Asociația Ad Astra a dat publicității, la finalul lunii trecute, Metarankingul Universitar 2020-Clasamentul Universităților din România, care ierarhizează toate instituțiile de învățământ superior din România în baza unor criterii unitare.
Clasamentul se află la ediția a cincea și are în vedere 54 de universități publice, incluzându-le pe cele militare, precum și 43 de universități private, din care 9 autorizate provizoriu.
”Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, arată autorii cercetării.
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu apare în acest clasament la poziția a 12-a, cu doar un punct, la egalitate cu Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea Ovidius din Constanța sau Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, printre altele.
Iată mai jos clasamentul Ad-Astra:
Reporterul Turnul Sfatului a solicitat conducerii ULBS un punct de vedere pe această temă. Reprezentanții universității sibiene spun că acest top nu reflectă întocmai calitatea actului de învățământ, ci mai degrabă dorința instituțiilor de a comunica sau nu anumite date. În plus, la mijloc ar fi și o eroare:
”„Clasamentul” universităților din România dat publicității săptămâna trecută de către Asociația Ad Astra nu este, de fapt, un clasament (ranking), ci un metaranking, adică o sinteză a pozițiilor pe care universitățile românești le ocupă în diverse clasamente internaționale. Din acest punct de vedere, ni se pare important să precizăm că prezența unei universități într-un anumit clasament nu derivă în mod automat din calitatea propriei activități, ci ține în primul rând de politica universității respective de a transmite sau nu date către instituția care realizează rankingul. În ceea ce privește Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, aceasta s-a concentrat în ultimii trei ani pe prezența în două dintre rankingurile internaționale luate în considerare de către Ad Astra: QS și Scimago. Acest lucru s-a întâmplat și în 2020, deși, din motive pe care nu ni le explicăm încă, clasamentul Ad Astra pe anul curent a recunoscut prezența ULBS într-un singur ranking. Întrucât presupunem că la mijloc se află o eroare, vom solicita comisiei Ad Astra o explicație pentru această omisiune. Însă, pe termen mediu, ULBS va lua în calcul accesul și în alte rankinguri internaționale decât cele două pe care le-a vizat până acum”, explică conducerea Universității ”Lucian Blaga” în răspunsul transmis Turnul Sfatului.
În ediția de anul trecut a clasamentului Ad Astra, Universitatea ”Lucian Blaga” ocupa poziția a 11-a, cu două puncte.
Vizualizari: 2863
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Johny Balamuc
Acum 14 ore
Argumentare .
Acum 16 ore
Lulica Birtu
Acum 16 ore
Radu Vartolomei
Acum 17 ore
Traian Mircea