Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
12°C

Foto video. Vechea tabelă a stadionului din Sibiu a fost tăiată și ajunge la fier vechi. Era prima din țară

Foto video. Vechea tabelă a stadionului din Sibiu a fost tăiată și ajunge la fier vechi. Era prima din țară

Amplasată în 1988  - an în care Sibiul devenea primul oraș al cărui stadion avea o tabelă electronică -, imensa construcție metalică ce a deservit municipalul pentru a indica scorul din timpul meciurilor de fotbal a fost tăiată în cursul zilei de miercuri. Demontarea structurii are loc în cadrul lucrărilor de modernizare a stadionului din Sibiu.

O greutate de 12 tone indicau senzorii macaralei care, miercuri după-amiaza, a coborât la sol partea superioară a vechii tabele electronice a stadionului din Sibiu. Respectiva parte a fost tăiată, urmând ca de același tratament să aibă parte și cele două picioare de susținere. ”Vor ajunge la fier vechi”, au explicat reprezentanții Con-A, compania sibiană de construcții care derulează lucrările de modernizare a stadionului.

O investiție imensă

”În România nu existau la acea vreme tabele electronice. Nu aveam voie, fiind perioada comunistă, nici să importăm. Și am făcut o socoteală, costa patru milioane de lei să produci o astfel de tabelă. Ne-am înțeles cu Independența să facă partea metalică a tabelei, iar partea electronică a făcut-o Craiova. Dar pe bani, evident”, își amintește Nicolae Nan, fost deputat, care în perioada aceea era director în cadrul Consiliului Popular al județului Sibiu (stadionul fiind în acea vreme în proprietatea Consiliului Popular al județului).

Conform Calculatorului de inflație, cele patru milioane de lei din 1987 ar fi, în vremurile noastre, echivalentul a peste 15,4 de milioane de lei.

”Și am mers la București, era director un anume Baciu. «Cum, noi vrem să reducem cheltuielile cu investițiile și tu vii acum cu tabele electronice?», a ridicat vocea la mine. Dar cererea de alocare de fonduri era semnată de Nicu (Nicu Ceaușescu – fiul lui Nicolae Ceaușescu), că l-am convins să o semneze el. Și am zis «vezi de cine e semnată cererea și te hotărăști tu ce faci», după care am plecat din birou. N-am ajuns bine pe hol și a venit după mine: «hai să îți dau banii»”.

Tabela respectivă folosea becuri. ”Nu erau pe vremea aceea led-uri, dar, oricum, meseriași cei care au construit-o: n-am avut probleme cu ea. Cu becuri funcționa și, prin urmare, consuma mult curent electric. E adevărat, nu făcea multe: puteai afișa scorul, dar nu și numele formației. Dar ne mai jucam cu ea să afișeze și câte un «Bine ați venit!» și așa mai departe. Și-a făcut treaba”, mai amintește Nicu Nan.

Notă: Inițial, în articol a fost publicat ca an al demarării investiției 1978.

Montată în 1988, tabela a fost inaugurată oficial în 23 martie 1989, când la Sibiu naționala de fotbal a României a jucat împotriva Italiei. Meciul a fost câștigat de România cu 1 la 0.

Noul stadion va avea două tabele

În cadrul proiectului de modernizare a municipalului din Sibiu este prevăzută amplasarea a două tabele electronice de marcaj, cu o dimensiune de 4,6 x 3,6 m fiecare. ”Tabela de fotbal poate afișa cu leduri de culoare roșie: numele echipelor, numele jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor, timpul de joc, scorul, numele jucătorului care a marcat gol și minutul în care a înscris, logo-uri grafice, sigle, mesaje publicitare, ora exactă a zilei, temperatura aerului și orice fel de informații text sau animații”, se arată în documentația potrivit căreia cele mai mici caractere ce vor fi afișate trebuie să fie vizibile de la 90 – 100 de m.

Lucrările din cadrul contractului de 114,74 milioane de lei, fără TVA, semnat cu Con-A au început în septembrie 2020 și aui termen de finalizare 18 luni.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 6078

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Caut Fer

Acum 1 an

Au luat-o niste baieti cu palarii mari si carutele ?...erau mai devreme prin zona.
Raspunde

Minerul Şmotru

Acum 1 an

Păcat de tabelă! Trebuia să i se facă un loc în muzeul clubului sibian, alături de titlul de campioană și cupa campionilor europeni.
Raspunde

Vasi Contiu

Acum 1 an

A fost inaugurata in martie 1989 cu ocazia meciului Romania-Italia, nu in 1978!!!
Raspunde

Mi Ster

Acum 1 an

Absolut adevarat. Sunt curios pe ce temei ai luat un vot negativ. Care o fi ,, desteptul''?
Raspunde

Mi Ster

Acum 1 an

Tabela nu a fost prima de acest gen din tara. Asemanatoare existau si in Ghencea sau pe 23 August. Multe aiureli sunt scrise aici. Tabela indica numele echipelor iar la pauza si la final erau afisate rezultate de pe alte stadioane. Dar ce sa-i faci, timpul trece iar oamenii mai uita.
Raspunde

Radu Gheorghe

Acum 1 an

Tabela era cea mai moderna dintre toate cele care erau pe vremea aia in tara. Pe Ghencea îmi aduc aminte ca la un moment dat dacă se dădeau mai multe goluri se bloca tabela la un anumit nr de goluri. De multe ori vedeam scoru de pe SC de înot pana sa ajung pe stadion pentru ca era foarte înaltă. Si da într-adevăr aratau și scorurile din toată etapa la pauza si la final (pe vremea aia meciurile se jucau la aceeași ora).ultima oara când am văzut-o în funcțiune era la un meci de baraj dintre valcea și Câmpia Turzii jucat prin 2000-2001
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horia Andrei

Acum 1 an

ce usor este sa distrugi ! suportul era bun pentru un ecran nou, modern, costuri mai mici !!
Raspunde

Me Eu

Acum 1 an

Mare pacat ca o taie. La ora actuala la fier vechi iau pe ea maxim 2000 de euro. Era un simbol al Sibiului...
Raspunde

Ion Ion

Acum 1 an

Crima ce fac astia acolo! Cum sa o dai la fier vechi ? acolo era o adevarata inginerie! Aveau si studentii si elevii de liceu pe ce face practica! Handilai ordinari !
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Ar trebui expusa(depusa) in Piata Mare:s-o priveasca baronu' si sa se minuneze !
Raspunde

Cornel Surianu

Acum 1 an

Ce frumos inventeaza tovarasul Deleanu istoria... Mai rar asa talent ca al domniei sale. Prima tabela electronica din tara... Bucurestiul? Craiova? AAA.. sunt peste Carpati, nu se pun... Maine-poimaine o sa aflam cum de fapt primul metrou a fost la Sibiu, aceasta Mecca a culturii si civilizatiei planetare.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus