Bogdan Cociaș este medic specialist radiologie-imagistică, cu o experiență de aproximativ opt ani în radiologie generală și competențe în computer tomografie (CT), rezonanță magnetică nucleară (RMN), ecografie și mamografie. În ultimii trei ani și-a dorit să aprofundeze partea de imagistică a sânului și a lucrat doar în această specialitate la spitalul din Jönköping, Suedia. În prezent, Bogdan Cociaș lucrează în cadrul Clinicii Polisano Sibiu, unde a început să valorifice experiența dobândită în Suedia. În perioada 12 ianuarie-28 februarie, Clinica Polisano oferă pacientelor reducere de 50% la pachetul de trei ecografii (ecografie abdominală, ecografie sân bilateral, ecografie părți moi-ganglioni), consult medicină internă și interpretare analize, toate acestea la prețul de 450 de lei.
Doctorul Bogdan Cociaș a vorbit într-un interviu acordat pentru Turnul Sfatului despre importanța controalelor periodice în prevenirea apariției cancerului de sân, despre principalii factori de risc care influențează șansele de a dezvolta această boală și a prezentat recomandările pe care le face în calitate de specialist.
Reporter: Cancerul de sân este cea mai întâlnită formă a acestei boli la femei. Cât de importante sunt controalele regulate în prevenirea apariției cancerului de sân?
Bogdan Cociaș: În lipsa unui program național de screening mamar în România, controalele periodice sunt vitale pentru că ele fac diferența între descoperirea unei tumori milimetrice care poate fi operată minim invaziv și o tumoră pe care o descoperă pacienta, fiind știut faptul că în momentul acela dimensiunea tumorii este deja peste 1 cm, iar șansele de metastazare cresc direct proporțional cu trecerea timpului.
Care sunt cauzele cele mai frecvente ale cancerului de sân?
Cauzele exacte ale apariției cancerului mamar nu sunt cunoscute. Există însă mai mulți factori de risc care îți influențează șansele de a dezvolta cancer de sân. Un rol important îl are genetica umană fiind cunoscut că 5-10% din cazuri sunt ereditare. Femeile care poartă genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și / sau cancer ovarian. Aceste gene pot fi moștenite. Vârsta e un factor de risc și cu cât o femeie înaintează în vârstă, cu atât cresc șansele de a dezvolta această boala. Statisticile ne arată că peste 80% din cancerele de sân apar la femei care au trecut de vârsta de 50 de ani (după menopauză). Țesutul mamar dens - femeile cu țesut mamar dens au un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. Expunerea la hormoni estrogeni. Femeile care au avut prima menstruație mai devreme și menopauză târzie sunt expuse la hormoni estrogeni o perioadă mai lungă de ani. Terapia hormonala cu estrogeni sau preparate combinate, terapia de substituție hormonala folosită pentru amânarea menopauzei este și ea un factor de risc. Obezitatea care produce o creștere a secreției de estrogen, consumul de alcool și fumatul reprezintă și ele factori de risc în cancerul mamar.
Ce investigații ajută la depistarea cancerului mamar?
Din paleta de investigații imagistice ale sânului enumerăm mamografia, ecografia mamară și RMN mamar. Din investigațiile moderne enumerăm mamografia cu substanță de contrast, iar în paleta de metode intervenționale obligatorii pentru confirmare enumerăm biopsia mamar ghidată atât ecografic cât și mamografic (stereotaxie), puncțiile ganglionilor axilari, biopsii cu sisteme vacuum sau biopsii în timpul investigației RMN.
Care este cel mai bun examen imagistic? Ecografia sau mamografia?
Nu se poate face o comparație între cele două pentru că au principii de funcționare diferite și fiecare are limitele ei. În funcție de particularitatea cazului, medicul optează pentru una din ele sau amândouă. Ecografia este mai utilizată înaintea vârstei de 30 de ani, iar mamografia după 30 de ani și în screening-ul mamar.
Cum poate fi identificat cancerul la sân?
Recomand pacientelor să meargă la control la medicul specialist și între aceste controale periodice să se autopalpeze lunar sau de 2 ori pe lună, mereu după menstruație atât la duș examinând întreg sânul, dar și în oglindă și în poziția culcat pe spate.
Așa poate fi diagnosticată boala în stadiu incipient?
Doar controlul regulat poate duce la descoperirea cancerului în stadiu incipient și tratarea cu succes a acestuia. Metoda principală de screening a femeilor peste 40 de ani este mamografia pentru că are avantajul de a fi comparabilă cu examinările anterioare, astfel putând identifica rapid apariția unor leziuni noi ce nu se regăseau pe mamografiile anterioare.
Aproximativ, cam cât la sută din totalul pacientelor dumneavoastră se prezintă la cabinet pentru controale de rutină?
În clinica noastră, cam 50% din totalul pacientelor vin la control de rutină, iar restul sunt cazuri ce vin cu anumite simptome sau noduli palpabili.
Ce tratamente sunt în acest moment pentru cancerul de sân?
Tratamentul cancerului de sân este unul modern și personalizat fiecărui pacient în funcție de dimensiunile tumorii, prezența mai multor tumori, invaziei în țesuturile din jur și invazia la distanță. Există chimioterapie neoadjuvantă ce se face înainte de operație, dar și chimioterapie adjuvantă ce se face după. Există operațiile minim invazive ce se pot efectua dacă tumora e descoperită în stadii incipiente, dar și îndepărtarea întregului sân dacă tumora este voluminoasă sau sunt mai multe tumori. Radioterapia este folosită în cazurile de operații cu păstrarea sânului pentru a distruge eventualele celule canceroase în zona deja operată. Hormonoterapia este și ea utiăla la tumorile hormono sensibile.
Care sunt șansele de vindecare în funcție de stadiul în care se află pacienta?
Cu cât tumora este descoperită mai repede, cu atât scade riscul ca ea să se fi extins în restul corpului și să fi provocat metastaze, iar speranța de viață este mai mare. Depinde evident și de tipul de cancer pentru că unele sunt mai agresive, iar altele mai blânde. Speranța de viață la 5 ani este de 90% la tumorile milimetrice descoperite in stadii incipiente.
În afară de controlul periodic mai sunt și alte metode de prevenire?
Evitarea factorilor de risc este una din recomandările noastre. Activitatea fizică regulată, eliminarea alcoolului și tutunului și, în general o viață echilibrată cu reglarea alimentației și orele suficiente de somn duc la scăderea riscului de cancer mamar. De asemenea, doamnele cu mai mult de o rudă apropiată ce suferă de cancer mamar sau doamnele ale căror mame au făcut cancer mamar la vârste tinere între 30 și 40 de ani se pot adresa medicului oncolog care le poate calcula riscul de cancer mamar sau poate recomanda efectuarea testelor genetice pentru descoperirea genelor BRCA 1 si BRCA 2 care sunt responsabile de apariția cancerului mamar.
Ce recomandați pacientelor care nu au făcut niciodată vreun control de acest fel?
Recomand prezentarea la controalele periodice doar la medicii radiologi cu competențe în imagistica sânului deoarece aceștia pot corela ecografia cu mamografia și, eventual RMN mamar și pot efectua la nevoie biopsiile leziunilor mamare sau în axilă, pot colabora cu oncologul si chirurgul pentru alegerea tratamentului personalizat. Înainte de 40 de ani, recomandăm ecografia mamară anual, iar după 40 de ani recomandăm mamografia la fiecare 2 ani și ecografia mamară anual.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5048
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Javert
Acum 1 oră
Tolomacul de serviciu
Acum 1 oră
Cornea Aurora Natașa
Acum 2 ore
???