Duminică,
17.01.2021
Innorat
Acum
-8°C

Cine sunt parlamentarii sibieni care primesc pensii speciale. ”Mi-am pus întrebarea dacă să renunț sau să nu la ea”

Cine sunt parlamentarii sibieni care primesc pensii speciale. ”Mi-am pus întrebarea dacă să renunț sau să nu la ea”

768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an. În Sibiu, din cei peste 50 de parlamentari, câți au fost după 1990, sunt puțini cei care primesc această indemnizație. O parte au decedat, iar mulți alții încă nu au ajuns la vârsta pensionării sau sunt în continuare parlamentari.

Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună. Cea mai mică indemnizație este de 2.000 de lei, iar cea mai mare ajunge la 12.000 de lei. G4media.ro a făcut un calcul din care reiese că cele 768 de indemnizații fac cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând. Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților la solicitare G4Media.ro, 542 de foști deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Cea mai mică pensie este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12.168 de lei. Practic, Camera Deputaților cheltuiește lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei. La acceași solicitare, Senatul a transmis că are în evidențe 227 de foști senatori care primesc pensii speciale. Cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni, este în cuantum de 2.883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru 3 mandate de câte 4 ani, este de 12.167 de lei pe lună. Senatul cheltuiește lunar 1.719.173 de lei cu pensiile speciale. Anual, cheltuielile sunt de 20.630.076 de lei.

Abrogare respinsă la Curtea Constituțională

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, după ce a fost modificat statutul senatorilor și deputaților, mai exact articolul 49 al legii 96 din 2006. În decembrie 2019, Parlamentul a votat abrogarea tuturor pensiilor speciale ale civililor, inclusiv pe cele ale senatorilor și deputaților. Înalta Curte a contestat însă această abrogare la Curtea Constituțională, deoarece printre pensiile speciale anulate se numără și cele ale magistraților. Prin urmare, toate pensiile speciale sunt încă în vigoare  

Gavril Dejeu: Atâția netrebnici beneficiază de indemnizații pe seama bugetului României, încât e o întrebare dacă mai mărită să iau acești bani

Fostul Ministru de Interne, în perioada Guvernului Radu Vasile, Gavril Dejeu spune că primește această indemnizație după ce a avut două mandate de deputat. Susține însă că este de acord cu abrogarea ei. ”Eu din capul locului mi-am exprimat critica față de aceste indemnizații și nu sunt de acord nici acum. Eu mi-am pus întrebarea dacă să renunț sau să nu renunța la ea. M-am gândit că atâția netrebnici beneficiază de indemnizații pe seama bugetului României, încât e o întrebare dacă mai mărită să iau acești bani. Banii aceștia i-am pus pe un cont special, nu m-am atins de ei și probabil că-i voi întrebuința într-un scop caritabil. Sunt categoric pentru eliminarea acestei idei pentru pensii speciale. Pentru toată lumea. În România, toată lumea ar trebuie să primească pensie doar după cât a muncit”, a declarat Gavril Dejeu.

Fostul deputat spune că până acum, din acești bani a plătit un monument în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă, dar și pentru un spital în sprijinul luptei împotriva coronavirusului. ”Până în prezent am acoperit cheltuielile pentru edificarea unui monumet în memoria luptătorilor în rezistența anticomunistă din munții Apuseni, ridicat în orașul Huedin, aflat la poalele muntelui Vlădeasa. De asemenea, am dat Spitalului de boli pulmonare Sibiu suma de 15.000 lei, în sprijinul luptei cu coronavirusul”, a spus Gavril Dejeu.

Nicolae Nan: E o lege copiată de la Parlamentul European

Un alt beneficiar al legii, fostul deputat Nicolae Nan, spune că ideea prezentată în spațiul public, în ultimele zile este falsă. ”În primul rând, nu se dă de la bugetul de stat. Se dă din bugetul Camerei Deputaților sau Senatului. Ai noștri, când au venit la putere au zis să terminăm cu pensiile speciale. Când au dat de avocați, de judecători, de polițiști, de securiști și de armată au dat toți înapoi. Acum se iau de parlamentare. Pentru 500 de inși”, comentează Nan.

El spune că legea a fost adoptată în România fiind inspirată din Parlamentul European. ”Parlamentarii nu au pensii speciale. E indemnizație, nu e pensie. Ai participat la lucrările Camerei, ai o indemnizație de acolo, că așa e și în Parlamentul European. S-a sculat Barna că-și dă demisia, dar nu citește legea. Și Uniunea Europeană îți dă indemnizație când faci anii de pensie. Întreabă-i pe ai noștri care au fost acolo, că pe unul, două, trei mandate, exact ca la noi. Nu au inventat-o românii, e copiată de acolo. Eu nu am nimic împotrivă, că nu mă interesează foarte mult indemnizația asta, dar câți parlamentari primesc asta în România? 300? 500? Asta influențează?”, se întreabă Nan.

Ion Ariton: ”E ca la o durere de măsea: Iei algocalmin, dar nu scoți nervul”

Fost ministru al Economiei și parlamentar în două mandate, Ion Ariton spune că nu beneficiază de această indemnizație decât de anul viitor. Dacă va mai rămâne în vigoare. ”Eu nu pot s-o primesc. Am două mandate, dar această indemnizație se acordă numai atunci când îndeplinești vârsta de pensionare. Eu la 65 de ani aș putea beneficia dacă nu se schimbă legea până atunci. Eu am acum 64 de ani. Atunci când legea rămâne în vigoare pot solicita în baza celor două mandate”, explică Ariton.

Fostul senator spune gestul parlamentarilor USR de a demisiona pentru a nu beneficia de această indemnizație este total ineficient. ”Acum, singurul care riscă să rămână fără pensie specială e Barna sau alți USR-iști care sunt la primul mandat. Aceste indemnizații se dau la un mandat întreg. Dacă după un mandat întreg mai ai o jumătate de mandat, primești pentru un mandat și jumătate. Dar dacă nu ai unul întreg, nu primești. Singurii care riscă sunt cei care sunt primul mandat, pentru că nu știu dacă mai prind un mandat. Dar la Barna nu e cazul, pentru că e primul pe listă.  Nu e rezolvată problema de fond. E o discuție politicianistă fără aspect. E ca la o durere de măsea: Iei algocalmin, dar nu scoți nervul.  Ei dacă nu modifică lista, să spună clar că nu se mai dau, pentru că altfel nu se rezolvă nimic. Toată lumea se leagă de parlamentari, așa e. Trebuie limitată, trebuie revizuită, dar adevăratele probleme sunt altele. Sunt oameni care au avut 5.000 de lei salariu și au ieșit la pensie la 50 de ani cu 20 de mii pensie”, a mai spus Ariton.

Lista parlamentarilor de Sibiu

1992 – 1996

Bogdan Ioan – PUNR; înlocuit de Radu Tudor – PUNR

Dejeu Gavril – PNȚCD

Frunzescu Daniel – PDSR

Luca Raymond – PL'93

Teodoriu Bujor-Bogdan; din 26.10.1992   – PD

Tobă Francisc – PDSR

Wittstock Eberhard-Wolfgang – FDGR

Gligor Ciortea - PDAR (Partidul Democrat Agrar din România) - înlocuit de Liviu Lalu

…………….

1996 – 2000

Camera Deputaților

Dejeu Gavril – PNȚCD

Galic Lia-Andreia – PNȚCD; Indep.

Pantiş Sorin – PNL

Şincai Ovidiu – PDSR; înlocuit de Igna Ion – PDSR

Trifu Romeo-Marius – PD;  Indep.

Vâlcu Mircea – PUNR

Senat

Corneliu Ioan Bucur - PD

Victor Fuior - PUNR

Ioan Moisin - PNȚCD

…………..

2000 – 2004

Camera Deputaților

Bucur Mircea – PRM; PSD

Cindrea Ioan – PDSR; înlocuit de Suditu Gheorghe PDSR,  PSD

Enescu Nicolae – PRM

Nan Nicolae – PD

Podgorean Radu – PDSR; PSD

Rusu Horia Mircea; înlocuit de Ştirbeţ Cornel – PNL

Wittstock Eberhard – FDGR

Senat

Aron Belaşcu - PRM

Dionisie Bucur   - PSD

Tiberiu Simion Buza - PNL

……………

2004 – 2008

Camera Deputaților

Cindrea Ioan – PSD

Jipa Florina Ruxandra – PRM; PSD

Muntean Florin Nicolae; înlocuit de Piteiu Marcel Adrian PD, PDL

Podgorean Radu – PSD

Ştirbeţ Cornel – PNL; PDL

Turcan Raluca – PNL; PDL

Ganţ Ovidiu Victor – FDGR

Senat

Viorel Arcaș – PSD

Ilie Stoica – PNL

Nicolae Neagu - PD

…………….

2008 – 2012

Camera Deputaților

Ştirbeţ Cornel – PDL

Turcan Raluca – PDL

Roman Gheorghe – PDL; PSD

Cindrea Ioan – PSD

Lup Silvestru Mircea – PSD

Cazan Mircea-Vasile – PNL

Ganţ Ovidiu Victor – FDGR

Senat

Viorel Arcaş        - PSD

Ion Ariton            - PDL

Minerva Boitan - PNL

…………

2012 – 2016

Camera Deputaților 

Tămâian Ioan – PNL

Turcan Raluca – PDL

Roman Gheorghe – PSD

Axente Ioan – PSD

Puşcaş Iacob – PP-DD

Frăticiu Gheorghe – PSD

Cazan Mircea-Vasile – PNL

Ganţ Ovidiu Victor – FDGR

Senat

Nicolae Neagu – PNL

Sorin Ilieșiu – ind.

Viorel Arcaș – PSD

Ion Ariton – PNL

......

2016-2020 

Camera Deputaților

Constantin Șovăială – PNL

Nicolae Neagu – PNL

Raluca Turcan – PNL

Ovidiu Sitterli PSD, PNL

Ioan Terea – PSD

Dan Barna – USR

Ovidiu Ganț - FDGR

Senat

Nicolae Avram – PSD

Viorel Arcaș – PSD

Mircea Cazan - PNL

Tag-uri: senat , Sibiu

Vizualizari: 3976

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Radu-Ioan Paul

Acum 1 lună

Fostul senator PRM din legislatura 2000-2004 Aron Belașcu a fost până în decembrie 1989 un zelos activist PCR. Știu acest aspect pentru că eu am fost între 1982 și 1990 subalternul unui cumnat al său, fostul maistru Boca Ioan(1935-2019) care a fost ținut în funcție deși era un alcoolic notoriu numai datorită tov. Aron Belașcu. Maistrul Boca a fost căsătorit cu una din surorile lui Aron Belașcu. Vedeți ce bine era să fi fost în vigoare punctul 8 al Proclamației de la Timișoara?
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 1 lună

Alooo, dnu Nan, chiar ne crezi prosti sau tu esti prost?Cum adica pensiile speciale nu se plătesc de la bugetul de stat , ci din bugetul parlamentului? Păi si bugetul parlamentului de unde e , nu e de la bugetul de stat?Poti sa-i zici cum vrei , pensie , indemnizație, salar , spor etc. , ce e important e ca sunt niste sume nesimtite necuvenite.Adica un parlamentar cu 3 mandate (12 ani) ia o pensie de 12000 lei, pe lângă pensia lui normală, iar un muncitor cu 40 ani vechime abia are o pensie amarata de 1500 lei. Păi nu va e rusine nesimtitilor???
Raspunde

Jjj Jjj

Acum 1 lună

este cineva care a citit al 27-lea amendament la constitutia statelor unite? daca acolo a durat 200 de ani pentru intrarea in vigoare in romania cat?
Raspunde

Sibian Sibian

Acum 1 lună

Da, domnule Nan, influenteaza! Nu va obligat nimeni sa candidati si ati avut parte de destule beneficii in acest timp. Principiul cel mai corect pentru pensie este cel al contributiei. Va deranjeaza? In timpul cat ati fost parlamentar, avand diferite facilitati, pe care le primeati gratis, v-ati intrebat cati pensionari traiesc la limita supravetuirii, unii cu pensii de cativa lei pentru ca au lucrat la CAP si nu au ales ei sa faca asta, asa a trebuit. V-ati intrebat vreodata daca ati facut ceva pentru aceasta tara in perioada cand ati fost parlamentar pentru a merita acesti bani? Aruncand o privire pe lista mi-am dat seama ca aproape toti sunt niste necunoscuti, care nu au stralucit cu nimic.
Raspunde

Radu Paul

Acum 1 lună

Vizionați pe youtube Orban, cum mai e cu numirile politice? Ai citit Recorder? ”Noul director pus de PNL a intrat la mine-n birou și a-nceput să plângă” (partea I) & Ce a urmat după dezvăluirile de la Recorder? Cazul Ianculescu/Tg Mureș (partea II) existente pe canalul ziaristului independent Sabin Gherman ! PSD + PNL = aceeași mizerie! Votați pentru O Românie fără hoție, FĂRĂ PENSII SPECIALE și pentru Fără penali în funcții publice!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus