Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
2°C

Colțescule, ești atât de bătrân, încât aproape că ți se iartă că ești rasist

Colțescule, ești atât de bătrân, încât aproape că ți se iartă că ești rasist

”Uimitoarea lume a lui Gumball”, în engleză ”The Amazing World of Gumball”, e un serial de desene animate de la care îmi mai ajung la ureche câteva replici extrem de deștepte, dar și haioase. Semn că cel mai probabil copiii noștri vor fi mai buni decât noi. De una dintre el mi-am adus aminte atunci când am văzut isteria europeană cu privire la acuzațiile de rasism adresate arbitrului de fotbal Sebastian Colțescu, într-un meci desfășurat aseară, în Champions League. ”Ești atât de bătrân, încât aproape că ți se iartă că ești rasist” a fost replica din desenul animat de care mi-am adus aminte.

Acuzat că a ajutat arbitrul central al partidei să identifice o persoană ce urma să fie penalizată cu apelativul ”ăla negru”, Colțescu a ajuns pe prima pagină a ziarelor europene. Jucătorii echipei din care făcea parte persoana în cauză au părăsit terenul, iar partida urmează să fie rejucată, cu altă brigadă de arbitri.

Sunt convins că arbitrul român nu a vrut să facă o remarcă rasistă, ci pur și simplu așa a considerat că e normal. Să te adresezi unui om cu ”ăla negru” e perfect normal în societatea noastră.

Tot așa cum ”bă handicapatule” e o formă de alint. Sau ”bă p--dă”. E perfect normal să termini fiecare frază cu un ”mânca-ți-aș p--a ta”. E evident că persoanele în cauză nu au nicio dizabilitate, nu au fața organului genital feminin și nici nu le este foame.

E cu atât mai ușor să-l înțelegi pe arbitru, cu cât știi că numele de familie în țările române nu sunt mai vechi de 200-250 de ani. Astfel că oamenii se chemau unul pe altul ”Șchiopu”, ”Surdu”, ”Scurtu”, ba chiar și ”Negru”, porecle care au ajuns să fie apoi asimilate ca nume de familie pe la începutul secolului XIX. Unde pui că, restaurantul unde mănânci cei mai buni mici din București se numește ”La Cocoșatu”.

Cred că pe fond suntem chiar o națiune OK. La modul cel mai sincer, noi nu suntem xenofobi, extremiști sau rasiști. Nu avem o noțiune clară legată de ce înseamnă asta în anul 2020, asta da. Dar am ajuns aici pentru că ne lipsește educația. Și nu mai vorbesc aici de matematică, fizică sau abilitatea de a citi corect un anunț în ziar, ci de educația primară, felul în care înțelegem să ne comportăm în societate. Din acest punct de vedere, trebuie să recunoaștem că majoritatea dintre noi suntem blocați undeva prin 1890. Pe vremea când Ion Creangă, autorul celebrei ”Povestea p--i”, nu se numea așa, ci Nică al lui Ștefan al Petrei. În timp ce restul lumii nu ne-a așteptat.

Am citit în presa centrală că Ministerul Educației nu e dorit de niciunul dintre partidele care va forma viitoarea alianță de guvernare: PNL, USR PLUS și UDMR. E cel mai greu minister, pentru că, de bine, de rău, celelalte s-au mai mișcat. Aici suntem în urmă, aici e de muncă.

Foto: News.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9875

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Deci,daca pe strada sunteti in pericol ,nu stiu cum va numiti,cum ar trebui sa va strig:''-Chelule,ai grija !'' ,''-Ochelaristule,ai grija!'' ,''Barbosule,ai grija!'' , ''Albule, ai grija !''sau ,mai bine,sa ma fac ca nu va vad ? Zi,chelule!
Raspunde

Gâscanu' Fluid

Acum 3 ani

Da, este de lucru mult la educatia populatiei insa nu "educatia si re-educarea" ce ne-o propun "progresistii" lu' peshte prăjit. Re-educare cu aberatii despre fluiditati de gen, cu pronume fantasmagorice, cu zero certitudini si 100% relativitate, cu Juliete de acelasi sex cu Romeo pe scena, cu politically correctness pe post de închiziția v2.0. Nu, multumesc!
Raspunde

Aurel Măciucă

Acum 3 ani

Domnule Bratu , nu mai vorbi de funie in casa spanzuratului , adica in redactia acestei gazete . Cu o bruma indoielnica de cultura , faurita de pe internet , acuzati un om pe nedrept si o natie intreaga de lipsa de educatie . Sunteti pe linia lui CTP care i-a facut vite pe credinciosii ortodocsi . Io va inteleg frustrarile de gazetar de provincie , dar fluturati cu neindemanare steagul rosu ( sau curcubeu ) al progresismului si corectitudinii politice de sorginte neobolsevica .
Raspunde

@ Alin Bratu

Acum 3 ani

sunteti absolut liber sa plecati dintr-o natiune pe care atat de usor o etichetati needucata poate chiar primitiva. Pot sa ajung sa ma intreb cum va suportati intr-o anumita masura, fiind crescut aici si educat in limba lui Ion Creanga si Eminescu. Mergeti mai la vest unde puteti servi "corectitudine politica" pe paine - dimineata, la pranz si seara si veti gasi acele natiuni educate.
Raspunde

Emanuel Vlad

Acum 3 ani

1.Corectitidinea politica trebuie sa tina cont si de logica. Daca un african traduce cuvantul negru drept negre in loc sa-l traduca noir inseamana ca africanul nu se uita intotdeauna in dictionar si traduce dupa ureche. Nu e vina mea daca o persoana traduce dupa ureche. 2.Cel mai probabil arbitrul a folosit fara sa vrea cuvantul negru deoarece atunci cand vorbesc liber uneori oamenii nu cantaresc fiecare cuvani inainte de a-l spune si daca ar reformula ceea ce au spus, dar dupa un moment de gandire , ar spune cu totul altceva. Abia daca ar fi repetat si a 3-a oara cuvantul negru ar fi fost o dovada ca intr-adevar nu a spus din intamplare cuvantul negru si chiar vrea sa spuna negru 3.Mai tine si de oameni. Poate orice strain sa-mi spuna roman cu subintelesul ca romanii sunt hoti. Eu tot nu ma voi simti jignit deoarece eu stiu daca sunt hot sau nu si chiar nu conteaza ce cred altii despre mine cata vreme stiu eu ce cred despre mine.
Raspunde

Mini Me

Acum 3 ani

Nu inteleg ce se face asa mare tam-tam.... Arbitrul a zis " negru = black " si tipul ala a inteles " cioara = negro ". Sa ii spui cuiva black in State nu offensive. Deci problema e ca tipul ala negru a inteles exact ce frustrarea lui ii soptea, adica negro in loc de negru. Si de acolo a pornit circul. Tot ce ii pot reprosa la arbitrul roman e ca era un cioban care si arata ofensiv cu degetul catre tipul ala in timp ce ural "negru ala". Taran roman.
Raspunde

Andrei Andrwi

Acum 3 ani

Problema e ca in loc sa le explicam ălora că negru=black, noi ne faultat singuri. Dar ce sa faci am ajuns atât de stângiștii încât trebuia să-i spună " ăla alb cu piele neagră". Azi mâine ție n-o să-ți mai putem spune chel, ci tipul fara par nu? Pai în toată lumea asta dacă-i zici unui negru - black nu-i nimic dar apar papagali că voi care fac doar rău, pseudoziaristule.
Raspunde

Iulia Neumann

Acum 3 ani

”Am citit în presa centrală că Ministerul Educației nu e dorit de niciunul dintre partidele care va forma viitoarea alianță de guvernare: PNL, USR PLUS și UDMR.” Ați citit prost. Așa-zisa presă din România a făcut să pară că nimeni nu vrea Educația; toată presa se face că nu înțelege că miza e Ministerul Justiției. Plus cel al Finanțelor. Justiția e blocată în țara asta, hai să ne ocupăm întâi de Justiție, nu vreți? Și Dragoș Pîslaru de la USRPlus infirmă continuu minciunile ”presei”. Nu e vorba că nu vor Educația, e vorba că întâi și întâi trebuie obținute ministerele Justiției și Finanțelor (măcar unul din ele). Și pe urmă putem trece și discuta și despre acel minister. Dar nimeni nu vrea să înțeleagă că există o ierarhie a priorităților în țara asta. Există multe probleme în țara asta, dar înțelegeți că deblocarea Justiției vine înainte de toate. Măcar atâta lucru să poată înțelege cineva care lucrează tocmai în presă.
Raspunde

Rosu Detot

Acum 3 ani

N-am inteles, vreti sa-l puna pe Coltescu ministru la Educatie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus