Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

După mai bine de două luni, la Sibiu s-au redeschis restaurantele, cafenelele și sălile de spectacol. ”Nimic e bun?”

După mai bine de două luni, la Sibiu s-au redeschis restaurantele, cafenelele și sălile de spectacol. ”Nimic e bun?”

Au trecut 71 de zile de când, în Sibiu, accesul în interiorul restaurantelor, cafenelelor și sălilor de spectacol a fost interzis ca urmare a creșterii incidenței noilor cazuri de Covid-19. Din 2 ianuarie 2021, interiorul acestor spații redevine accesibil. Vestea nu aduce, însă, un entuziasm ridicat în rândul administratorilor unor astfel de afaceri.

Redeschiderea, din 2 ianuarie 2021, a spațiilor interioare în limita a 30% din capacitate a devenit o informație oficială din prima zi a acestui an, când a fost actualizată anexa unei hotărâri dată anul trecut de Comitetul județean pentru situații de urgență (CJSU) Sibiu. Respectiva hotărâre (cea cu numărul 118 din 15 decembrie) împarte localitățile în funcție de incidența cumulată a noilor cazuri de Covid-19 în ultimele 14 zile. Iar pentru localitățile cu o astfel de incidență cuprinsă între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori este permisă deschiderea pentru clienți, în limita a 30% din locuri, a spațiilor publice interioare ale restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacol și sălilor de jocuri de noroc. Pentru localitățile cu o incidență sub 1,5 la mia de locuitori, spațiile mai sus amintite pot fi deschise la jumătate din capacitate.

Municipiul Sibiu, conform documentelor actualizate în 1 ianuarie 2020, este încadrat la o incidență cuprinsă între 1,5 și 3 la mie, drept urmare spațiile interioare pot fi deschise în limita a 30 de procente. Deocamdată, aceste măsuri vor fi menținute până pe 15 ianuarie 2021, când – în funcție de statistici – autoritățile vor actualiza documentele.

În aceeași situație cu municipiul Sibiu mai sunt localitățile Șelimbăr, Veștem, Ruja și Arpașu de Jos.

Până în 14 ianuarie 2021, măsurile specifice unei incidențe cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori, vor fi aplicate în localitățile Mediaș, Păltiniș, Bâlea Lac, Tălmăcel și Bungard. Lista actualizată a împărțirii localităților în funcție de incidența noilor cazuri de Covi-19 poate fi consultată pe site-ul Instituției Prefectului Sibiu (link direct aici)

”În două săptămâni, probabil închidem din nou”

”Conform prevederilor HG 1065/2020 în baza cărora CJSU SIBIU a adoptat hotărârea nr. 118/2020, la nivelul municipiului Sibiu, cu respectarea măsurilor aferente pragului între 1,5 la 1000 și 3 la 1000 de locuitori, restaurantele pot funcționa”, confirmă reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu.

Redeschiderea localurilor din oraș este ”deocamdată o gură de oxigen” pentru administratorii unor astfel de afaceri. ”A fost o perioadă cu pierderi mari, foarte mari. Mai ales că această perioadă cu restricții s-a suprapus peste cea a sărbătorilor”, rememorează Remus Seghedin, proprietarul Arcade, cafeneaua dintr-unul din colțurile Pieței Mici, cele 71 de zile care au trecut de când spațiile interioare au fost închise în municipiul Sibiu. Era ziua de 23 octombrie 2020, iar numărul de noi cazuri de Covid-19 a crescut în continuare în statisticile oficialităților. Fapt care, din 16 noiembrie 2020, a dus la instituirea stării de carantină în fosta capitală culturală a Europei, pentru o perioadă prelungită la patru săptămâni.

Cele mai bine de două luni au lăsat urme în comportamentul clienților, constată Remus Seghedin. ”Eu încă văd o reticență în atitudinea clienților. Au fost și multe manipulări. În plus, acum văd că această gură de oxigen vine însoțită și de controale. Deja, am avut două controale din partea autorităților. Asta în timp ce șomajul tehnic aferent lunii noiembrie nici acum nu a fost plătit”, constată Remus Seghedin.

”Sprijinul de la stat, cel real -  acele granturi -, întârzie să apară. Iar de acel sprijin acum este nevoie, acum este perioada cea mai grea. Prin urmare este greu să repornim afacerile”, proprietar de restaurat din centrul Sibiului

Previziunile nu foarte optimiste sunt împărtășite și de alți administratori de localuri din centrul orașului. ”Este perioada de după sărbători, când și fără pandemie multe localuri reduceau mult activitatea din lipsă de clienți, preferând să trimită angajații în concediu decât să mai consume curentul degeaba. Probabil că vor mai fi sibienii care își doresc să iasă, să mai bea o cafea, dar eu nu am așteptări foarte mari față de această perioadă. Evident, «nimic e bun?», am putea întreba. Doar că este foarte greu”, spune proprietarul unui local din aceeași Piață Mică a orașului. ”Am pierdut și perioada cea mai bună, cea dintre Crăciun și Revelion, când au mai mișcat doi-trei turiști prin oraș. Singurul ajutor direct a fost cel «divin» să îi spun așa, căci am avut parte de o vreme mai bună și clienții au putut sta pe terase, cât de cât. Cel mai probabil că după aceste două săptămâni vom închide din nou, deoarece va crește iarăși în statistici numărul de infectări. Altfel, nu văd o logică, decât să procedăm ca în alte județe și să nu mai testăm”, continuă administratorul care nu a dorit să îi fie publicat numele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9746

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mc D

Acum 3 ani

In majoritatea zonelor din Germania, chiar si unde rata de incidenta a cazurilor COVID a fost sub 2/1000 , toate restaurantele si magazinele au fost complet inchise (din 10.12.2020 pana pe 10.01.2021) cu exceptia magazinelor care vand produse de stricta necesitate (alimente, ingrijire personala)si acestea cu program pana la orele 20:00, iar iesirile din locuinta sunt complet interzise intre orele 20:00-05:00.... la noi se redeschid cand inca procentul este peste 3/1000.... Intrebarea este pentru cat timp si daca se merita luata o decizie populara, pentru unii care nu-si mai vad profiturile realizate in detrimentul sigurantei cetatenilor? Factura se va revedea 2 luni mai tarziu asa cum a fost in toamna in urma relaxarilor din vara - Grecia, Turcia, litoral, excursii...
Raspunde

Kokos Kokos

Acum 3 ani

Rata de incidenta e 2.17 , nu e peste 3 . E ok sa se deschida la 30% capacitate , insa e nevoie de controale zilnice ca sa se respecte aceasta restrictie. La prima abatere amenda minima , la a doua abatere amenda maxima , la a treia abatere inchisa locatia.
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 3 ani

Nu comentez oportunitatea redeschiderii, doar afirmatia "pentru unii care nu-si mai vad profiturile realizate". Vad ca unii isi imagineaza ca patronii stau cu fundul pe comori inepuizabile si cumva, de undeva le vin constant bani. Dar daca ar zice cineva sa nu te duci la lucru cateva luni si in continuare sa platesti rate la electrocasnicele din casa, sa platesti chirie samd, argumentant ca pana atunci oricum ti-ai primit salariul, cum ti s-ar parea? Multi se gandesc la oameni de afaceri si se gandesc la milionari sau miliardari... cei mai multi sunt insa oameni care se lupta sa-si tina afacerea pe picioare, exact asa cum tu te lupti sa pui mancare familiei pe masa.
Raspunde

Prenume Nume

Acum 3 ani

Wow, interlopii se plang ca se vor inchide in 2 saptamani? Ah si mai indeamna sa nu mai testam. Pai cred ca si eu, ca se inchid in 2 saptamani. Si teresele, toate acoperite. Eh nu avem noi norocul, banii trebuiesc spalati in continuare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus