Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Klaus Iohannis despre redeschiderea școlilor în semestrul II: „Pregătiți copiii pentru școală”

Klaus Iohannis despre redeschiderea școlilor în semestrul II: „Pregătiți copiii pentru școală”

În urmă cu câteva minute președintele României, Klaus Iohannis a făcut declarații pe tema începerii celui de-al doilea semestru al acestui an școlar. Potrivit acestuia, mulți dintre copii se vor întoarce de luni, 8 februarie, la școală, dar se vor respecta scenariile localităților. Astfel, în localitățile cu puține cazuri, aflate în scenariul verde se întorc fizic la școală toți elevii, în cele cu mai multe cazuri, scenariul galben, vor merge la școală doar copiii de grădiniță, ciclul primar și clasele terminale, iar în cele aflate în scenariul roșu vor merge fizic la școală doar copiii de grădiniță și ciclul primar.

Președintele României Klaus Iohannis i-a chemat marți, 2 februarie, într-o ședință la Palatul Cotroceni, începând cu ora 15:00, pe premierul Florin Cîțu, dar și oficiali din Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne. Tema ședinței a fost redeschiderea școlilor de luni, 8 februarie, o dată cu începerea semestrului II. În urma acestor discuții, președintele a făcut declarații despre modul în care va începe semestrul. Acesta a spus că pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat și că trebuie păstrate, în continuare, măsurile de prevenție, dar și că au urmărit deciziile luate în alte țări europene cu privire la redeschiderea școlilor. Astfel, s-au luat o serie de măsuri. De luni, mulți dintre copii se vor întoarce fizic la școală, dar se vor respecta și scenariile în care se află localitățile din țară, scenarii stabilite de incidența la mia de locuitori.

„Începând de luni când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, însă, că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii și pentru dascăli. În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID 19, în așa numitul scenariu verde, toți copiii merg la școală și cei de grădiniță și cei din ciclul primar și cei de la gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa numitul scenariu galben, acolo merg fizic la școală copiii de grădiniță, clasele I – IV și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a, care se pregătesc de bacalaureat. În localitățile care sunt în scenariul roșu, cu multe cazuri, merg fizic doar copiii de la grădiniță și clasele I - IV la școală, restul făcând școala on line. Deci, în scenariul roșu merg cei mici fizic, iar clasele de la V-a până la a XII-a fac școala online. În localitățile unde incidența este și mai mare și care intră în carantină, în mod natural, toată lumea stă acasă”, spune Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a menționat că urmează un ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății care vor stabili toate detaliile cu privire la funcționarea școlilor în semestrul al II-lea.

„Urmează un ordin de ministru comun care să clarifice cum vor fi testați elevii și profesorii, ce se face în cazul în care este depistat un caz de COVID, iar mâine va fi dat publicității. În consecință, pregătiți copiii pentru școală”, a mai spus Iohannis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus