Luni,
01.03.2021
Innorat
Acum
0°C

51.000 de sibieni nu își plătesc gunoiul. Taxarea și sistemul de colectare se vor modifica

51.000 de sibieni nu își plătesc gunoiul. Taxarea și sistemul de colectare se vor modifica

Mai bine de un sfert din locuitorii municipiului Sibiu nu își plătesc taxa de salubrizare. Asta în condițiile în care mai puțin de 20% din deșeuri sunt sortate corect.

După patru ani de la implementarea Sistemului de management integrat al deșeurilor în municipiul Sibiu și alte 21 de localități din împrejurimi, cea mai mare parte a locuitorilor reședinței de județ nu sortează în mod corect deșeurile. Între 16 și 20% este estimarea referitoare la cantitatea de deșeuri pe care locuitorii municipiului Sibiu o sortează în mod corect în cele cinci fracții (plastic și metal, hârtie și carton, sticlă, biodegradabil și rezidual). Restul deșeurilor ajung direct la groapa de gunoi, în lipsa implicării sibienilor în procesul sortării deșeurilor.

Sistemul de management al deșeurilor suferă, însă, și din cauză că mai bine de un sfert din locuitorii fostei Capitale culturale europene nu își achită taxa de salubrizare. În acest moment, această taxă este de 11 lei pe lună, de persoană. ”O problemă, care trebuie rezolvată, este faptul că doar 73,75% din totalul rezidenților din municipiul Sibiu sunt declarați ca și contribuabili în contul taxei de salubrizare (118.000 din 169.000 rezidenți)”, dezvăluie Diana Mureșan, liderul de grup al consilierilor locali din partea USR PLUS.

Potrivit Dianei Mureșan, pentru anul viitor costurile gestionării gunoaielor produse de sibieni sunt estimate la peste 38,6 milioane de lei. Din această valoare, un sfert din cheltuieli sunt generate de gunoaiele operatorilor economici, cea mai mare parte a cheltuielilor - aproape 29 de de milioane de lei - fiind generate de gunoaiele produse de populație. Dintre care, mai bine de un sfert nu achită taxa de salubrizare, iar 80% nu sortează corect.

”Paguba” anuală produsă de cei 51.000 de sibieni care nu își achită taxa de salubrizare este de aproximativ 6,7 milioane de lei (echivalentul a 1,4 milioane de euro).

Sistemul de plată va fi modificat

”Plătește pentru cât arunci” este un instrument economic impus la nivel național prin legislație, care are rolul de a stimula cetățenii să sorteze corect deșeurile. În Sibiu, acest instrument a fost implementat prin modificarea sistemului de colectare și contorizare automată (cu ajutorul acelor cip-uri care au fost instalate la fiecare pubelă), astfel încât sibienii să mai plătească doar pentru deșeurile reziduale (cele din pubela neagră) și pentru cele biodegradabile. Pentru deșeurile reciclabile (hârtie, plastic, metal, sticlă) ridicarea, transportul și sortarea sunt gratuite. Logica acestui sistem este de a încuraja sibienii să colecteze cât mai corect fracțiile reciclabile, astfel încât în pubela neagră (cea pentru deșeurile reziduale) să ajungă cât mai puțin gunoi și, prin urmare, sibienii să plătească taxe mai mici.

Principiul ”plătește pentru cât arunci” a fost implementat în Sibiu începând cu luna iunie 2019, iar de atunci taxa specială de salubrizare a crescut ca valoare în două rânduri (de la 7,89 lei, a urcat la 9,50 lei, iar - mai apoi - la 11 lei de persoană, pe lună). Pentru această taxă se asigură un așa numit pachet de servicii de salubritate de bază, care include un anumit număr de goliri pe lună ale recipientelor pentru deșeurile reziduale. Când acest număr inclus în abonamentul lunar este depășit, ridicările suplimentare sunt taxate separat, costurile astfel generate fiind calculate în cadrul unor regularizări programate de două ori pe an.

De anul viitor, sistemul de calcul al taxei de salubrizare se va modifica

Faptul că gradul de achitare a taxelor este atât de scăzut în municipiul Sibiu determină autoritățile locale să aibă în vedere schimbarea modului de calcul al taxei de salubrizare de anul viitor. ”Serviciul public de management și salubrizare și protecția mediului (din cadrul Primăriei Sibiu - n.r.) a oferit două variante de calcul. Prima reprezenta un calcul combinat raportat la suprafața imobilului și la pachetul de servicii oferit, iar a doua variantă de calcul era bazată exclusiv pe un pachet de servicii. Împreună cu colegii mei consilieri ai Alianței USR PLUS am susținut cea de-a doua variantă, deoarece considerăm că tariful plătit pentru salubritate de către cetățean nu trebuie să aibă în vedere suprafața de locuire a acestuia, ci cantitatea de deșeuri produse de acesta. Am insistat să se aibă în vedere premierea celor care reciclează corespunzător, prin reducerea tarifului de salubritate”, a mai arătat consilierul local Diana Mureșan, pe pagina ei de Facebook.

Modificările aduse modului de calcul al taxei de salubrizare în municipiul Sibiu urmează a fi supuse dezbaterii publice a locuitorilor orașului.

Taxa de salubrizare este o taxă specială, administrată de Primăria Sibiu într-un cont distinct, din care sunt efectuate plățile pentru a acoperi costurile generate de colectare, transport, sortare etc. Relevant este faptul că în acest cont distinct nu pot fi vărsate sume din alte surse, în cazul în care sibienii nu își achită în mod corect taxele.

Proiect în colaborare cu Universitatea pentru sibienii care fac cele mai mari probleme

Sistemul ”plătește pentru cât arunci” (PPCA) dă roade în cazul majorității sibienilor care locuiesc la case, au constatat reprezentanții Soma SRL, operatorul economic care asigură colectarea, transportul și sortarea deșeurilor. 

Rigoarea și interesul pentru colectarea selectivă a deșeurilor dispar, însă, când vine vorba de sibienii din locuințele colective. A căror dezinteres major anulează și eforturile vecinilor lor care respectă regulile. ”O provocare pentru implementarea instrumentului PPCA o reprezintă zonele de blocuri, care partajează o infrastructură de colectare amplasată pe platformele publice. În această situație, anonimatul și lipsa individualizării generării deșeurilor face ca măsura să nu poată fi aplicată astăzi. În cel mai bun caz, aplicarea PPCA poate avea loc la nivelul micro-comunității arondate la respectivele platforme prin asociațiile de proprietari, dar rezultatele obținute în separarea deșeurilor rămân modeste, din cauza dezinteresului și a dificultății de a-i identifica pe cei care nu se supun regulilor stabilite, situație care descurajează efortul individual al celor implicați în acțiunile de separare”, se arată într-un raport întocmit de Serviciul de management al salubrizării din cadrul Primăriei Sibiu.

Sibienii care locuiesc la bloc generează cele mai mari probleme

Raportul însoțește un proiect de hotărâre a Consiliului local Sibiu, elaborat pentru încheierea unui acord de parteneriat între municipiul Sibiu și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Prin acest parteneriat, reprezentanții Universității, alături de cei ai Primăriei, își propun să identifice acele sisteme care permit măsurarea individuală a deșeurilor generate de fiecare apartament. Sisteme care să motiveze sibienii să sorteze corect, dar să și asigure echitatea taxării între locatari ori penalizarea diferită în funcție de comportamentul de separare. Soluțiile care se întrevăd implică distribuirea unor carduri de acces la platformele publice pentru deșeuri.

”Tehnologia a făcut disponibile sisteme de control al accesului cu cardul la diferitele tipuri de containere destinate fracțiilor de deșeuri, la fel ca și monitorizarea electronică și transmiterea datelor despre goliri la platforme IT în cloud, care - ulterior - să permită aplicarea regulilor privind instrumentul PPCA”, se mai arată în raportul citat.

În cadrul parteneriatului care urmează a fi dezbătut și, cel mai probabil, aprobat în ședința Consiliului local programată joi, ar urma să fie realizat atât studiul de fezabilitate pentru amenajarea ”platformelor publice inteligente”, dezvoltarea de diferite concepte de comunicare și programe de informare, precum și redactarea documentelor necesare achizițiilor publice care vor trebui derulate, cât și monitorizarea post-implementare.

Reprezentanții administrației locale speră să finanțeze proiectul de îmbunătățire a sistemului colectării selective a deșeurilor în municipiul Sibiu din fonduri europene nerambursabile.

Citește aici Proiectul de hotărâre pentru încheierea acordului de parteneriat între Primăria municipiului Sibiu și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Tudor Popa

Acum 2 luni

Sper ca s-a luat/se va lua in discutie si se va elimina aberatia de a plati salubritatea ptr imobilele nelocuite: https://cemerita.ro/impozite-sibiu-2021/
Raspunde

Dan .

Acum 2 luni

Cei de la case, fiind singurii ce pot fi verificati total asupra felului cum isi selecteaza gunoiul, sunt printre putinii ce colecteaza corect. Dar au fost “rasplatititi“ si ei cu o majorare de tarif de 40% pana la 11 lei, pe langa faptul ca s-a injumatatit frecventa de ridicare a containerului rezidual. Cata vreme la blocuri se va arunca la comun, degeaba introduceti cipuri si acces cu cartela la platforma. Cei de neam prost au sa ramana la fel, si peste 2 ani ajungeti la aceeasi concluzie ca mai sus. Mai bine ii premiati pe cei ce colecteaza corect reducandu-le taxa la jumatate sa zicem, iar celor de la blocuri, ce nu colecteaza corect le mariti taxa si in plus le scadeti drastic frecventa de ridicare a gunoiului pana se educa. Sau daca nu, n-au decat sa stea cu gunoiul neridicat.
Raspunde

Che G

Acum 2 luni

Atunci sa Spune-ți cetățenilor și câți bani se câștiga din pet -URI după ce sunt vândute fabricilor de prelucrare a plasticului ....s.a.m.d...
Raspunde

Alina Iacob

Acum 2 luni

În zona centrală, în curțile comune, persoanele fizice selecteaza iar firmele, care au om de serviciu angajat, aruncă gunoiul neselectat si in tomberoanele celorlalți. Pentru asta exista o solutie? De ce nu exista controale si amenzi? De ce pionierii ridică gunoiul neselectat deși au dreptul să nu o facă?
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 2 luni

Deci pe scurt se scumpește gunoiu pe același motiv pentru care s-a mai scumpit de două ori numai că de data asta e altul motivul! Cum adică 51k de oameni nu-și achită taxele? Prin lege taxele nu sunt impuse? Nu se fac recuperări? Fiecare plătește dacă vrea? 51k sunt „șmecheri” și restul fraieri? Păi dacă sunt voluntare atunci nici eu nu vreau să plătesc dacă sunt impuse atunci Primăria minte despre motive! Dacă vor să acopere și eventualii bani lipsă din cauza plății întârziate și a impotenței impunerii taxei atunci ne pun o taxă suplimentară în cuantum de = ((contribuție * 51.000) / număr de fraieri care plătesc).
Raspunde

Andrei A

Acum 2 luni

Pai nu vad cum ar putea obliga, când fiecare arunca unde vrea. De exemplu pe strada pe care locuiesc, pubelele sunt amplasate pe marginea drumului și opresc mașini și aruncă gunoiul acolo. Deci de ce as plati pentru alții? Să nu mai vorbim că 2 pubele sunt tot timpul răsturnate, am făcut reclamații și degeaba. Oare noi ar trebui să plătim doar pe jumătate?
Raspunde

Mihai Gheorghe

Acum 2 luni

Sistemul platesc pt cat arunc nu este unul corect, in momentul de fata platesc de cate ori scot tomberonul la poarta, stau la casa, indifent ca este plin sau doar pe jumatate, tomberonul nu se cantareste, doar atunci as plati pt cat arunc. Dupa atatia ani inca nu se stie cantitatea de gunoi pe cele 5 fractii. La o familie 2 adulti 2 copiii la casa tomberonul negru s-ar umple intr-o luna, cel galben tot o data pe luna 60-70% din tot gunoiul, biodegrabile, resturi vegetale, coji, in clopotul negru in gradina, sticla la pubela din sat sub 1%, folosesc sticlele cu retur, hartia murdara la centrala, cartoanele la pubele din sat sau centrele de colectare. Pe saptamana petrec 5-6 ore pt selectat, copiii sunt invatati sa arunce selectat gunoiul din casa in plastic si hartie, cang ajung la tomberon doar il arunc. Mi-ar prinde bine un abonament nu cu numar fix de aruncari, in momentul de fata din cele 4 ridicari pe luna doar 2 sunt cu ridicari efective a tomberonului. La bloc ar fii mai greu de selectat, si rapoartele intre cele 5 fractii ar fii altele,
Raspunde

Apolitic W

Acum 2 luni

Apreciez bunele intentii si energia reprezentantilor USR dar acest proiect nu tine cont de modificarea legislatiei privind colectarea(doze, plastic, sticla) ambalajelor de catre magazine. Ca sugestie le-as propune sa viziteze orase din Occident comparabile ca marime, putere economica si educatie si sa preia modelul direct de acolo. Nu tb sa reinventam apa calda. Sistemul actual a fost prost gandit de la bun inceput de cei de la ADIECO unde municipiul Sibiu are echivalentul unui vot .
Raspunde

Gica Contra

Acum 2 luni

Ar trebui reglementat si facut acelasi lucru si pt deseurile de la cartierele de blocuri. Si sa fie cu acces pe baza de cartela doar pentru cei care au dreptul sa arunce in zonele respective (cei care platesc). Altfel cei de la case cand au gunoi "suplimentar", o sa il arunce in aceste pubele si cel mai probabil si nesortat sii tot fraierii (cei de la bloc) platesc. Dar bine-nteles ca nu o sa se faca ceva de genul, se iau masuri doar sa arate ca se face ceva ca sa "respectam legislatia si masurile cerute de UE", sa fie mai mult pe hartie. Fodor parca e romanca melteana, genul de om "lasa ca merge si asa", nu nemtoaica caruia ii place "lucrul bine facut" (apropo de motto-ul lui Iohannis).
Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 2 luni

cartele de acces cand poti sa arunci gunoiul peste gardul platformei :))))))))
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 2 luni

Cine va impiedica sa puneti containere de gunoi inteligente? Probabil UE nu o sa va finanteze,din moment ce colectarea gunoiului se face ca in evul mediu iar saltul va fi prea mare,asa ca veti mari tarifele si restul va fi ca inainte.Asta e solutia, se da vina pe populatie si apoi vin cu solutia salvatoare sa mareasca tariful,dar in rest totul e ca si inainte.
Raspunde

Ciprian H.

Acum 2 luni

Pe data de 01.11.2016 s-a implementat colectarea selectiva a gunoiului in zona 1 Sibiu. S-a inceput cu un hei rup tipic romanesc. S-au amenajat locatiile de depozitare al containerelor pt deseul menajer si mult injuratele clopote pentru hartie, plastic si metal si sticla. Nu a fost o campanie de informare si constientizare al cetatenilor. Doar un info pe siteul primariei si in ziarele locale. Nu tu mers pe teren, panouri de informare in toale locatiile unde sunt containere. Comunicarea din partea Soma si Primariei Sibiu tinde spre zero ca de obicei.
Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 2 luni

carduri de acces? fiti realisti, lumea o sa arunce gunoiul pe strada sau, cum se mai intampla si acum, langa platforme. ultima situatie e si ca urmare a faptului ca atunci cand gunoiul e mai voluminos, unii nu mai au chef sa-l bage pe bucati in deschizatura aia mica acuma te poti plange ca oamenii sunt nepasatori , dar pana sa le pese o sa ne umplem de gunoaie. daca se vrea cu adevarat reciclare, asta e, sa sorteze firmele gunoaiele aruncate la gramada si sa ne ceara bani in plus. daca nu se strang banii in plus, sa-i dea primaria din alte surse, ca tot banii nostri sunt si aia. nu ne mai arde direct la buzunar, dar o sa ne arda ca nu sunt folositi la altceva banii. sa te bazezi pe spiritul civic al oamenilor in cazuri din astea e ultima solutie, la fel ca si pe pedepse directe, atunci cand e imposibil sa le aplici.
Raspunde

Un Sibian

Acum 2 luni

n-o sa se schimbe nimic in urmatorii 5 ani!
Raspunde

Vasile Suciu

Acum 2 luni

Dece nu se verifica numărul de persoane declarate, mai ales de cei care locuiesc la bloc. Cunosc la mine iin bloc astfel de cazuri ex.,sunt4 persoane dar declarate 2S-a cerut dela asociație situația cu numărul de persoane pe apartamente dar tot nu s-a făcut nimic. Se poate verifica numărul de persoane din fiecare apartament după tabelul cu taxe
Raspunde

Guano Apex

Acum 2 luni

Sistemul a fost din start facut prost. Pubelele sunt aiurea, nu e scris mare si corect pe ele ; PLASTIC SI METAL, STICLA, HARTIE....pai voi credeti ca lumea sta sa invete culori ? Trebuia sa si scrieti mare pe ele... apoi nu mai discutam ca pubelele sunt destul de proaste, iar cele pentru "orice", au 3 culori....una maro, una neagra si unele de metal.... total aiurea. O fost un proiect facut de oameni necalificati, dar cu diplome....plaga societatii moderne.
Raspunde

No Name

Acum 2 luni

Pentru Primarie si Soma: de ani buni se reclama ca fantele recipientelor colorate de la blocuri sunt prea mici! De exemplu, o galetusa de iaurt nu incape prin acele orificiu... Ati luat vreo masura??? NU! Spuneti ca 51000 persoane nu platesc gunoiul. De unde stiti ca nu-s 40000 sau 80000?? Daca tot ati identificat cine nu plateste, ce masuri ati luat?? Nimic! Noi, cei corecti, de ce sa mai platim?
Raspunde

Un om Doar

Acum 1 lună

Dacă știți că sunt peste 51.000 persoane care nu isi achita inseamna ca sunteti incapabili in a administra si impune acestora taxele ce li se cuvin, e anormal sa platim noi ceilalti tarife umflate pentru incapacitatea voastra de a administra. Ati umflat de 3 ori preturile și ati diminuat de 4 ori ridicarea gunoaielor asta inseamna o crestere de 900% a taxei pe locuinta. Meritati sa nu va mai dam gunoiul o luna de zile iar in urmatoarea luna sa vi-l aruncam pur si simplu in strada
Raspunde

Iustin Me

Acum 1 lună

Ma doare capul cand aud&vad peste tot,chestia asta cu aruncatul gunoiului selectiv...De cate ori ma duc la pubela(cu pungile sortate pe categorii,fireste)si vad masina de la Soma,ca le ridica..iau angajatii,pubelele le rastoarna in cupa,si la urma peste ele arunca: geamurile,mobila,canapelele si cauciucurile peste....Ce rost mai are sa ne obosim sa le alegem...tot asa le arunca la gramada,si ii vezi pe la televizor....”ca lumea nu le sorteza corepunzator...”Ce vorbiti măi???Nici cand sunt puse cum trebuie nu le luati separat...le puneti la gramada...si da-i bice,la urmatoarele tomberoane...Țara de rht....Unde ati vazut voi in orasul asta: clopete maro,pubele negre,pubele pt baterii uzate sau pt cauciucuri???!Bine ca s-au marit tarifele de 3x pana acum!!Daca vor incompetentii astia sa aiba un sistem bun,sa ia ex. cel din Germania,Austria,Suedia...Puncte cat mai multe la supermarketuri si acordarea de vouchere la cumparaturi,sau plata la returul sticlelelor asa cum e dincolo-ca la Lidl,s.a.m.d,poate atunci o sa mai vedeti o crestere pozitiva in ce priveste selec. gun.Apropo...cu cat ne amendeaza Uniunea Europeana pe zi,pt neamplasarea de statii ecologice de sortat...100.000 euro????...Ceva de genu....N-are rost sa mai vb...Vrei o tara curata&corecta unde se respecta legile???Te muti dincolo!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus