Joi,
25.04.2024
Ploi Usoare
Acum
7°C

Doctorul Cotizo Draia, surprins în oraș fără mască. ”Eram într-un loc izolat, nu era nimeni în jur...”

Doctorul Cotizo Draia, surprins în oraș fără mască. ”Eram într-un loc izolat, nu era nimeni în jur...”

Aflat pe listele PSD Sibiu, la alegerile parlamentare, unde a candidat pentru Senat, doctorul Cotizo Draia a fost fotografiat de un sibian, în apropierea parcului Subarini, plimbându-se fără mască. ”Dacă-i parc, e parc. Eram într-un loc izolat, nu era nimeni în jur... Dumneavoastră vă plimbați prin parc cu masca? Dacă nici prin parc, în aer liber, nu ne plimbăm fără mască, atunci unde? Atunci nu știu de ce m-aș duce prin parc, mai bine stau acasă. Oricum, foarte frumos ca se gândește cineva să mă fotografieze”, a comentat Cotizo Draia la solicitarea Turnul Sfatului.

Cotizo Draia este doctor în cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu, în cadrul Unității de Primiri Urgente.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă, purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice, însă există și câteva derogări. Potrivit unei decizii din 26 octombrie a Comitetului pentru Situații de Urgență, masca de protecție poate fi dată jos de către o persoană, pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal. De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging. "Este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane", prevede Hotărârea CNSU.

Purtarea măștii, contestată în justiție

Obligativitatea purtării măștii în spații deschise a fost contestată în justiție, iar Curtea de Apel București a decis în decembrie 2020 că decizia este nelegală. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de CNSU și DSU la Înalta Curte. Procesul a fost deschis de un cetățean, Ion Minodora, nemulțumit că este nevoit să poarte mască în spațiile publice deschise. După decizia Curții de Apel, DSU  a anunțat că  masca rămâne obligatorie în spațiile deschise. Instanța s-a pronunțat pe un ordin de carantinare zonală, dar rămâne oricum în vigoare Hotărârea de Guvern (baza legală) ce prelungește starea de alertă și prevede că masca este obligatorie în toate spațiile publice deschise, susține DSU.

Amenda pentru lipsa măștii: între 500 și 3500 de lei

Cei care nu poartă masca de protecție sau o poartă neregulamentar pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2969

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Andrei Andrei

Acum 3 ani

Asta e tare că nu era nimeni în jur, când vor reuși să ne asumăm unele lucruri? Să înțeleg că noaptea ne putem pune pe furat, că nu e poliție sau sa dăm in cap că nu e nimeni sa ne vadă. Mentalitatea asta, din păcate de asta suntem aici...
Raspunde

Inquisitorius Vulgaris

Acum 3 ani

Prin natura meseriei dansul este obligat sa se echipeze foarte strict in spital. Nu este usor sa lucrezi in asa conditii. Si daca vrea si el sarmanul un pic de aer liber in parc, sar repede inchizitorii din gang... Daca fuma era mai bine? Ca vad ca pe fumatori ii tolerati peste tot fara masti. As zice chiar ca s-a incurajat fumatul cu aceste derogari imbecile. Acum sunt oameni care "sudeaza" tigari doar ca sa nu mai isi puna masca pe afara. Si cand un nefumator sta in aer liber fara masca dati in icter.
Raspunde

Cotizo Felcer

Acum 3 ani

Neterminatul asta, iubitor de pesede, antene si dragnea e de o nesimtire si prostie infioratoare! Apropo, felcere imberb, felicitari pentru ca ai fost votat parlamentar! Oh, wait...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A A

Acum 3 ani

Foarte bine, Draia Presedinte
Raspunde

Tezeu .

Acum 3 ani

Zeii nu sunt muritori de rand, de ce ar respecta legile?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gd Pr

Acum 3 ani

conform cu legea GDPR aceasta fotografie necesita acordul persoanei în cauza daca tot vine vorba de lege și tocmeli.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

T S

Acum 3 ani

Iute sar gusterii sa muste! Eu l-as da in judecata pe cel care a facut poza. In primul rand pentru ca sigur nu a cerut acceptul pentru a poza, in al doilea rand pentru ca, la fel, fara sa ceara acordul a facut publica poza. Cand dracu' o sa invatam sa lasam capra vecinului sa traiasca linistita?
Raspunde

Ion Mos

Acum 3 ani

Invata prima data tu! Nu mai vorbi chesti auzite pe la colturi la telefonul fara fir !Daca era pe strada (domeniu public ) poate fi fotografiat mai ales ca este persoana publica (politician) deci si-a asumat singur riscul . Esti praf !
Raspunde

Eu Tu

Acum 3 ani

Legea este ptr. toți s-au este făcută în funcție de meserie. Dar ce să-i faci astai mintalitatea pesedistilor.
Raspunde

Ovidiu Mantea

Acum 3 ani

Doamna nu era nevasta
Raspunde

Cezar Cezar

Acum 3 ani

Se pare că în România mizeria a ajuns la rang de lege.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus