Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

O fostă învățătoare din Săliște și-a pierdut casa în urma unui incendiu. „Toată munca de o viață s-a dus peste noapte”

O fostă învățătoare din Săliște și-a pierdut casa în urma unui incendiu. „Toată munca de o viață s-a dus peste noapte”

O fostă învățătoare din Săliște a pierdut, săptămâna trecută, toată agoniseala de o viață în urma unui incendiu. A reușit să salveze din flăcări câțiva bănuți pe care îi ținea la saltea și actele, iar zidurile de la parterul casei au rămas în picioare. În rest, mobilier, haine, electrocasnice și întregul etaj al clădirii au ars în totalitate, Elvira Cîrjea rămânând, la propriu, fără un acoperiș deasupra capului. Comunitatea din care face parte a fost sensibilizată de povestea ei și s-a mobilizat să o ajute. Câteva mii de lei s-au strâns doar în două zile, bani cu care deja s-a turnat placa și au fost cumpărate materiale. 

Elvira Cîrjea a activat, timp de 30 de ani, la școala din Săliște, fiind o figură îndrăgită a comunității. De aproximativ opt ani s-a pensionat și a rămas în localitate, în casa în care a trăit o viață întreagă și în care își dorea să își petreacă bătrânețea. Din păcate însă, în urmă cu o săptămână, în dimineața zilei de vineri, la ora 5, fosta învățătoare și-a privit neputincioasă cum casa îi ardea din cauza unui coș de fum. A reușit să salveze câțiva bănuți, actele casei și, din toate cărțile pe care le avea, doar cele de rugăciune au mai rămas intacte.

Timp de mai multe ore, pompierii militari ai Punctului de lucru Săliște și Miercurea Sibiului au încercat să stingă incendiul, care se manifesta generalizat la acoperișul casei. Flăcările au afectat acoperișul, pe o suprafață de circa 150 mp, plafoanele și interioarele camerelor.

„Cauza probabilă de izbucnire a fost determinată de efectul termic al unui coș neizolat corespunzător”, relata, la momentul respectiv, slt. Alina Voina, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Școala în care a lucrat Elvira a inițiat o campanie de strângere de fonduri, pentru a-i pune casa pe picioare într-un timp cât mai scurt, iar mobilizarea a fost impresionantă.

„Tot ce a muncit, săraca, toată viața, s-a dus peste noapte, dintr-o dată. A fost afectat tot etajul, care era făcut din lemn în totalitate. Mobila s-a dus cam toată. Noi am făcut un grup de inițiativă cu ajutorul căruia s-au strâns, din partea școlii, 12.950 de lei. De asemenea, comunitatea a început să se implice și s-au strâns și așa aproximativ 15.000 de lei, plus donații la biserică și acum suntem la stadiul la care ieri s-a turnat placa. Unii oameni muncesc voluntar, dau mână de lucru, materiale, fiecare ce poate. Să știți că orice ajutor e binevenit. Chiar și haine sunt bune, pentru că nu știu cât a reușit să mai salveze din incendiu. Asociația We Help ne-a ajutat, o persoană din comunitate a dat lemnele pentru cofraj, o companie de aici lasă adaosul comercial pentru sticlă și îi asigură transportul, cineva zugrăvește, altcineva face ușile, absolut orice ajutor e bun”, povestește directorul Școlii din Săliște, Marius Boromiz.

Cei care doresc să ofere ajutor pot să facă acest lucru sunând la numerele de telefon de mai jos sau făcând donații în contul deschis pe numele învățătoarei. De asemenea, se pot face donații în Săliște, la locația pe care o administrează Gheorghe Cunțan, al cărui număr de telefon se găsește în listă:

0721487118 - Director, Prof. Marius Boromiz

0747354759 - Director Adjunct, Prof. Radu Bâja 

0732234234 - Informatician, Prof. Ing. Nicolae Ciprian Mihu

0745127546 - Gheorghe Cunțan

Donații se pot face și prin Parohia Ortodoxă Săliște - Biserica din Brata, la preotul Claudiu Teșa - atât bani cât și materiale de construcții.

CONT:

RO13RZBR0000060014219971

ELVIRA CIRJEA

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Acest articol explica,inclusiv cu poze si declaratii,de ce nu ne mai facem bine prea curind.

Raspunde

Lucian Poparlan

Acum 3 ani

Un gest frumos pentru care aplaudam comunitatea locala! Oare câți copii au fost la orele doamnei? Oricum ar fi, un om de lângă tine dacă are nevoie, se va bucura pt orice gest de bunăvoința. E asa de ușor sa facem un bine... încât am uitat!
Raspunde

Rosu Detot

Acum 3 ani

Noroc cu asigurarea de casa, ca de nuuu.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus