Sâmbătă,
23.01.2021
Partial Noros
Acum
12°C

Operațiunea „întoarcerea acasă”: o tânără a făcut 22 de ore cu mașina, din Munchen până la Sibiu

Operațiunea „întoarcerea acasă”: o tânără a făcut 22 de ore cu mașina, din Munchen până la Sibiu

Românii din mai multe țări se întorc acasă de sărbători, zilele acestea. Ca o consecință, la vamă se creează cozi interminabile, astfel că timpul de așteptare este cu multe ore peste media normală. Din acest motiv, o tânără sibiancă a făcut nu mai puțin de 22 de ore pe drum, de la Munchen, în condițiile în care în mod normal ar fi făcut poate jumătate pe atât.

Andreea a plecat din Germania ieri dimineață în jurul orei 5. Anticipase că drumul până la Sibiu, din Munchen, avea să dureze 12, poate 13 ore, nicidecum o zi întreagă. Nu mică i-a fost surpriza să audă la radio, în mod constant, că la granița dintre Austria și Ungaria se stăteau și câte cinci ore, în timp ce la intrarea în România se așteptau cam două, ceea ce s-a întâmplat și în cazul ei.

Și nu a fost singura problemă. La punctele de repaus era de asemenea plin de mașini, astfel că era destul de dificil să se păstreze distanța de siguranță.

„Pauze am încercat să facem cât mai puține, să spunem că ne-am oprit de aproximativ 8 ori, pentru a alimenta, ori la toaletă. Cel mai aglomerat a fost pe Ungaria, au fost foarte multe mașini, benzinăriile erau pline, încă de pe autostradă începea coloana, toată lumea se înghesuia la vignete. Benzinăriile și parcările erau marcate "for tranzit" sau "not for tranzit", dar din cauza fluxului mare de mașini nu se ținea cont de acele semne”, povestește tânăra de 27 de ani.

În ceea ce privește timpul petrecut efectiv pe drum, acesta a fost aproape dublu față de cât făcea înainte spre casă. „În mod normal pentru ruta München-Sibiu făceam 12-14 ore, de data aceasta am făcut 22 ore”, concluzionează sibianca, povestind că a ajuns acasă, la părinți, în jurul orei 3, azi-noapte.

Situația nu este una singulară. Mai mulți șoferi care au pornit spre casă au semnalat probleme asemănătoare, pe grupurile de Facebook ale românilor din Germania. „Cozi interminabile spre Budapesta. De aseară la 11 am intrat și încă nu am trecut la unguri”, nota un român ieri dimineață, fiind aprobat de mai mulți călători aflați în aceeași situația.

Vizualizari: 120372

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

CG V

Acum 1 lună

Așa este în fiecare an de sărbători pe M1 și pe M43 în Ungaria, parcările sunt în covârșitoare majoritate depășite, subdimensionate în raport cu traficul din ziuele noastre. Doar câteva remarci : cozile amintite în articol, de la achizitionarea "Matrica" (vigneta din Ungaria), sunt cu adevărat interminabile, am avut autostrada blocată de cei care se îngrămădeau să și-o cumpere. De neînțeles câtă vreme Matrica se poate achiziționa anticipat online, eu așa o achiziționez de ani buni de zile evitând astfel statul la coadă și timpii aferenți. De altfel nu doar asta se poate achiziționa online, ci și cea din România, chiar și cea din Austria însă cea austriacă fiind fizică, un autocolant se trimite prin posta costul fiind destul de mare, de 3 euro. Însă îmi aleg o rută alternativă, fără trafic, achiziționez dintr-o benzinărie retrasă, unde și alimentez, vignetele atât pentru dus cât și pentru întoarcerea în Germania și asta e tot, restul e plătit online. Ce e cel mai puțin de înțeles, afluxul celor care se îngrămădesc să-și petreacă sărbătorile astea acasă în ciuda tuturor restricțiilor și a recomandarilor, aventurieri care fără să își ia nici un fel de măsuri de precauție se aruncă indiferent de consecințe cu capul înainte pe principiul "fie ce-o fi" ! Pleacă sănătoși însă se înghesuie la cozi prin vămi, în parcări, la achiziționarea vignetelor, adună ceva de pe drum și o duc cadou de crăciun părinților, bunicilor, rudelor, acasă. Dacă trec cu bine peste au parte de aceeași aventură la întoarcere, duduie de întrebări pe grupuri dacă sunt controale în vămi, dacă se stă în carantină, dacă ... Pentru că la intrarea în Germania nu prea sunt, cei care știu legile și cunosc și înțeleg riscurile și consecințele, le respectă, ceilalți profită de sistemul german bazat pe conștiința fiecăruia și își văd de ale lor, merg direct la serviciu fără să se autodeclare în carantină dacă tot nu-i controlează nimeni. Pentru că așa e aici, e interdicție totală de circulație în Bayern între 21 seara și 5 dimineața, merg sau mă întorc de la serviciu între aceste ore însă încă nu am întâlnit nici un filtru de politie să facă controale. Dar restricția se respectă, șosele sunt cu adevărat pustii iar cei care sunt totuși în mișcare au cu adevărat motiv.
Raspunde

Jiji Jiji

Acum 1 lună

Nimic nu-l poate opri pe Roman...numai ca a fost ultima intoarcere...nu va mai putea pleca din Romania tot la fel de curajos dupa restrictiile ce vor veni in 2021...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus