Sâmbătă,
23.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Iohannis vorbește despre Sibiu în contextul evoluţiei epidemiei în oraşele carantinate

Iohannis vorbește despre Sibiu în contextul evoluţiei epidemiei în oraşele carantinate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a evoluţiei infecţiilor cu noul coronavirus, în contextul carantinării zonale.

"Am analizat cu precădere măsurile privind carantina zonală, și, în acest sens, am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică o analiză privind evoluția epidemiei în orașele și municipiile carantinate. Datele furnizate relevă în primul rând că, începând cu 20 noiembrie, la nivel național se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Acest lucru se reflectă  atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor. Acest grafic pe care îl aveți acum pe ecran arată evoluția de la începutul pandemiei și se vede foarte clar cum de câteva zile bune încoace am ajuns pe un palier și tendința este linia roșie – tendința este de scădere", a spus președintele, într-o conferință de presă.

 Iohannis a subliniat că aceste sunt date concrete, care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat aceste măsuri, ceea ce oferă motive de optimism.

"Este doar un început. Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor este pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute.

Iohannis a explicat și necesitatea carantinării unor localități: "Când rata de infectare crește prea mult, se impun măsuri suplimentare. Acestea se regăsesc în conceptul de carantinare zonală, care reduce mobilitatea, adică locuitorii se întâlnesc mai rar între ei, inhibând astfel răspândirea virusului, mai ales de la persoane asimptomatice, care de multe ori nici nu știu că poartă virusul, la persoane sănătoase"

Președintele a dat și exemple de evoluție a pandemiei în orașele carantinate din județele Sibiu, Cluj, Sălaj și Maramureș.

"Acum avem pe ecran exemplele: din Cluj este Gherla și trei exemple relevante din Sălaj, în special ne interesează Zalău. Se vede pe grafic că din momentul când s-a carantinat localitatea, foarte rapid (....). Se vede foarte clar că la început creșterea încetinește și după, în medie 7 zile, începe să scadă rata infectării. În aceste două grafice se vede chiar o scădere accentuată.

Vă rog să puneți următorul grafic  care arată evoluțiile din Sibiu și din Baia Mare. Se observă exact același trend, mai întâi o încetinire a creșterii și după aceea o scădere destul de pronunțată", a continuat șeful statului.

Municipiul Sibiu se află în carantină din 16 noiembrie, când incidența cumulată a cazurilor la mia de locuitori era de 13,43, valoare care a scazut până astăzi la 11,95. 

Vizualizari: 1151

Comentarii

1 comentarii

Ghita Muresan

Acum 1 lună

Vorbeste de jur imprejur.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus