Doi sibieni s-au întors din Germania pentru a cultiva legume ecologice. Investiție de peste 100.000 de euro

După ce au petrecut mai mulți ani în Germania, unde au descoperit iubirea pentru culturi, Vasile și Rodica Margalina s-au întors în țară și au început să lucreze pământul, la Avrig. Aici se ocupă și astăzi de un teren pe care cultivă nu doar sparanghel, ci și alte legume, cu care fac apoi borcane de vinete, zacuscă și multe alte bunătăți, pe care le vând sâmbăta la Piața Transilvania. De asemenea, cei care doresc, pot chiar să meargă în Avrig și să-și culeagă singuri legumele alese.

Parcursul familiei Margalina nu a fost unul ușor. Vasile era pe vremuri un bun tinichigiu și mecanic auto, așa cum chiar și acum se recomandă, însă după ce a petrecut alături de soție câțiva ani lucrând în Germania, s-a întors fermier. 

„În perioada 2005-2007 aveam peste 18 hectare de sparanghel. Totul a început cu un pic de noroc. Cineva din Germania aducea tot felul de produse sanitare, iar această doamnă venise în țară și cu vestea că o fabrică de sparanghel de acolo căuta români care să vrea să lucreze. Un preot evanghelic pe care îl cunoșteam și care luase legătura cu această femeie, a venit să mă întrebe dacă aș vrea și am acceptat. După trei săptămâni am cucerit acea firmă și am ajuns să conduc peste 350 de oameni, timp de patru ani. Acolo ne-am calificat pe sparanghel. Eu în Germania am plecat ca tinichigiu și mecanic auto și de acolo am venit cu dragostea pentru cultură. De unde și cum, nu pot să explic”, își amintește Vasile.

Înapoiat în țară cu această pasiune nou descoperită, a decis că vrea să urmeze pașii angajatorului său neamț și l-a rugat să îl ajute. Visul său a fost rapid năruit, chiar de câțiva dintre prietenii săi cei mai apropiați.

„Pentru noi a fost o luptă foarte mare să rămânem în România, dar iată că asta am ales. Apoi în 2005 am decis să mă apuc de cultivat și aici sparanghel, iar acest om din Germania m-a ajutat. Când să încep cu exportul însă, chiar prieteni apropiați ai mei m-au distrus, după ce au pus substanțe pe culturi și au reușit să mă dărâme. Astfel că am fost nevoit să o iau aproape de la zero. Încă ne punem pe picioare, pentru că am rămas cu datorii pe sparanghel”, spune bărbatul.

La final, din 18 hectare de sparanghel a rămas doar cu două, și acelea aproape moarte. Astfel că a găsit o soluție – a început să cultive și alte legume. Acum la Avrig există ardei, vinete, castraveți, țelină, varză și multe altele, pe un hectar, cartofi pe alte aproape patru hectare și sparanghelul rămas.

„Am rămas doar cu două hectare de sparanghel, din 18, dar e slăbuț, îmbătrânit. Pe lângă asta însă cultivăm și alte legume. Totul e natural, pentru că nu poți să le pui copiilor pe masă ceva nesănătos, modificat”, spune Vasile.

În total, cei doi sibieni au investit 125.000 de Euro pentru a pune pe picioare și întreține afacerea. Din păcate, după ce au pierdut cea mai mare parte a terenului cu sparanghel, au rămas cu o datorie de 70.000 de Euro, pe care încă încearcă să o plătească. Acesta este și unul din motivele pentru care acum pregătesc și borcane cu preparate 100% naturale.

„Noi am crescut într-un sat numit Șomartin, de aici din județul Sibiu, un sat frumos plin de sași. Acolo era o doamnă care ne-a învățat multe lucruri. Noi eram vecini și de la ea știu multă teorie gastronomică, ea ne-a inspirat să promovăm rețeta Ema, pe care vrem să ne axăm de anul viitor și care se bazează pe produse 100% naturale, așa cum sunt alte noastre, pe care le creștem într-un mediu sănătos și pe care apoi le procesăm de asemenea într-un mod 100% ecologic.”

Oamenii vin la Avrig, aici, își culeg singuri ce vor, îi sună pe cei doi, fac comenzi sau îi caută direct la Piața Transilvania în fiecare sâmbătă. Cei care doresc să meargă să își culeagă legumele sau să facă o comandă pot să sune la cele două numere de telefon disponibile – Vasile 0753 088 998 sau Rodica 0747 707 754.

 

Vizualizari: 8208

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Adrian Geo

Acum 1 lună

Foarte bine.... le-o venit mintea la cap, cat de cat si si-au dat seama ca Germania e de fapt arabo-siria-turcia si nu mai e ce era acum 20 de ani si sa muncesti pe-acolo nu e o treaba prea desteapta. Inainte, acum peste 100 de ani, romanii erau sclavii Europei, pe pamanturile lor, acum sunt sclavi in deplasare...iar unii incep sa se prinda de treaba asta. Sper sa se prinda si de ce se poate intampla daca o luam pe panta distructiva a Germaniei...sa nu ajungem si noi arabo-siria-turcia, daca le acceptam politicile globalistilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus