Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a propus consilierilor locali aplicarea reducerilor maxime prevăzute de lege pentru impozitele proprietarilor de clădiri, în care funcționează afaceri afectate de restricțiile impuse în pandemie.
Executivul local a elaborat, în cursul săptămânii trecute, un proiect de hotărâre prin care propunea consilierilor locali adoptarea unor facilități fiscale pentru sibienii care dețin spații comerciale, în care funcționează diferite afaceri și care au fost afectate din cauza pandemiei de Covid-19. În mod concret, prin acest proiect era propusă o reducere a impozitului cu 20% sau scutirea de la plata taxei lunare pentru proprietarii de clădiri în care activitățile economice au fost obligate să își întrerupă total activitatea din cauza restricțiilor pandemiei și o reducere de 10% pentru cazurile în care activitatea a fost întreruptă parțial. Reducerile urmau a fi aplicate pentru sumele datorate pentru anul în curs.
În ședința Consiliului local de joi, în care acest proiect a fost supus votului, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat că propune o reducere și mai mare de impozite. ”Am finalizat o analiză cu Direcția Economică și Direcția Fiscală și am constatat că, în ceea ce privește încasările față de aceeași perioadă a anului trecut, am încasat cu 23 de milioane de lei mai mult. În aceste condiții, având în vedere de cât de grav au fost afectați o parte din operatorii economici, mai ales din anumite sectoare – dar, oricum, întreaga economie a fost afectată – v-aș propune să schimbăm procentele de reducere pe care le-am propus inițial. Propunerea mea este următoarea: la articolul 1, aș propune reducerea la o cotă de 50%, iar la articolul 2, la o cotă de 25%”, a declarat Astrid Fodor, în ședința Consiliului Local Sibiu care a avut loc prin mijloace on-line.
Formula inițială de reducere a impozitelor ar fi avut un impact bugetar estimat la aproximativ un milion de euro. Prin reducerea impozitelor la maxim, impactul estimat asupra încasărilor la bugetul local al Sibiului este de zece milioane de lei. ”Facilitățile pe care le-am acordat până acum, pentru a reduce impactul Covid-19, se ridică la o sumă cuprinsă între șapte și opt milioane de lei. Impactul acestor reduceri pe care le propunem acum va fi de maxim zece milioane de lei. Eu nu cred că va fi așa de mare, este cifra maximă pe care a calculat-o Direcția Fiscală”, a mai arătat primarul Astrid Fodor.
Propunerea ei a fost adoptată în unanimitate de consilierii locali ai municipiului Sibiu.
Cele trei facilități fiscale
”Propunem adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%, pe anul 2020, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și alertă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică”, scrie în proiectul de hotărâre adoptat, în cursul de joi, de către consilierii locali
25% este cota de reducere a impozitului anual pentru clădirile nerezidențiale unde ”ca urmare a efectelor epidemiei SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice”.
În fine, cea de-a treia facilitate fiscală se referă la cei care au în concesiune sau în altă formă de folosință un spațiu public sau privat al statului ori al autorităților locale, unde activitatea economică a fost întreruptă prin lege. Pentru aceștia, Primăria a propus și consilierii au aprobat ”scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri pe perioada instituirii stării de urgență și/sau alertă, datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietatea publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, dacă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și alertă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică”.
În primăvara acestui an, consilierii locali au mai adoptat o hotărâre similară, de reducere a impozitului pe perioada stării de urgență. Prin urmare, cei care au aplicat și beneficiat acum de acea reducere vor mai beneficia de noile facilități doar pentru perioada iunie – decembrie 2020.
Dovezi și eligibilitate
Pentru a beneficia de aceste reduceri, sibienii care se regăsesc în situațiile de mai sus au termen ziua de 21 decembrie 2020, inclusiv, pentru depunerea dosarelor cu o listă de documente cerute prin legea națională: cereri de acordare a reducerii, declarații pe proprie răspundere, acte referitoare la proprietate, la eventualele contracte de închiriere, acte de identitate, certificatul emis de Ministerul Economiei, precum și ”orice alt act relevant pentru clarificarea situației fiscale (ex. balanță, notă contabilă, schițe/planuri etc).”
De aceste reduceri pot beneficia și proprietarii de spații date în folosința altora pentru desfășurarea de activități economice, activități economice afectate de restricții. Prin dosarul cu cereri și declarații, acești sibieni trebuie să demonstreze că ”au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de încasare a chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii, care nu implică cedarea folosinței cu titlu gratuit, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și starea de alertă”. Un alt context în care și proprietarii de spații date în chirie pot beneficia de aceste reduceri este cel care cel puțin jumătate din spații nu au mai fost folosite din cauza impunerii de restricții.
Sibienii care au achitat, deja, integral impozitele pe 2020 și care sunt eligibili și aplică pentru măsurile mai sus descrise, pot solicita fie rambursarea fie compensarea diferențelor de impozit.
Consultă aici Proiectul de hotărâre privind acordarea unor facilități de plată a impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri pe anul 2020 (forma de dinaintea majorării reducerilor la 50%, respectiv 25%)
Propunerile de facilități fiscale au fost formulate în baza unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvernul României la finele lunii trecute (OUG 181/26 oct. 2020). Ordonanța oferă administrațiilor locale posibilitatea de a reduce impozitele pe anul în curs pentru cei afectați de pandemiei, dacă adoptă în acest sens hotărâri de consiliu local până cel mai târziu în 2 decembrie 2020.
Câți bani are Sibiul?
Astrid Fodor a explicat și de unde a venit creșterea de venituri la bugetul local al orașului. ”Această creștere de venituri a venit ca urmare a creșterii alocate din IVG (impozitul pe venitul global – n.r.). După câte știți, anul trecut am avut o cotă de 60%, iar Guvernul Orban a crescut această cotă la 65%. Bineînțeles, banii sunt bineveniți și ne-am luptat mult, AMR-ul (Asociația Municipiilor din România – n.r.) pentru a ajunge la această majorare, noroc că Guvernul a înțeles repede și a majorat cota și se vede și la încasări. Dar, de această majorare cred că trebuie să beneficieze și cei care contribuie la IVG, motiv pentru care v-am propus această creștere”, a spus Astrid Fodor, primarul Sibiului.
Conform execuțiilor bugetare raportate de administrația locală, în primele zece luni ale acestui an, Sibiu a avut venituri totale de 514,9 milioane de lei. În 2019, veniturile din primele zece luni erau de 495,7 milioane de lei.
Dacă veniturile au crescut cu aproape 4% față de perioada similară a anului trecut, cheltuielile făcute în primele zece luni ale acestui an au avut o creștere mai mică, de două procente. Mai precis, până la finele lui octombrie 2020, executivul local a cheltuit 270,9 milioane de lei, comparativ cu anul trecut, când în primele zece luni cheltuielile de funcționare și investițiile din oraș au avut un volum total de 266 de milioane de lei.
În aceste sume nu este inclus și excedentul bugetar al Sibiului, care la începutul acestui an era anunțat a fi de 311 milioane de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: fodor , reduceri , impozite , 2020
Vizualizari: 3097
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Forest Gump
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Alzara 1918
Acum 2 ore
Inimaginabil și totuși creativ
Acum 2 ore
Pol-Pot