Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cât durează până să-ți faci un test Covid în Sibiu? De la ”suntem aglomerați, veniți în decembrie” la ”haideți acum!”

Cât durează până să-ți faci un test Covid în Sibiu? De la ”suntem aglomerați, veniți în decembrie” la ”haideți acum!”

Din zece centre de testare Covid din Sibiu, câte am verificat astăzi, în cinci se puteau colecta probe imediat, sau cel târziu în 24 de ore, în patru locuri programarea se întindea pe patru, cinci zile sau chiar mai mult, iar într-un singur loc nu am putut afla nimic legat de programări: e vorba de Spitalul Clinic de Pediatrie.

Spitalul Clinic Județean, surpriza plăcută. La Pediatrie nu răspunde nimeni

Singura instituție medicală unde nu am putut vorbi cu nimeni este Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. După ce formezi numărul de telefon, o voce înregistrată te invită să suni la interiorul potrivit. ”Bună ziua, ați sunat la Spitalul Clinic de Pediatrie. Rezultatele testelor Covid nu se eliberează electronic, ele vor fi transmise prin SMS, de către platforma centrala de supraveghere Covid. Vă rugăm să formați interiorul dorit. Programarea pentru analize medicale și teste Covid: 204”, sună mesajul. Doar că în ciuda celor șase apeluri, nu am putut vorbi cu nimeni. După două minute de sunat în van, de fiecare dată, conexiunea se întrerupea.

La Spitalul Clinic Județean, în schimb, se poate face o programare pentru testare chiar mâine dimineață, iar procedura este simplă: suni la numărul de telefon 215.050, iar de aici ți se face legătura la laborator. ”Mâine, între 10 și 11 puteți veni pentru recoltare”, ni se spune prompt. Prețul este de 300 de lei, pentru cele făcute la cerere.

Unde te poți testa rapid

Cele mai multe laboratoare private primesc sibienii care vor să se testeze pentru Covid-19 într-un timp relativ scurt. La Helpcare Îngrijiri Medicale, suntem informați că cel mai devreme se poate face un test vineri după-amiază sau sâmbătă dimineață. Se face un test rapid cu prelevare nazo-faringiană și anunță că prevelarea de probe poate fi făcută inclusiv la domiciliu.

La Gral Medical se fac programări, însă nu trebuie să aștepți foarte mult timp. ”Vă pot face o programare pentru mâine dimineață la ora 11.30”, ni se spune la telefon. Doar că aici nu se face decât testul imunocromatografic, un test rapid. Iar prețul este de 200 de lei.

La OK Medical, telefon 021.9677, nu se fac programări. ”Mergeți la punctul nostru și colegii vă vor lua probe imediat. Nu cred că sunt multe persoane, și chiar dacă sunt, totul merge foarte repede, nu trebuie să așteptați mult timp”, ne spune operatorul care ne-a preluat apelul. Aici se face un test RT-PCR și costă 440 de lei. Rezultatele se livrează în maximum 48 de ore din ziua recoltări, susțin reprezentanții OK Medical.

Nici la Synevo nu se fac programări telefonice, ci doar online. Iar pentru Sibiu pputeai găsi un loc liber la doar două ore de la accesarea site-ului. Un test RT PCR costă aici 375 de lei. ”Testul ARN viral SARS-CoV-2 și Influenza A/B (RT PCR multiplex) este primul test combinat care depistează 3 tipuri de virusuri: SARS-CoV-2,  Influenza A (gripa A) și Influenza B (gripa B). Astfel, Testul RT PCR multiplex permite detectarea simultană și diferențierea virusurilor care determină boli respiratorii, precum COVID-19, gripa A sau grupa B”, scrie pe site în descrierea prodului, înainte de a cumpăra testul.

Unde trebuie să aștepți

Clinica Poliana oferă două tipuri de teste: RT PCR și un test rapid, însă prima dată liberă era în 2 decembrie. ”Azi nu mai avem locuri, sâmbătă și duminică nu lucrăm, iar apoi e liber de 1 decembrie. Numai după 2 decembrie, dacă doriți”, mi se explică. Un test serologice care depistează anticorpii anti-SARS-CoV-2, considerat test rapid, costă 94 de lei. Testul RT PCR, care evidențiază prezența virusului în probele biologice recoltate costă 370 de lei.

La Polisano e o adevărată aventură să ajungi la o programare pentru testare. Numărul afișat pe pagina de Facebook a instituției nu e bun, deși se spune că acolo trebuie să suni pentru o testare Covid. De acolo ești pasat la Clinica de pe Constituției, unde afli că dacă preferi o testare făcută aici trebuie să ai puțină răbdare. Preț de o săptămână, cel puțin. ”Nu avem un loc liber decât prin 3 sau 4 decembrie, iar rezultatul vine într-o zi sau chiar două”, ni se explică scurt situația. Un test rapid, IgG făcut aici costă 122 de lei, iar prețul unui test RT PCR costă 340 de lei. Clinica oferă o serie de pachete, în care, pe lângă faptul că ți se face unul dintre aceste teste, un medic te consultă și îți face o evaluare medicală. Astfel, de exemplu, o consultație medicală internă, la care se adaugă o consultație făcută la tomograf pentru torace și o testare RT PCR costă 450 de lei, cu o reducere de 38%.

Clinica Sante face și ea testări pentru depistarea virusului SARS CoV-2, iar prețul pentru un test Real Time PCR costă 340 de lei. Doar că un loc liber mai este doar vinerea viitoare, adică în 4 decembrie, iar ”rezultatul se va elibera în 48-72 ore”, după cum suntem informați.

Policlinica Diamed face parte din cele trei instituții din Sibiu care în momentul de față, pe lângă efectuarea testelor RT-PCR pentru COVID 19, se ocupă și de prelucrarea acestora, în laboratorul special amenajat în condiții aprobate de Ministerul Sănătății. Pacientul primește aici în aceeași zi rezultatul testului pe mail, pe WhatsApp sau fizic, prețul unui test RT-PCR fiind de 350 de lei. Capacitatea maximă de testare este de până la 40 de probe pe zi, iar programările se fac telefonic la numărul 0770.151.237, de luni până vineri în intervalul 08-20. În afara testelor RT-PCR, în laborator se fac, de asemenea, și teste pentru depistarea anticorpilor și antigenilor

Date de contact și preț

Policlinica Diamed - contact 0770.151.237 - test RT PCR - 350 de lei;

Spitalul Clinic Județean – contact 0269.217.927 – test RT PCR – preț 300 de lei;

Gral Medical contact – 0728.105.658 – test rapid 200 de lei;

Synevo – contact: www.synevo.ro, test RC PCR și si Influenza A/B 375 lei, test rapid (IgM și IgG) – 145 de lei;

Polisano – contact: 0751.517.506, test rapid IgG – 122 lei, test RT PCR – 340 de lei;

Poliana - 0722 559 624 – preț RT PCR 370 de lei, test rapid anticorpi – 94 de lei;

Clinica Sante – contact: 0369 415 838 - test rapid IgG – 105 lei, test RT PCR – 350 de lei;

OK Medical – contact 0219677 - Test RT-PCR - 390 Lei, Test IgG (analize anticorpi) – 150 de lei;

Spitalul Clinic de Pediatrie – contact 0269/217927;

Helpcare – contact 0369.414.041.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7950

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Dan Dan

Acum 3 ani

Foarte bun articolul. Cu Polisano e dezastru cu programarile si alea alea. Sper sa schimbe medlife ul tot cat de curand.
Raspunde

Alex Presecan

Acum 3 ani

De ce apar doar 4 acreditate pe site la MS? (update 25.11 la http://www.ms.ro/centre-testare/)
Raspunde

Dan Kro

Acum 3 ani

buna intrebare ar trebui sa raspunda ms,sau prefectura sau......................deeeseepeee
Raspunde

Mircea cel Batran

Acum 2 ani

Doar patru sunt acreditate cu laboratoare in judetul Sibiu, celelalte (ex. Synevo) recolteaza probele in Sibiu, dar analizele se fac in laboratoare din afara judetului (ex. Synevo le face la Chiajna, langa Bucuresti, din cauza asta si ajung sa dea rezultatele in 48 de ore).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus