În 30 noiembrie, dr. Victoria Bîrluțiu făcea un apel către comunitatea locală să sprijine salvarea a 12 paturi ale secției de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean, pe care o conduce. ”Nu mi-am imaginat că voi scrie vreodată că am nevoie de ajutorul vostru, prieteni. O clădire veche, indiferent de cât de renovată e, nu asigură circuite normale într-o pandemie. Aste se întâmplă cu secția de Boli Infecțioase Sibiu, necesitând sacrificarea a 12 paturi pentru pacienți, pentru separarea circuitelor. Dacă am avea un modul exterior, ar rămâne aceeași capacitate de spitalizare. Oare mă puteți ajuta?”, întreba medicul sibian.
Atelierul lui Moș Crăciun, în curtea spitalului
În urma apelului, mai mulți sibieni au răspuns apelului. Pe lângă multe mesajele de îmbărbătare, câțiva oameni au venit cu soluții concrete: unul sau două containere de tipul celor aflate în fața Unității de Primiri Urgente ar fi urmat să fie ridicate de o firmă locală. O altă soluție: containerele în care se afla în fiecare an Atelierul lui Moș Crăciun din Târgul de Crăciun din Piața Mare să fie montate de această dată în curtea spitalului pentru a salva paturile. Banii nu erau o problemă, asigura Ciprian Ciocan, într-un mesaj pe Facebook. ”Am vorbit, cu partea financiară putem ajuta noi”, a răspuns președintele Fundației Comunitare, cea care s-a implicat contant, alături de sibieni, încă de la începutul pandemiei sistemul sanitar din Sibiu.
Nu e vorba de 12 paturi, ci de reorganizarea întregii secții
La scurt timp de la acest mesaj, s-a făcut o ședință la care s-a încercat să se facă o analiză concretă a situației, pentru a se ști exact de ce este nevoie. Participanții au aflat că de fapt nu este vorba doar de cele 12 paturi, ci de o restructurare totală a secției de Boli Infecțioase. ”Solicitarea inițială nu se referea la mutarea în exterior a 12 paturi, așa cum s-a înțeles din mesaj, ci de a face într-un modul un birou de registratură pentru întocmirea documentațiilor de către personalul secției. Apoi s-a exprimat dorința de a muta întregul personalul medical și auxiliar al secției în module exterioare, urmând ca modul pavilionar să rămână dedicat pacienților. Această situație a schimbat total perspectiva, pentru că nu e vorba de unul, două sau trei containere, ci de mult mai multe. Vorbim aici de altă nevoie de spațiu, de planificare și de cu totul alți bani”, a mărturisit o persoană care a participat la această reuniune.
În urma acestei întâlniri în care s-a constat că dimensiunea solicitărilor doctorului e mult mai mare, dr. Bîrluțiu a făcut o nouă postare în care a anunțat deschiderea unei campanii de strângere de bani pentru a continua demersul, iar comunitatea a răspuns din nou apelului. De precizat este faptul că între timp, medicul sibian a șters ambele postări de pe pagina sa de Facebook.
O investiție ce poate dura cel puțin două, trei luni
Colonelul Constantin Vlase, managerul spitalului Clinic Județean Sibiu, spune că lucrurile, așa cum le dorește dr. Victoria Bîrluțiu, nu se pot face într-un timp foarte scurt, însă dă asigurări că secția va rămâne cel puțin cu același număr de paturi ca și până acum. ”Noi am făcut o hârtie oficială către doamna doctor, pentru a afla exact ce se dorește. Am primit răspuns și am constatat că se vrea relocarea întregii zone verzi a secției, adică tot spațiul în care personalul medico-sanitar își desfășoară activitatea. Asta înseamnă birouri, cameră de gardă, vestiar, absolut tot, acestea urmând să intre într-o structură modulară, iar clădirea pavilionară să rămână în integritatea ei destinată pacienților. Acum lucrăm la acest răspuns, însă ca o primă observație, ținând cont de dimensiunea investiției, de timpul necesar pentru autorizații, ar dura cel puțin două, trei luni”, a explicat managerul spitalului. El spune că nu va fi niciodată de acord ca acest demers să se facă rapid, trecând peste pașii legali. ”Trebuie să facem demersuri legale pentru această eventuală investiție, cel puțin atâta timp cât voi fi eu aici. După ce plec eu, să facă lumea ce dorește. Orice modificare în structura organizatorică a unei unități medicale se face numai cu avizul DSP. Noi vom oferi un răspuns cât de repede, vom spune în cât timp poate fi realizat și în ce condiții, iar dânsa să aibă în considerare acest lucru”, a precizat doctorul Vlase.
”De la Infecțioase nu a dispărut niciun pat”
Managerul spune că șefei secției de Boli Infecțioase i s-a propus mărirea capacității de internare cu încă 28 de paturi. ”Trebuie spus că de la secția de Boli Infecțioase nu a dispărut niciun pat. Există și acum același număr de paturi, câte erau în momentul în care eu am preluat această funcție. Dar chiar și în situația în care s-ar reduce capacitatea actuală a secției, există paturi suplimentare în instituție care nu sunt acum la , sunt în secția de Medicină Internă. I s-a prezentat și această posibilitate doamnei doctor, i s-a oferit întregul parter al secției de Medicină Internă cu 28 de paturi, pe care dânsa să le managerieze. Nu punem frână, nu interzicem, din contră. În autorizația de funcționare, cele 28 de paturi de aici sunt deja dedicate secției de Boli Infecțioase. Așa cum paturile de la secția de Dermatovenerologie sunt manageriate tot de secția de Boli Infecțioase, așa cum și capacitatea din salonul de oftalmologie este tot de Boli Infecțioase manageriată și parterul secției de Medicină Internă poate fi manageriat de această secție de Boli Infecțioase”, a explicat col. Constantin Vlase.
Paturile din subsol sunt de fapt la demisol
În urma apelului medicului sibian au circulat o serie de informații care vorbeau despre condițiile precare de la secția de Boli Infecțioase. Informații pentru care nimeni nu și le-a asumat public. „Unele aspecte trebuiau reorganizate în spital. Circuitele funcționale trebuiau refăcute, de exemplu să se despartă mai bine zonele verzi de cele roșii, iar noul manager a reușit să se impună în fața șefilor de secție. Tocmai că fiind din afară și vrând să rezolve rapid unele probleme nu au mai avut ce să comenteze. Toți șefii de secție sunt foarte orgolioși și stăpâni pe moșiile lor. A fost foarte bine din acest punct de vedere că a venit cineva din afară și le-a impus lucrurile acestea. Ultimul loc în care s-a intrat au fost infecțioasele, unde doamna Bîrluțiu nu lăsa pe nimeni să se apropie și a gestionat așa cum a știut ea. Erau pacienți la subsol, acolo unde e igrasie, iar managerul a spus că nu e normal să fie acolo pacienți și a luat decizia de a-i muta din locul unde se schimbau medicii și asistentele, la mansardă”, spun oameni din interiorul sistemului.
Aceste surse spun că problemele de acum invocate de doctorul Bîrluțiu sunt mult mai vechi. ”Prima dată a apărut problema atunci când s-au dus containerele la ATI. A fost mare supărare atunci, de ce se scoate infecțioasele de acolo și le relocă în clădire. Au fost războaie între ATI și Boli Infecțioase. S-a făcut acolo ATI, pentru că acolo se putea ajunge cu stația de oxigen, e simplu”, sună explicația.
Totodată trebuie precizat că paturile ”aflate la subsol, în igrasie”, sunt de fapt la demisol, au ferestre luminate de soare, iar în interiorul saloanelor condițiile sunt bune, după cum ne-au explicat oameni care lucrează în aceste spații. Saloanele de aici sunt amplasate în ”zona roșie” a secției, zonă în care accesul nu este permis decât persoanelor autorizate, astfel încât un jurnalist nu poate face o verificare în teren a acestor informații.
Bîrluțiu: ”Sunt cu aceeași putere și energie”
Dincolo de declarațiile oficiale, reprezentanți ai autorităților județene, dar și oameni care au încercat să ajute în această perioadă spitalul au vorbit și despre ”o stare de surmenaj” care o afectează pe dr. Victoria Bîrluțiu, ca urmare a ultimelor luni de efort intens. ”Oficial și neoficial sunt cu aceeași putere și energie ca la începutul pandemiei, asigur sibienii că se pot baza mai departe pe mine și pe echipa din Infecțioase pentru asigurarea tratamentului infecției Sars-CoV-2. Voi face în continuare demersurile solicitate de autorități pentru sprijinirea activității noastre, dar voi rămâne conectată și cu societatea civilă”, a răspuns dr. Victoria Bîrluțiu pentru Turnul Sfatului în urmă cu două zile.
După această declarație, am încercat din nou să stăm de vorbă cu medicul sibian, însă a transmis un mesaj prin care a explicat că nu va mai da declarații decât prin intermediul purtătorului de cuvânt al spitalului.
Scad numărul persoanelor internate cu Covid. Presiunea pe ATI este constantă
Conform datelor prezentat de Prefectura Sibiu, în județ sunt în aceste zile locuri libere în saloanele destinate pacienților infectați cu SARS CoV-2. Față de mijlocul lunii iunie, cnd erau internați peste 500 de pacienți, ieri erau internați 375, un număr în scădere față de 389 în 2 decembrie și 430 în 1 decembrie.
Pe de altă parte, secțiile ATI sunt la capacitate maximă de mai mult de o lună. Cifrele diferă doar pentru că numărul paturilor a fost permanent mărit pe parcursul lunii noiembrie. În 1 noiembrie erau disponibile 19 paturi la ATI, în județ, iar acum totalul a ajuns la 34. Vestea proastă este că aproape permanent acestea au fost toate ocupate.
Tag-uri: birlutiu , Sibiu , spital , Boli Infecţioase
Vizualizari: 3595
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Trotinetist .
Acum 1 oră
Unul Carenumaicrede
Acum 1 oră
Eva Flen
Acum 1 oră
A A
Acum 2 ore
Un Sibian