Vineri,
14.05.2021
Parțial Noros
Acum
13°C

VIDEO Constantin Vlase, militarul adus la conducerea Spitalului județean Sibiu: ”Eu nu sunt infecționist de ieri, de azi”

VIDEO Constantin Vlase, militarul adus la conducerea Spitalului județean Sibiu: ”Eu nu sunt infecționist de ieri, de azi”

Locotenent colonel Constantin Vlase, medic specialist în boli infecțioase în cadrul Spitalului militar din Galați, este cel care a preluat conducerea Spitalului Județean de Urgență Sibiu, în urma demisiei fostului manager, demisia cerută de mai mulți lideri locali.

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu subliniază faptul că misiunea militarului chemat să facă ordine la instituția spitalicească din subordine nu este una de lungă durată. ”Vă informăm că prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Sibiu, începând de astăzi, 20 noiembrie 2020, domnul lt. col. Vlase Constantin Marinel, șef Ambulatoriu la Spitalul Militar de Urgență «Aristide Serfioti» Galați se numește în funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, pe o perioadă de cel mult 30 de zile”, se arată în scurtul anunț al CJ Sibiu pe acest subiect.

Inițial, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu nu s-a arătat adepta unei conduceri militare, sugerată atât de unii medici, cât și de forțe politice locale, reprezentate în forul deliberativ județean. De altfel, Daniela Cîmpean anunța că numirea unei conduceri interimare, care intră în atribuțiile sale, după cum a subliniat de asemenea, urma să fie făcută din cursul zilei de joi, având în vedere că fostul manager a renunțat la conducere începând cu ziua de miercuri.

Medicul infecționist lt. col. Constantin Vlase va veni la conducerea unui spital județean la care lucrează doar doi medici infecționiști, care înregistrează probleme în gestionarea stocurilor, dar și a infrastructurii medicale: de la livrarea de oxigen, la asigurarea de echipamente sau spații decente de triaj și așteptare pentru cei bolnavi de Covid-19.

A fost chemat și la ”județeanul” din Deva

Nu este pentru prima dată când medicul specialist în boli infecțioase este chemat să preia conducerea unei alte instituții spitalicești care s-a confruntat, în această pandemie, cu probleme în gestionarea cazurilor de Covid-19. La începutul lui aprilie, lt. col. dr. Constantin Vlase a preluat – în urma deciziei ministrului Sănătății - și conducerea Spitalului județean de urgență din Deva. Instituție care, din cauza unor erori în gestionarea fluxurilor de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, a trebuit să intre în carantină din cauza numărului ridicat de cadre medicale care s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Misiunea militarului din Galați – care a fost însoțit de o echipă de medici militari – s-a încheiat la Deva după o lună, perioadă după care la conducerea Spitalului județean a fost numită o nouă conducere civilă.

”Perfecțiune nu există”

După preluarea conducerii Spitalului județean din Deva, lt. col. dr. Constantin Vlase a acordat un interviu instituției de presă din cadrul Ministerului Apărării Naționale. El a vorbit despre măsurile luate la Deva, dar și despre optica sa în ceea ce privește pandemia de Covid-19.

”Spitalul nu este sub nicio formă transformat într-o cazarmă. Noi am preluat această funcție de conducere faptic, nu și scriptic. Nu se poate ca într-o perioadă de o lună-două să preiei toată instituția, cu predare-primire, cu inventarieri, stocuri și așa mai departe. Deci, practic, a fost predare-primire a funcției între cei care au fost înaintea mea și mine. Cei care au fost înaintea mea... nu este de datoria mea să judec dacă au făcut sau nu bine, dar în aceste momente sunt în continuare alături de mine, deoarece și ei sunt carantinați. Beneficiez de sprijinul lor în continuare, este foarte important să rămână alături de mine. Nu poți să preiei o instituție din aceasta pocnind din degete fără să o cunoști. Am străbătut pas la pas toată instituția și, împreună cu cei din echipă, am căutat să nu greșim și să facem cea mai bună alegere, fiindcă perfecțiune nu există”, arăta militarul care locuiește acum în Galați, fiind născut în județul Vrancea. 

El este de părere că, în situații de urgență precum cea de la Deva, apărută în pandemie, rigoarea militară este soluția corectă. ”Recomandarea mea, în situații de acest fel, din toată țara, în situații de urgență, implică cel puțin rigurozitatea și seriozitatea caracteristică militarilor. Situația de carantină nu implică să intervină și să intre oricine dorește și cum dorește. Sunt reguli în lupta cu acest virus. Singura noastră șansă este respectarea regulilor. Toți trebuie să fim conștienți că cea mai mică breșă creată în nerespectarea acestor reguli, privind distanțarea socială, după cum se spune pe toate canalele media, pentru protecția personală, virusul va găsi această breșă și atunci vom fi vulnerabili”, a spus locotenent colonelul Vlase.

”Marea majoritate a spitalelor noastre, fiind structuri vechi, chiar dacă sunt pavilionare, nu permit perfecțiunea care ar trebui să fie și să existe în această luptă cu această epidemie”, lt. col. dr. Constantin Vlase

Medicul militar din Galați arăta încă din aprilie că, în opinia lui, efectele pandemiei se vor face resimțite pe o perioadă îndelungată. ”Pot să consider că toți suntem ca niște nou-născuți în fața acestui virus”. El a vorbit și de dezvoltarea capacităților pentru pacienți, dar mai ales protecția cadrelor medicale în lupta cu virusul ”care nu se va încheia când vom pleca noi de aici, lupta va trebui dusă mai departe”.

”Eu nu sunt infecționist de ieri, de azi”, a mai răspuns locotenent colonelul întrebat fiind dacă membrii familiei sale sunt îngrijorați pentru deplasările făcute în perioada pandemiei.

 

Vizualizari: 5689

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan Kro

Acum 5 luni

o pila a ministrului apararii si a lui turcan
Raspunde

Jeg Jeg

Acum 5 luni

Aaaaaaăaaaa ăaaaaa aaăaaăaaaa Si ofiter superior.. si medic! Trist! Numai valori parasutate la sibiu! Medici, politie, armata, numai valori isi cer transferul in ardeal!
Raspunde

Sibian Sa nu fim rai. Si asa e greu

Acum 5 luni

Sunt destui sibieni la Bucuresti. Si sefi si doctori. Chir si urgentisti. Dar nu vin inapoi in oraselul nostru care e mai decat 1/2 dintr-un sector. Copilul sefei de la contagiosi e dr la Buc. Copilul lui Manitiu e dr la Buc. Si tot asa.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 luni

Țară africana . Altfel , intr-un stat EU rigoarea medicală este un standard pentru disciplina militară !
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 luni

O întrebare legitimă : cum am ajuns aici ? S-au terminat resursele manageriale civile la DSP și Județean in Sibiu ?
Raspunde

Gaga Gaga

Acum 5 luni

Fosta garnizoana imperiala, a 2 a in imperiul austro ungar, am ajuns sa ne uitam in gura unui aaaa,iiiii, aaaaa... Nu pot sa cred cat am decazut ca oras! Exprimari de genu "nu sunt infectionist de ieri de azi", spune totul despre acest individ! Armata nu are ce cauta la conducere! Armata este pentru antrenamente si razboi! Nu pentru intimidarea civililor in vreme de pace! Nu pentru panicare si pentru psihoza! Nu vrem, nu am votat, nu e constitutional, sa avem dictatura militara! Am vazut cum ne-a ciuruit armata in 89! Aramata, in cazarmi! ATAT!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus