Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cât din cele 30 de miliarde de euro ajung la Sibiu? Barna: ”200 de milioane pentru noul spital este o variantă realistă”

Cât din cele 30 de miliarde de euro ajung la Sibiu? Barna: ”200 de milioane pentru noul spital este o variantă realistă”

În calitate de vicepremier responsabil de gestionarea celor 30 de miliarde de euro alocate de UE României pentru Planul național de redresare și reziliență (PNRR), Dan Barna a avut întâlniri cu președinta CJ Sibiu și primarul Sibiului, pentru a discuta despre proiectele de aici care ar putea primi finanțare. Principalul proiect este cel al noului Spital județean.

Centura ocolitoare sud a municipiului Sibiu și noul spital județean, din portofoliul de proiecte al Consiliului Județean, și centrul de spectacole și conferințe din centrul Sibiului, din portofoliul de proiecte al Primăriei Sibiu, ar putea primi finanțare din cele 30 de miliarde de de euro alocate României pentru PNRR. Dan Barna, vicepremierul responsabil de acest plan, a demarat o serie de întâlniri și discuții pe subiectul actualizării proiectelor care ar urma să beneficieze de bani pentru implementare.

La Sibiu, întâlnirile cu Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, și Astrid Fodor, primarul Sibiului, au avut loc în cursul zilei de vineri. ”Cu doamna Cîmpean am discutat despre spitalul județean și centura ocolitoare sud. Am vrut să mă pun la curent cu stadiile acestor proiecte.

Am discutat și despre alte proiecte ale județului. Apoi, tot aproximativ o oră, am discutat cu doamna primar despre ce proiecte ale municipalității ar trebui să se regăsească în proiectul național de reziliență. Centrul de conferințe și spectacole consider că este o oportunitate uriașă, poate să devină un punct de referință în Europa și lume. Un magnet cultural pentru cultura europeană”, a declarat Dan Barna.

El a avansat și sumele care ar putea fi alocate proiectului noului spital. ”Am înțeles că proiectul tehnic va fi finalizat în următoarele trei luni, astfel încât din 2022 se poate începe construirea. Evident că finanțarea nu va fi exclusivă prin PNRR. Am discutat cu doamna președintă și de varianta unui împrumut internațional pentru o parte din finanțarea necesară. Dar o finanțare de aproximativ 200 de milioane de euro pentru spital este o variantă realistă care s-ar putea regăsi în viitorul PNRR”, a spus Dan Barna.

Reprezentare grafică a viitorului spital județean Sibiu

La 422 de milioane de euro, cu tot cu TVA, este estimată valoarea lucrărilor de construire a noului spital județean, precum și a dotărilor necesare. Sumele rezultă din studiul de fezabilitate actualizat, însușit în vara anului trecut de Consiliul Județean. Conform studiului, viitoarea unitate medicală de pe Calea Șurii Mici va avea în total, 805 paturi de spitalizare continuă (620 vor fi alocate adulților și 185 copiilor) și 90 de paturi pentru spitalizarea de zi (din care 40 pentru copii).

Respectivul studiu estima că viitorul spital ar urma ridicat în termen de trei ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2007

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus