Aer Liber, singura platformă independentă pentru măsurarea calitații aerului din Sibiu, a reportat duminică un grad ridicat al poluării în municipiul Sibiu.
Senzorii platformei au înregistrat duminică seara depășiri ale limitelor maxime admise în șase din cele opt locații din oraș. Spre exemplu, în zona Gușterița, în jurul orei 21:15, se înregistra un indice de poluare de 115 din maximul admis de 50. Poluare ridicată s-a consemnat și în Terezian, Orașul de Jos sau în Centrul Istoric. Ceva mai curat a fost aerul în cartierul Valea Aurie.
Redăm mai jos harta poluării realizată de platforma independentă Aer Liber, valabilă la data de 17 ianuarie 2021, ora 20:15:
Reporterul Turnul Sfatului a solicitat reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu să verifice și să confirme dacă datele prezentate mai sus se confirmă, dar și care este sursa poluării.
În primul rând, trebuie menționat că în ciuda poluării prezentă în mare parte din oraș, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu nu a primit sesizări cu privire la nivelul ridicat al poluării aerului.
Specialiștii APM Sibiu spun că în municipiul Sibiu calitatea aerului este monitorizată continuu, în puncte fixe, în stațiile automate amplasate astfel: stația SB1 (fond urban), pe strada Hipodromului și stația SB2 (tip industrial), pe strada Oțelarilor.
Cât privește data de 17 ianuarie 2021 la care facem referire, într-adevăr ”s-au înregistrat depășiri la particule în suspensie PM10 automat, la ambele stații: SB1-60,95 µg/m3 și SB2-69,55 µg/m3, valorile depășind valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane de 50 µg/m3 (conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător)”.
Indicele care arată calitatea aerului, conform sistemului oficial de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului, a fost “4”- considerat rău, într-o plajă de la 1 la 6.
Specialiștii APM Sibiu atrag însă atenția că depășirea normelor de poluare pentru anumite zile din an nu este ceva ieșit din comun și nici îngrijorător. Cât privește cauzele poluării, acestea țin de condițiile atmosferice în primul rând, duminică înregistrându-se temperaturi foarte scăzute în Sibiu, motiv pentru care sistemele de încălzire ale populației, atât cele alimentate cu gaz cât și cele cu lemne, au funcționat la capacitate maximă.
”Conform Legii nr.104/2011, numărul maxim admis de depășiri într-un an calendaristic este de 35 de ori, pentru PM10. În anotimpul rece, particulele în suspensie PM10 au valori mai ridicate din următoarele cauze: sistemul de încălzire a populației, împrăștiere de antiderapant, trafic rutier - de la pneurile mașinilor, atât la oprirea acestora, cât și datorită arderilor incomplete”, explică Marius Iosif Pleșa, directorul executiv al APM Sibiu.
În cazul în care se înregistrează depășiri repetate și nejustificate, APM Sibiu anunță Garda Națională de Mediu - Serviciul Comisariatul Județean Sibiu, pentru identificarea potențialilor poluatori și aplicarea măsurilor care se impun.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu atrag atenția că site-ul oficial dedicat informării publicului în timp real privind parametrii de calitatea aerului, este www.calitateaer.ro. Totodată, pe facebook-ul APM Sibiu, sunt afișate zilnic Buletinele pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în judeţul Sibiu. Cine este curios trebuie să știe că metoda de referință pentru prelevarea şi măsurarea PM10/PM2,5 este cea prevăzută în standardul EN 12341 «Aer înconjurător. Metoda standardizată pentru măsurarea gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie».
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Victor
Acum 9 ore
Lumea lui Andrei
Acum 13 ore
Gabriel
Acum 14 ore
Marcian Radu
Acum 14 ore
Prenume