Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Laboratorul Covid-19 al Universității din Sibiu, pus în funcțiune. Aici sunt aduse probele de la sibienii aflați în izolare

Laboratorul Covid-19 al Universității din Sibiu, pus în funcțiune. Aici sunt aduse probele de la sibienii aflați în izolare

Achiziționat din vara acestui an, laboratorul de testare SARS-CoV-2 a început să funcționeze de vineri, 4 decembrie. Nu în colaborare cu Spitalul Județean Sibiu, cum au tot amăgit autoritățile universitarii, ci în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu.

Achiziționat în urma unei proceduri încheiată în aprilie, cu termen de livrare în august, laboratorul de testare SARS-CoV-2 amplasat în curtea Facultății de Medicină din Sibiu a fost pus în funcțiune vineri. În cadrul laboratorului lucrează cadre medicale și specialiști din rândul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, instituție care a cheltuit 1,2 milioane de lei pentru construcțiile modulare și aparatura de mare precizie.

Protocolul cu DSP a fost semnat în cursul zilei de 3 decembrie, din ziua de 4 decembrie în laborator începând procesarea probelor. Conform actului semnat, universitatea va acoperi costurile de funcționare și întreținere a laboratorului și salariile personalului angajat, iar DSP va deconta costurile reactivilor necesari efectuării testelor. ”Colega noastră, dr. Ioana Boeraș, este cea care va conduce laboratorul, ea contribuind, de altfel, în primăvară, la punerea la punct a laboratorului similar din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu”, a declarat rectorul ULBS, Sorin Radu.

În cadrul laboratorului vor lucra cinci biologi și un medic de laborator, cel care va valida rezultatele. Testele care vor fi prelucrate în laboratorul ULBS vor fi prelevate de DSP.

„Mulțumim domnului director col. dr. Daniel Chelcea pentru disponibilitatea și celeritatea cu care a răspuns solicitării noastre de a pune funcțiune laboratorul. Inițial, ULBS a semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, însă, din motive independente de voința noastră, el nu a fost pus în aplicare”, a mai spus rectorul ULBS.

Folosit și în cercetare: se răspândește SARS-CoV-2 prin apă?

Capacitatea maximă de testare a laboratorului este de 90 teste pe zi, timpul necesar unui ciclu de analiză este de minim 6 ore, pentru teste este nevoie de minim două persoane care să lucreze simultan, arată reprezentanții ULBS. Potrivit lor, investiția va deveni și o platformă de dezvoltare de proiecte de cercetare în biologie moleculară cu aplicații în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.

În această perioadă de pandemie, însă, laboratorul este folosit pentru testările Covid-19 prin intermediul tehnicii RT-PCR. Totodată, partea de cercetare efectuată în cadrul laboratorului urmărește evaluarea potențialului de infecție cu SRAS-CoV-2 prin intermediul apei, mai anunță reprezentanții ULBS.

Mai vechile planuri

Cheltuielile pentru o parte din consumabile (reactivi) vor fi acoperite de Direcția de Sănătate Publică din Sibiu. Aparent un lucru ”din planul doi”, această chestiune a acoperirii cheltuielilor de funcționare a fost rezolvată abia zilele trecute. ”Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu va asigura consumabile pentru acest laborator, în limita posibilității și a fondurilor disponibile”, declara fostul manager al Spitalului, dr. Liliana Coldea, la solicitarea Turnul Sfatului, în ziua de 13 noiembrie. Același manager – înainte de a demisiona - a mai semnat un protocol de colaborare și cu ULBS, document care nu a mai produs niciun efect. Noua conducere interimară a Spitalului a refuzat să mai lucreze în colaborare cu universitarii sibieni în acest proiect.

În acest context, cei care au preluat responsabilitatea de a acoperi cheltuielile din funcționare ale laboratorului (mai puțin cele de personal, care rămân în sarcina ULBS) sunt reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Aceștia vor aduce în vederea testării în noul laboratorul probele prelevate de la sibienii care intră în izolare la domiciliu (fie ca urmare a intrării în contact cu o persoană confirmată cu Covid-19, fie ca urmare a apariției unor simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2). 

Autorizații, instituții și răspunsuri

Despre situația acestui laborator Turnul Sfatului a solicitat informații de la instituțiile implicate în gestionarea pandemiei de Covid-19 de la finele lunii octombrie. Primii solicitați, dar și ultimii care au dat un răspuns au fost reprezentanții Ministerului Sănătății. Întrebați când au fost solicitați să avizeze noul laborator de la Sibiu și când au și făcut asta, reprezentanții Ministerului au enumerat o serie de reglementări emise pentru testarea RT-PCR în cursul lunii iunie, după care au făcut referire și la situația de la Sibiu. ”În momentul, de față, conform ordinului ministrului sănătății, nr. 2008/18.11.2020, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – centrul de cercetare în ecologie aplicată, este inclusă în lista centrelor de testare”.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu, pe de altă parte, a arătat că a fost solicitată să autorizeze laboratorul de biologie moleculară din cadrul Facultății de Medicină Sibiu în 26 octombrie. ”Autorizația sanitară de funcționare a laboratorului de biologie moleculară BSL2, necesară pentru punerea în funcțiune a acesteia, a fost eliberată în data de 28 octombrie 2020”, răspunde col. dr. Daniel Chelcea, directorul executiv al DSP Sibiu.

Fără nicio implicare în subiect s-a arătat prefectul județului, Mircea Crețu. ”Ca urmare a solicitării dumneavoastră, formulată în baza Legii 544/2001, înregistrată în cadrul Instituției Prefectului județului Sibiu cu nr. 18587/09.11.202, conform art. 24 din HG 123/07.02.2002, aceasta a fost trimisă spre competentă soluționare Direcției de Sănătate Publică Sibiu și Universității «Lucian Blaga» Sibiu, întrucât informațiile solicitate nu sunt de competența Instituției Prefectului Sibiu”, este răspunsul semnat de prefectul Mircea Crețu. Turnul Sfatului i-a solicitat prefectului ca, în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență – comitetul care gestionează pandemia la nivelul județului Sibiu -, să arate care ar fi formula optimă de funcționare a acestui laborator (cine să acopere cheltuielile, cine să lucreze etc), data estimată pentru punerea în funcțiune a aparaturii și capacitatea de testare zilnică la nivelul județului Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1812

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus