerii, declarații pe proprie răspundere, acte referitoare la proprietate, la eventualele contracte de închiriere, acte de identitate, certificatul emis de Ministerul Economiei, precum și ”orice alt act relevant pentru clarificarea situației fiscale (ex. balanță, notă contabilă, schițe/planuri etc).”

De aceste reduceri pot beneficia și proprietarii de spații date în folosința altora pentru desfășurarea de activități economice, activități economice afectate de restricții. Prin dosarul cu cereri și declarații, acești sibieni trebuie să demonstreze că ”au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de încasare a chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii, care nu implică cedarea folosinței cu titlu gratuit, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și starea de alertă”. Un alt context în care și proprietarii de spații date în chirie pot beneficia de aceste reduceri este cel care cel puțin jumătate din spații nu au mai fost folosite din cauza impunerii de restricții.

Sibienii care au achitat, deja, integral impozitele pe 2020 și care sunt eligibili și aplică pentru măsurile mai sus descrise, pot solicita fie rambursarea fie compensarea diferențelor de impozit.

Consultă aici Proiectul de hotărâre privind acordarea unor facilități de plată a impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri pe anul 2020 (forma de dinaintea majorării reducerilor la 50%, respectiv 25%)

Propunerile de facilități fiscale au fost formulate în baza unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvernul României la finele lunii trecute (OUG 181/26 oct. 2020). Ordonanța oferă administrațiilor locale posibilitatea de a reduce impozitele pe anul în curs pentru cei afectați de pandemiei, dacă adoptă în acest sens hotărâri de consiliu local până cel mai târziu în 2 decembrie 2020.

Câți bani are Sibiul?

Astrid Fodor a explicat și de unde a venit creșterea de venituri la bugetul local al orașului. ”Această creștere de venituri a venit ca urmare a creșterii alocate din IVG (impozitul pe venitul global – n.r.). După câte știți, anul trecut am avut o cotă de 60%, iar Guvernul Orban a crescut această cotă la 65%. Bineînțeles, banii sunt bineveniți și ne-am luptat mult, AMR-ul (Asociația Municipiilor din România – n.r.) pentru a ajunge la această majorare, noroc că Guvernul a înțeles repede și a majorat cota și se vede și la încasări. Dar, de această majorare cred că trebuie să beneficieze și cei care contribuie la IVG, motiv pentru care v-am propus această creștere”, a spus Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Conform execuțiilor bugetare raportate de administrația locală, în primele zece luni ale acestui an, Sibiu a avut venituri totale de 514,9 milioane de lei. În 2019, veniturile din primele zece luni erau de 495,7 milioane de lei.

Dacă veniturile au crescut cu aproape 4% față de perioada similară a anului trecut, cheltuielile făcute în primele zece luni ale acestui an au avut o creștere mai mică, de două procente. Mai precis, până la finele lui octombrie 2020, executivul local a cheltuit 270,9 milioane de lei, comparativ cu anul trecut, când în primele zece luni cheltuielile de funcționare și investițiile din oraș au avut un volum total de 266 de milioane de lei. 

În aceste sume nu este inclus și excedentul bugetar al Sibiului, care la începutul acestui an era anunțat a fi de 311 milioane de lei.

Vizualizari: 2629

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

George Geo

Acum 5 luni

Foarte bine.... mai multi bani de trimis de la fraierii de sibieni, catre capitala....farul natiunii, in drumul spre pieire...de 102 ani. O sa aibe primarii Bucurestiului, Vasluiului, Caransebesului si altor bombe de orase, mai multi bani de tocat, de la noi. Felicitari !
Raspunde

Apolitic W

Acum 5 luni

Poate se gandeste cineva sa-i sugereze doamnei Fodor sa investeasca in ceva banii aia(titluri de stat,obligatiuni) din excedent , nu de alta dar se devalorizeaza de la zi la alta. E pacat.
Raspunde

Rafael Urdea

Acum 5 luni

Cine ramane cu excedent bugetar de peste 50% (311 mil ron ) si bani necheltuizi sa plece urgent acasa ! Sau sa-l sune pe presedinte sa-i spuna ce sa faca. Trebuie sa muncesti intradevar , sa faci proiecte pt a cheltui, pt a pune orasul la punct .. ha ha ! Ori astia nu au timp pt asta ca trebuie negociat direct (miere). Si inca ceva : cheltuieli cu personalul de aprox 180 milioane ron !! Adica 25% din buget pt 1000 de personal care raman cu jumatate de buget al orasului necheltuit ! Oare nu mai de facut ni mic in oras ?Dl Porr, FDGR, trebuiau sa aiba prezenta de spirit si sa fi numit alt candidat pt postul de primar ! Toata echipa trebuie schimbata... fac doar rau comunitatii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Erlkonig Von Erle

Acum 5 luni

Unde să plece, trifule, că de-abia ce-am votat-o
Raspunde

Un Sibian

Acum 5 luni

spun de foarte multa vreme ca toata echipa "d-nei Fodor" trebuie sa dispara din primaria Sibiu!!!
Raspunde

Luca Luca

Acum 5 luni

O excursie la Oradea ar fi de ajutor pentru Primaria Sibiu ! Ar putea sa invete ce inseamna administrarea unui oras , ce inseamna sa slujesti comunitatea locala ! Apropo : un ceai pentru bolnavii Covid care asteapta cu zilele in curtea Spitalului ar fi binevenit , nu credeti Dna Fodor ?!
Raspunde

Singur Eu

Acum 5 luni

Dar de ce s-ar schimba când sibienii i-au votat oricum, de 20 de ani PNL/FDRG în Sibiu nu este penalizat pentru modul în care înțeleg să administreze orașul? Nu înțeleg frustrarea unora..doar au fost alegeri locale recent .... și majoritatea (procent mic prezență la vot, ce-i drept) au ales din nou aceiași formulă toxică.
Raspunde

Daniela G

Acum 5 luni

Pai tu il vrei pe Trif sau Bibu ?.....pai fara FDGR, Sibiul ar fi aratat ca si Constanta sau Arad ! Ca este excedent bugetar...este, dar tu crezi ca primarita face ce vrea ?!?!? NUUUU...dragule, doamna Campeanu e cu mana in banii aia, de la PNL. Banii respectivi, probabil se trimit la Bucuresti pentru a fi redistribuiti....spre mafiile locale din judetele conduse de romani get beget care nu sunt in stare sa isi curete nici mizeria.
Raspunde

Banii Vorbesc

Acum 5 luni

Pai eu cu atâtea milioane investeam în cercetare si vaccin, sigur se găsesc la nivel de România niște specialiști care știu sa producă asa ceva, asa stam din primăvară si observam cum se duce tot la dracu, ne-au bătut romanii si ne-au luat tot aurul, am fost iobagi, am fost omorați, am fost umiliți, ne-am bătut cu turcii, cu tătarii, cu ungurii, cu rusii, cu nemții dar sa murim asa penibil din cauza lipsei de reacție pe timp de pace din cauza la un virus pentru lilieci mi se pare foarte stupid si absurd. Adică ăștia vor călătorii în spațiu și inteligente artificiale și nu sunt în stare 1 an de zile sa facă un antivirus ? Adică la nivel de planeta pământ nu exista cooperare si solidaritate ca medicii sa facă un rahat de vaccin ? Adică și ala este exploatat de capitaliști cine face primul vaccinul si il vinde ala face banu asta daca sunt capabili sa il producă. Ce planeta de maimuțe suntem. Si vorba vine suntem o civilizație moderna evoluata, pai țăranul roman de acum 100 de ani era mult mai întreg la minte decât tot ce este acum in lumea asta care nu mai este capabila sa producă un vaccin. Armate de supercomputere si superspecialisti se uita ca niște guvizi la un amărât de virus, asta ar trebui sa ne îngrijoreze pe toți si daca ești și paranoic cine știe cu ce dracu te mai pot injecta aia de produc vaccinul de te trezești ca visezi reclame noaptea in somn. Tot respectul pentru medicii care lupta sa salveze ceva deși cred ca te afectează psihic si te deprima sa vezi atâta moarte in jur zi de zi. Ar trebui sa plătim Impozite si pe suferință atunci ar fii treaba mult mai corecta, ar fii bani la buget pentru cercetare.
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 5 luni

Sa-i puna la saltea ca, oricum, lucrari si proiecte mari in Sibiu nu vom vedea niciodata cu FDGR-ul!
Raspunde

Vasile Ionescu

Acum 5 luni

Pentru "un Sibian". Dupa parerea mea esti un "sibian" PSD-ist din Valcea sau din alta parte. Cea mai potrivita conducere pentru Sibiu este Forumul German si PNL. S-a dovedit acest lucru in urma alegerilor. Celor care nu le convine acest rezultat n-au decat sa plece din Sibiu.
Raspunde

Che G

Acum 5 luni

Stimata doamna , ne puteți Răspunde de ce mai plătiți atâți incompetenți dacă nu sunteți in stare sa cheltuiți banul public . Eu nu am auzit ca s-a deschis vreo creșă sau grădinița noua , ca ați avut bunul simt sa va interesați de oamenii nevoiași care de ani de zile va cer o locuința socială ? Aud doar ca dați lucrări unor așa-ziși constructori ,care nu își onorează contractele și se duc bani pe apa sâmbetei (nu aveți Juriști ?) Știu ca sunteți o armata întreaga in Primărie ,dar se pare ca la Dvs . “Timpul trece -leafa merge “ RUSINE
Raspunde

Klein Cașcaval

Acum 5 luni

Păi vedeți cate spatii comerciale au FDGR ul. Alea iau scutirea de impozit. Daca era corect se punea la cei care au oprit chiria. De exemplu cei de la Mall nu au oprit chiriile și ei aveau închis. Banii și i-au luat și acum primesc și discount.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus