Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Un sibian și-a transformat pasiunea insuflată de tatăl vitreg, în afacere. „În subsolul unei case ciuruite de gloanțele revoluției, mă lăsa să asist la developarea negativelor”

Un sibian și-a transformat pasiunea insuflată de tatăl vitreg, în afacere. „În subsolul unei case ciuruite de gloanțele revoluției, mă lăsa să asist la developarea negativelor”

Gabriel Gabel a cochetat cu fotografia încă de la vârsta de șase ani, când tatăl său vitreg i-a așezat pentru prima dată în palme un aparat de fotografiat. A lucrat multă vreme în vânzări, iar pasiunea și-a păstrat-o pentru timpul liber, până când, într-un final, a decis să o transforme în ceva permanent – așa că și-a creat o firmă și a început să facă fotografie de studio, wedding photography, dar a preluat și altfel de proiecte. 

Născut și crescut pe ulițele Sibiului, o mare parte a copilăriei și-a petrecut-o la străbunică, în Orașul de Jos, povestește Gabi. Încă de mic a descoperit frumusețea fotografiei, prin tatăl său vitreg, care îl lăsa să asiste la developarea negativelor de film. „Mulți ani am fost agent de vânzări, cochetând cu diverse domenii. După 10 ani la ultimul loc de muncă, am decis să nu rămân doar un fotograf de weekend și am hotărât să-mi urmez propriul drum. Pasiunea pentru fotografie o am de la șase ani de la tatăl meu vitreg, care, în subsolul unei case ciuruite de gloanțele revoluției, la lumina unui bec roșu mă lăsa să asist la developarea negativelor de film. Acesta fiind și primul om care mi-a pus un aparat foto în mână”, își amintește sibianul. 

Pasiunea sa a fost încurajată de soție, care s-a plimbat cu el în toată țara, fotografiind împreună cele mai frumoase locuri din România. 

„Pasiunea s-a dezvoltat din anul 2006, moment în care am cunoscut-o pe soția mea, alături de care am străbătut țara în lung și-n lat, capturând peisajele în fotografii memorabile. Soția este cea care mi-a reactivat latura artistică și m-a susținut încă de la început.”

Tipurile de fotografie pe care s-a specializat sunt wedding photography și studio, dar a avut și proiecte în afara acestora. Spre exemplu, a avut diverse colaborări pentru care a realizat fotografii de tip imobiliar și până la food photography pentru meniurile restaurantelor. Despre fotografia de nuntă spune că cel mai mult îi place să lase totul să se întâmple de la sine, să fie natural. 

„Datorită faptului că iubesc interacțiunea umană, îmi place foarte mult documentarea foto a momentelor unice care se petrec în timpul nunților, momente pe care nu îmi place să le regizez.”

Prima investiție – trei salarii și un împrumut de la nași, pentru un aparat foto

Primii bani investiți au reprezentat valoarea a trei salarii de atunci și un împrumut substanțial din partea nașilor, cu care a reușit să cumpere un aparat Fuji, la care visa. „Atunci a fost lansat la București, fapt pentru care am fost al doilea posesor al acelui tip de aparat în momentul deschiderii magazinului.”

Apoi, pentru a avea strictul necesar în așa fel încât să poată funcționa și să își poată primi clienții în studio, a fost nevoit să investească în jur de 6000 de euro. Desigur, investițiile nu se opresc nici acum.

„Fiind un domeniu în care tot timpul trebuie să fii în pas cu tehnologia și, necesitând aparatură de rezervă în cazul în care se defectează ceva pe parcursul unui eveniment, consider că în acest domeniu investiția este continuă. La începuturile mele îmi aduc aminte că pentru a avea strictul necesar ca aparatură, investiția a fost de 6000 euro. Practicând și fotografia de studio, investiția nu a fost doar în aparatură, ci și în accesorii necesare desfășurării activității”, explică fotograful sibian.

Gabriel Gabel

Pandemia, o perioadă grea pentru un fotograf

Gabi povestește cum pandemia i-a devansat planurile dar, din fericire, a reușit să se mențină la suprafață. 

„Pandemia, la fel ca și pentru restul colegilor din această braslă, a fost un moment de grea încercare, toți având investiții mari în echipamente, însă am reușit să reprogramăm evenimente programate în 2020, pentru anii care urmează și chiar câteva noi contracte și colaborări, care se vor desfășura în anii următori. Cred că cea mai mare piedică de la debutul pandemiei, a fost lipsa contactului cu clientul final, căruia îmi place să-i exemplific tot procesul care va avea loc în momentul fericitului eveniment”, explică acesta.

Anul acesta este primul în care face fotografie la studio cu circuit deschis, motiv pentru care Gabriel a închiriat și un spațiu special pentru acest lucru. „În perioada sărbătorilor ofer servicii de fotografie în studio cu tematică de Crăciun, având la dispoziția clientului trei decoruri de vis. În pachetele actuale clienții care trec pragul studio-ului primesc și 8 felicitări digitale online, pregătite pentru tipar.” Toate ședințele sunt realizate respectând măsurile necesare pentru a se evita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Mai multe detalii despre ceea ce face Gabriel Gabel puteți afla de pe paginile sale de internet: profilul personal de Facebook și pagina oficială de Facebook a afacerii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus