Viața în zona Sibiului în comparație cu viața în zona Craiovei. Experiența unei familii: „Doar aici ne vedem locuind”

Cristina Vădăstreanu, în vârstă acum de 37 de ani, a lăsat Craiova pentru Sibiu în urmă cu aproape cinci ani. S-a mutat împreună cu soțul ei și doi copii mici, mai întâi în Sibiu, apoi în Tocile. Decizia nu a fost deloc una ușoară, sau luată de pe o zi pe alta, însă în timp s-a dovedit una foarte inspirată pentru întreaga familie. ”Pentru noi este cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodată”, spune acum doamna Vădăstreanu, cadru didactic în învățământul universitar și antreprenoare. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă că ea pentru a vedea cum este viața în zona Sibiului, în comparație cu zona Craiovei, dar și cum a decurs întreg procesul de prospectare și relocare.

De ce Sadu, vă leagă ceva anume de această zonă, cum ați făcut documentarea și care au fost motivele pentru care ați ales această localitate? De ce nu Sibiul, spre exemplu, sau o altă localitate mai apropiată de Sibiu?

Atunci când s-a născut fetița noastră, Anastasia, care acum are nouă ani, s-a născut și visul nostru de a ne crește copiii într-un mediu mai curat, mai aproape de natură, într-o zonă de munte.

Ne-a luat vreo cinci ani să prindem curaj pentru a face pasul, deoarece atât eu cât și soțul aveam job-uri stabile – cel puțin așa consideram atunci - și nu aveam rude sau prieteni în alte zone ale țării. În acestă perioadă se născuse și fiul meu Sebi, care acum are 5 ani… Să facem o schimbare așa radicală cu doi copii mici, părea o nebunie, însă mi-am dat seama că nebunie e să trăiești fiecare zi fără să te bucuri pe deplin de ea, tânjind mereu după altceva.

Primul pas a fost să stabilesc împreună cu soțul cum vrem să fie locul în care ne dorim să trăim. Așa am decis că vrem să fie o casă la munte, să putem să avem curte cu gradină mai mare, dar să fie și  aproape de un oraș mai dezvoltat. Am căutat timp de vreo trei luni pe net o casă pe care să o renovăm undeva în zona Brașov -Sibiu.

Ne-am dat seama că nu este eficient să căutăm casa pe net ci că trebuie să venim să cunoaștem zona, așa că initial am cumpărat un apartament în Sibiu ca sa putem să cercetăm imprejurimile.

De Sibiu m-am îndrăgostit încă din anul doi de facultate, când am venit într-o excursie cu colegii. Atunci mi-am spus că este un oraș în care mi-as dori să trăiesc. Și s-a întâmplat să găsim mai repede apartament în Sibiu.

Ne-a plăcut foarte mult zona Cisnădioara, însă prețurile terenurilor și al caselor depășeau bugetul nostru. După câteva luni de căutari mergând pur și simplu în plimbare cu mașina în weekend-uri și întrebând oamenii din zonă, am găsit terenul din Tocile care ne-a placut foarte mult pentru peisajul superb, că este distanța suficientă între case, pentru liniștea din zonă.

Este la 13 km de Sibiu așa că nu ni s-a părut departe.

De când sunteți ”sibieni” și cât a durat procesul din momentul în care ați decis că vreți să vă mutați până ați făcut-o?

Suntem ”sibieni” de cinci ani și din aprilie anul acesta ne-am mutat în Tocile – Sadu.  Tot procesul s-a petrecut foarte rapid. De multe ori spun că atunci când ești decis și te pui în mișcare, Dumnezeu aranjează lucurile în mod miraculos. Practic, în trei luni de când am început căutarile pe net, am găsit apartamentul din Avantgarden, se întâmpla într-o joi. Vineri am venit în Sibiu să îl vedem și am dat un avans. Întorși la Craiova, luni am pus apartamentul la vânzare la toate agențiile imobiliare. Marți ne-a sunat o agenție că este cineva interesat, miercuri au venit să il vadă și l-au cumpărat. Două săptămâni mai târziu eram deja în Sibiu.

Care sunt principalele diferențe în ceea ce privește calitatea vieții în general în Mărginimea Sibiului și zona de unde veniți dvs.?

Principala diferență o face frumusețea acestor locuri, aerul curat, liniștea, faptul că suntem atât de aproape de natură. Eu personal eram sătulă de betoane și asfalt, de poluarea orașului. De fiecare dată când vroiam să îmi scot copiii într-un loc cât de cât cu verdeață unde să se joace, trebuia să strabat tot orașul ca să ajung în parcul Romanescu, unde de multe ori abia găseam loc de parcare.

Un alt lucru care m-a surprins plăcut aici a fost atitudinea oamenilor, foarte mulți dintre ei sunt foarte primitori și deschiși să ajute, însă în același timp discreți.

Locurile de muncă sunt poate mai bine remunerate aici?

În ceea ce privește locurile de muncă nu pot spune că sunt cu mult mai bine remunerate, însă pot spune că în Sibiu numai cine nu vrea, nu își găsește un loc de muncă. Soțul meu și-a găsit un loc de muncă din prima zi… ce-i drept nu în domeniul lui, însă pentru el este important să aibă un loc de muncă. Eu am lucrat ca asistent univeristar în Craiova și chiar am primit o ofertă și din partea Facultății de Asistență Socială din Sibiu să particip la concurs pentru un post. Însă la două săptămâni de când am ajuns în Sibiu am început propria afacere în network marketing, din dorința de a avea mai mult timp pentru copiii mei.

Aveți grădinițe, școli în proximitatea, ori magazine, centre comerciale?

Eu fac homeschooling cu cei doi copii ai mei, așa că nu ne-a preocupat faptul să avem grădinițe și școli în apropiere. Însă știu că este școala în Sadu și grădiniță. Centrele comerciale sunt foarte aproape.

Cum v-ați adaptat vieții în județul Sibiu, cum vă simțiți aici și ce vă place cel mai mult?

La început mă simțeam ca fiind într-un concediu permanent, acum simt că aici este acasă pentru mine. Cred că este o zonă cu o energie și un farmec aparte. Are acel ceva care te face să îți dorești să rămâi. Cel mai mult ne place faptul că suntem atât de aproape de munte, ne bucuram foarte mult când ne vedem copiii că pot să alerge în voie pe camp, că putem să mergem în drumeții.

Trebuie să fie și aspecte care poate v-au dezamăgit sau la care nu vă așteptați. Există o latură negativă?

Deocamdată, nu pot spune că m-a dezamăgit ceva anume, poate și pentru că iau lucurile așa cum sunt și caut mereu să văd partea bună. Dacă este să căutăm părți negative, cu siguranță putem găsi la orice lucruri ne-am uita, însă așa cum am spus, eu prefer să mă concentrez și să caut doar părțile bune și dacă ceva mă deranjează mă uit să văd dacă pot schimba ceva.

Simțiți că veți rămâne aici definitiv sau este doar o etapă de tranziție?

Niciodată nu se știe ce ne rezervă viitorul, însă pe termen lung doar aici ne vedem locuind.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Fan Fan

Acum 10 luni

Vrajeala! Pai mergeti si vedeti ce bine arata Craiova, sau mergeti pe drumul de legatura dintre Craiova si Ramnicul Valcea! Zona de dealuri, paduri etc mirific! Spuneti d-na, ati plecat din Craiova din cauza dezv. ec. precare si, mai ales, a oamenilor!
Raspunde

Unu UNU

Acum 10 luni

Sibienii sunt atat de fraieri ca nu apreciaza imprejurimile sibiului, trebuie sa vina altii, sa le spuna asta! Da, avem cele mai frumoase imprejurimi din tara asta! Toate aflate foarte aproape de oras, ceea ce e excelent! Nu mai fiti atat de comozi... iesiti din zona de comfort! Pierdeti, altfel vin altii si va iau locurile!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Una Doua

Acum 10 luni

Nu fii tu asa sigur ca nu apreciaza.... :). Altel de ce ar fi aici ? Atata vreme cat nu vin arabi, turci sau tot felul de ce ar vrea Merkel si globalistii sa ne trimita... e bine. O portita de intrare pentru ei, sunt echipele de sport, platite din buget.. probabil la sugestia unor ONG-uri, bine platite de globalisti. Deci,s a ne bucuram ca suntem un magnet pentru romani si sa ramanem asa.
Raspunde

Ion Ciobanul

Acum 10 luni

Nu-i mare diferenta intre romanasi si musulmani/araboi, tot mortaciuni pupa si tot in genunchi stau in locatiile denumite biserici / moschei. Tot rasisti, limitati, misogini, nespalati, fara dinti in gura, si ei sunt mereu cei mai tari si detin adevarul absolut...altfel BOOM!
Raspunde

Adriana 2.0

Acum 9 luni

Pai multi dintre sudisti au tot gene de turci si harapi, fugiti de pe-acolo, acum mai multe secole. Adica uite-te la om, are 37 si zici ca are 57....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus