Sunt cel puțin două mari părți pozitive pe care le aduce tot ceea ce s-a petrecut în ultimele două săptămâni de la momentul în care Turnul Sfatului a publicat analiza referitoare la creșterea taxelor de salubrizare cu până la 325%.
Dincolo de discuțiile despre această creștere și cum ar trebui modificată astfel încât să aibă valori echitabile, pentru sibieni a devenit un subiect și ”sistemul de management integrat al deșeurilor”. Un subiect care are vreo 12 ani vechime, dar pe care abia acum încep să îl urmărească și să îl înțeleagă tot mai mulți. ADI Eco, economie circulară, scăderea taxelor printr-un grad mai ridicat de colectare selectivă, plătește pentru cât arunci, fracții reciclabile, organisme de transfer de responsabilitate și așa mai departe sunt realități care există printre sibieni de mulți ani, dar al căror rost abia acum începe să fie priceput.
”Corigența” la modul de gestionare al deșeurilor nu are cum să fie recuperată într-un semestru. După ani lungi în care sibienilor nu le-a păsat de subiect pentru că ”nu îi ardea la buzunar” nu este realist să ne așteptăm ca după o dezbatere de câteva săptămâni majoritatea oamenilor să perceapă tot rostul ”sistemului de management integrat al deșeurilor”. Interesul pe acest subiect trebuie menținut și cred că va rămâne așa. Deoarece, cu toată împotrivirea manifestată de unii sibieni (explicabilă având în vedere propunerile imense de creșteri de taxe), fără o colectare selectivă cât mai sârguincioasă din partea cetățenilor, fără o infrastructură cât mai adaptată din partea autorităților, fără un grad de colectare a taxelor cât mai ridicat, costurile cu gunoiul vor fi tot mai mari.
Un alt mare câștig al taxei de salubrizare este, de fapt, o urmare a voturilor date de cei care locuiesc în municipiul Sibiu în toamna anului trecut, la alegerile locale. După 16 ani, FDGR-ul a pierdut majoritatea în forul deliberativ local. Iar acest lucru s-a văzut rapid: în doar câteva zile de la creșterea în amploare a semnalelor transmise de cetățenii orașului împotriva noului regulament al taxei de salubrizare, rând pe rând partidele reprezentante în Consiliul local Sibiu au anunțat că nu vor sprijini proiectul. FDGR-ul a rămas izolat, iar primarul Astrid Fodor s-a văzut nevoită să anunțe la o televiziune centrală faptul că dezbaterea publică va duce la modificarea regulamentului.
După 16 ani, Consiliul local al Sibiului redevine un loc al negocierii între abordări diferite. O negociere care, onest purtată, va aduce doar câștiguri cetățenilor.
Tag-uri: salubrizare , Sibiu , taxa , gunoi
Vizualizari: 7389
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Victor
Acum 8 ore
Lumea lui Andrei
Acum 11 ore
Gabriel
Acum 12 ore
Marcian Radu
Acum 13 ore
Prenume