768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. În Sibiu, din cei peste 50 de parlamentari, câți au fost după 1990, sunt puțini cei care primesc această indemnizație. O parte au decedat, iar mulți alții încă nu au ajuns la vârsta pensionării sau sunt în continuare parlamentari.
Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună. Cea mai mică indemnizație este de 2.000 de lei, iar cea mai mare ajunge la 12.000 de lei. G4media.ro a făcut un calcul din care reiese că cele 768 de indemnizații fac cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând. Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților la solicitare G4Media.ro, 542 de foști deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Cea mai mică pensie este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12.168 de lei. Practic, Camera Deputaților cheltuiește lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei. La acceași solicitare, Senatul a transmis că are în evidențe 227 de foști senatori care primesc pensii speciale. Cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni, este în cuantum de 2.883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru 3 mandate de câte 4 ani, este de 12.167 de lei pe lună. Senatul cheltuiește lunar 1.719.173 de lei cu pensiile speciale. Anual, cheltuielile sunt de 20.630.076 de lei.
Abrogare respinsă la Curtea Constituțională
Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, după ce a fost modificat statutul senatorilor și deputaților, mai exact articolul 49 al legii 96 din 2006. În decembrie 2019, Parlamentul a votat abrogarea tuturor pensiilor speciale ale civililor, inclusiv pe cele ale senatorilor și deputaților. Înalta Curte a contestat însă această abrogare la Curtea Constituțională, deoarece printre pensiile speciale anulate se numără și cele ale magistraților. Prin urmare, toate pensiile speciale sunt încă în vigoare
Gavril Dejeu: Atâția netrebnici beneficiază de indemnizații pe seama bugetului României, încât e o întrebare dacă mai mărită să iau acești bani
Fostul Ministru de Interne, în perioada Guvernului Radu Vasile, Gavril Dejeu spune că primește această indemnizație după ce a avut două mandate de deputat. Susține însă că este de acord cu abrogarea ei. ”Eu din capul locului mi-am exprimat critica față de aceste indemnizații și nu sunt de acord nici acum. Eu mi-am pus întrebarea dacă să renunț sau să nu renunța la ea. M-am gândit că atâția netrebnici beneficiază de indemnizații pe seama bugetului României, încât e o întrebare dacă mai mărită să iau acești bani. Banii aceștia i-am pus pe un cont special, nu m-am atins de ei și probabil că-i voi întrebuința într-un scop caritabil. Sunt categoric pentru eliminarea acestei idei pentru pensii speciale. Pentru toată lumea. În România, toată lumea ar trebuie să primească pensie doar după cât a muncit”, a declarat Gavril Dejeu.
Fostul deputat spune că până acum, din acești bani a plătit un monument în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă, dar și pentru un spital în sprijinul luptei împotriva coronavirusului. ”Până în prezent am acoperit cheltuielile pentru edificarea unui monumet în memoria luptătorilor în rezistența anticomunistă din munții Apuseni, ridicat în orașul Huedin, aflat la poalele muntelui Vlădeasa. De asemenea, am dat Spitalului de boli pulmonare Sibiu suma de 15.000 lei, în sprijinul luptei cu coronavirusul”, a spus Gavril Dejeu.
Nicolae Nan: E o lege copiată de la Parlamentul European
Un alt beneficiar al legii, fostul deputat Nicolae Nan, spune că ideea prezentată în spațiul public, în ultimele zile este falsă. ”În primul rând, nu se dă de la bugetul de stat. Se dă din bugetul Camerei Deputaților sau Senatului. Ai noștri, când au venit la putere au zis să terminăm cu pensiile speciale. Când au dat de avocați, de judecători, de polițiști, de securiști și de armată au dat toți înapoi. Acum se iau de parlamentare. Pentru 500 de inși”, comentează Nan.
El spune că legea a fost adoptată în România fiind inspirată din Parlamentul European. ”Parlamentarii nu au pensii speciale. E indemnizație, nu e pensie. Ai participat la lucrările Camerei, ai o indemnizație de acolo, că așa e și în Parlamentul European. S-a sculat Barna că-și dă demisia, dar nu citește legea. Și Uniunea Europeană îți dă indemnizație când faci anii de pensie. Întreabă-i pe ai noștri care au fost acolo, că pe unul, două, trei mandate, exact ca la noi. Nu au inventat-o românii, e copiată de acolo. Eu nu am nimic împotrivă, că nu mă interesează foarte mult indemnizația asta, dar câți parlamentari primesc asta în România? 300? 500? Asta influențează?”, se întreabă Nan.
Ion Ariton: ”E ca la o durere de măsea: Iei algocalmin, dar nu scoți nervul”
Fost ministru al Economiei și parlamentar în două mandate, Ion Ariton spune că nu beneficiază de această indemnizație decât de anul viitor. Dacă va mai rămâne în vigoare. ”Eu nu pot s-o primesc. Am două mandate, dar această indemnizație se acordă numai atunci când îndeplinești vârsta de pensionare. Eu la 65 de ani aș putea beneficia dacă nu se schimbă legea până atunci. Eu am acum 64 de ani. Atunci când legea rămâne în vigoare pot solicita în baza celor două mandate”, explică Ariton.
Fostul senator spune gestul parlamentarilor USR de a demisiona pentru a nu beneficia de această indemnizație este total ineficient. ”Acum, singurul care riscă să rămână fără pensie specială e Barna sau alți USR-iști care sunt la primul mandat. Aceste indemnizații se dau la un mandat întreg. Dacă după un mandat întreg mai ai o jumătate de mandat, primești pentru un mandat și jumătate. Dar dacă nu ai unul întreg, nu primești. Singurii care riscă sunt cei care sunt primul mandat, pentru că nu știu dacă mai prind un mandat. Dar la Barna nu e cazul, pentru că e primul pe listă. Nu e rezolvată problema de fond. E o discuție politicianistă fără aspect. E ca la o durere de măsea: Iei algocalmin, dar nu scoți nervul. Ei dacă nu modifică lista, să spună clar că nu se mai dau, pentru că altfel nu se rezolvă nimic. Toată lumea se leagă de parlamentari, așa e. Trebuie limitată, trebuie revizuită, dar adevăratele probleme sunt altele. Sunt oameni care au avut 5.000 de lei salariu și au ieșit la pensie la 50 de ani cu 20 de mii pensie”, a mai spus Ariton.
Lista parlamentarilor de Sibiu
1992 – 1996
Bogdan Ioan – PUNR; înlocuit de Radu Tudor – PUNR
Dejeu Gavril – PNȚCD
Frunzescu Daniel – PDSR
Luca Raymond – PL'93
Teodoriu Bujor-Bogdan; din 26.10.1992 – PD
Tobă Francisc – PDSR
Wittstock Eberhard-Wolfgang – FDGR
Gligor Ciortea - PDAR (Partidul Democrat Agrar din România) - înlocuit de Liviu Lalu
…………….
1996 – 2000
Camera Deputaților
Dejeu Gavril – PNȚCD
Galic Lia-Andreia – PNȚCD; Indep.
Pantiş Sorin – PNL
Şincai Ovidiu – PDSR; înlocuit de Igna Ion – PDSR
Trifu Romeo-Marius – PD; Indep.
Vâlcu Mircea – PUNR
Senat
Corneliu Ioan Bucur - PD
Victor Fuior - PUNR
Ioan Moisin - PNȚCD
…………..
2000 – 2004
Camera Deputaților
Bucur Mircea – PRM; PSD
Cindrea Ioan – PDSR; înlocuit de Suditu Gheorghe PDSR, PSD
Enescu Nicolae – PRM
Nan Nicolae – PD
Podgorean Radu – PDSR; PSD
Rusu Horia Mircea; înlocuit de Ştirbeţ Cornel – PNL
Wittstock Eberhard – FDGR
Senat
Aron Belaşcu - PRM
Dionisie Bucur - PSD
Tiberiu Simion Buza - PNL
……………
2004 – 2008
Camera Deputaților
Cindrea Ioan – PSD
Jipa Florina Ruxandra – PRM; PSD
Muntean Florin Nicolae; înlocuit de Piteiu Marcel Adrian PD, PDL
Podgorean Radu – PSD
Ştirbeţ Cornel – PNL; PDL
Turcan Raluca – PNL; PDL
Ganţ Ovidiu Victor – FDGR
Senat
Viorel Arcaș – PSD
Ilie Stoica – PNL
Nicolae Neagu - PD
…………….
2008 – 2012
Camera Deputaților
Ştirbeţ Cornel – PDL
Turcan Raluca – PDL
Roman Gheorghe – PDL; PSD
Cindrea Ioan – PSD
Lup Silvestru Mircea – PSD
Cazan Mircea-Vasile – PNL
Ganţ Ovidiu Victor – FDGR
Senat
Viorel Arcaş - PSD
Ion Ariton - PDL
Minerva Boitan - PNL
…………
2012 – 2016
Camera Deputaților
Tămâian Ioan – PNL
Turcan Raluca – PDL
Roman Gheorghe – PSD
Axente Ioan – PSD
Puşcaş Iacob – PP-DD
Frăticiu Gheorghe – PSD
Cazan Mircea-Vasile – PNL
Ganţ Ovidiu Victor – FDGR
Senat
Nicolae Neagu – PNL
Sorin Ilieșiu – ind.
Viorel Arcaș – PSD
Ion Ariton – PNL
......
2016-2020
Camera Deputaților
Constantin Șovăială – PNL
Nicolae Neagu – PNL
Raluca Turcan – PNL
Ovidiu Sitterli PSD, PNL
Ioan Terea – PSD
Dan Barna – USR
Ovidiu Ganț - FDGR
Senat
Nicolae Avram – PSD
Viorel Arcaș – PSD
Mircea Cazan - PNL
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Johny Balamuc
Acum 12 ore
Argumentare .
Acum 15 ore
Lulica Birtu
Acum 15 ore
Radu Vartolomei
Acum 16 ore
Traian Mircea