Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Oftalmologul Teodor Holhoș despre operațiile cu laser: Cel mai mare număr de operații pe care le-am făcut într-o singură zi a fost 66

Oftalmologul Teodor Holhoș despre operațiile cu laser: Cel mai mare număr de operații pe care le-am făcut într-o singură zi a fost 66

Începând cu luna februarie, rețeaua de oftalmologie „Dr. Holhoș” se extinde și în Sibiu, unde deschide a patra clinică din țară. Noua clinică care s-a deschis pentru pacienți are sediul pe Calea Dumbrăvii, numărul 111. Doctor Teodor Holhoș a urmat studiile și rezidențiatul Facultății de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca și numeroase stagii de practică în Statele Unite ale Americii, Elveția, Germania și Franța. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu acesta despre noile servicii oftalmologice aduse pe piața din Sibiu, despre cât de importantă este legătura dintre medic și pacient și despre cum pot scăpa oamenii de ochelari prin intermediul operației cu laser.

Mai aveți trei clinici oftalmologice în Turda, Alba Iulia și Mediaș. Cum ați decis să vă extindeți și în Sibiu?

Dorința aceasta o aveam de mai mult timp, cam în urmă cu doi ani am decis să ajungem în Sibiu. Eu operez în Alba Iulia din 2013 și, ulterior, fiindcă aveam pacienți din zonele limitrofe am deschis în Turda încă o clinică. Pacienții ne solicitau. În timpul rezidențiatului pe care l-am făcut în Cluj am consultat câțiva ani în Turda, iar pacienții veneau la consultații în Alba-Iulia și mă întrebau dacă nu există posibilitatea de a face operații la ei în oraș  deoarece mulți dintre aceștia se deplasau destul de greu până în Alba Iulia. Așa am deschis și la Sibiu. Avem aici pacienți care ne caută din 2013 în Alba-Iulia. În 2018, când am deschis clinica din Mediaș, aveam pacienți din Sibiu care veneau la consult, iar recomandările și insistențele lor ne-au dat acest imbold de a veni în Sibiu. Personal, îmi place foarte mult să operez, iar ușor am renunțat la partea de consultații generale, aici mă ajută colegii mei. Eu acum consult doar pacienții care doresc operații sau pacienți cu situații mai complicate. Cum aceste operații durează două-trei minute (o operație de schimbare de cristalin durează trei minute, operația cu laser durează 30 de secunde) se pot realiza mai multe operații într-o zi, așa că din plăcerea de a face doar ce-mi place, de a opera, am decis să ne extindem și în Sibiu.

Cu ce veniți nou în Sibiu?

În premieră, în Transilvania, aducem operația cu laser Presbyond, care se adresează pacienților de peste 40 de ani care pot scăpa de ochelari prin tehnica cu laser. Înainte aceștia puteau renunța la ochelari doar cu cristalin. Încercăm tot timpul să avem ultimele tehnologii din lume, avem în premieră, în Sibiu, tehnica Smile, ultima generație de operații laser. Tehnica aceasta este nedureroasă, se scoate din interiorul ochiului o lenticulă, o bucățică subțire de cornee și pacientul nu mai poartă ochelari. Aceste tehnici se fac cu ajutorul laserelor de la Zeiss. Ele nu sunt doar pe plan local, în Transilvania și în România, ci sunt ultimele tehnologii în laser pe plan mondial. Niciunde în lume nu este altă tehnologie superioară. Din fericire, pentru că suntem în Uniunea Europeană, avem acces la tehnologii la fel de repede ca restul cetățenilor Uniunii Europene.

În Sibiu, am încercat să acoperim, la fel ca în celelalte clinici, și partea de consultații pentru copii. Avem aparat de consultații special pentru cei mici care face o stimulare a nervului optic. Copiii până în șapte ani, dacă nu fac aceste exerciții rămân cu vederea permanent scăzută la un ochi. Avem aparat care măsoară dioptriile copiilor chiar la câteva luni de zile, de la două, trei luni de zile putem să știm ce dioptrii are un copilaș și dacă există probleme. Avem aparate pentru adulți, avem laser de cataractă secundară, tomografie, pentru operațiile cu laser avem un aparat care face investigații complexe cu aberațiile corneei, angiofluorograf, ecograf, foarte multe investigații care să ne poată da satisfacția că un pacient pleacă mulțumit de la noi. Pentru mine contează să facem calitate, iar pacienții să simtă acest lucru. Deschizând clinica din Sibiu, am adus și aici cele mai înalte standarde chirurgicale și de investigații oftalmologice. Faptul că eu operez în mai multe clinici lasă loc liber colegilor mei să facă investigații, iar eu să mă ocup de partea de chirurgie și de partea de investigație mai complicată.

Referitor la personal, colaborați cu medici din Sibiu?

Da, medicii din Sibiu ne ajută de câțiva ani în Alba-Iulia. Doctorul Laurențiu Stupariu ne ajută la consultații în Alba-Iulia și în Mediaș. Pe lângă domnul doctor Laurențiu Stupariu, mai este doamna Flavia Vonica, care la început ne-a ajutat la clinica din Mediaș și acum ne va ajuta la clinica din Sibiu. Colaborăm cu colegi și, dacă mai sunt medici doritori, îi așteptăm cu drag la clinica noastră.

   Laurențiu Stupariu

Ne-ați povestit de partea de chirurgie, dar când vine vorba de ochelari, ce preferințe ați observat că au oamenii?

Noi am încercat tot timpul să avem toate gamele de ochelari, de la ochelari mai puțini scumpi pentru oamenii care nu-și permit, pentru oameni în vârstă, pentru pensionari. Avem de la ochelari sub 100 de lei până la ochelari de brand-uri precum Ray-Ban, Gucci. Avem acești ochelari pentru pacienții care doresc așa ceva. Nu încercăm să impunem nimic. Noi le spunem tot timpul toate variantele, iar pacientul decide cum consideră. Surprinzător, foarte mulți caută ochelari de calitate, care rezistă, care oferă pe termen lung satisfacția produsului bun.

Având în vedere că aduceți ceva nou în Sibiu și în Transilvania, cum credeți că vor primi sibienii serviciile clinicii pe care ați deschis-o în oraș?

Eu, personal, fac acest pas spre Sibiu din dorința de a face și mai mult ce-mi place, de a face operații. Nu avem un anumit target, nu avem un anumit țel, eu fac ceea ce îmi face plăcere și dacă sunt pacienți care ne trec pragul și sunt mulțumiți, pentru mine satisfacția este extraordinară. După cum spuneam, avem deja sute de pacienți operați din Sibiu care așteaptă împreună cu familiile lor să fie mai aproape de control, pacienți pe care i-am operat de-a lungul timpului în Alba-Iulia. Oamenii merg la un medic pe care îl consideră bun, un medic cu care rezonează, iar în Sibiu noi avem deja un bagaj destul de mare de pacienți care sunt foarte mulțumiți și sperăm să-i mulțumim în continuare.

Vorbeați de legătura dintre pacient și medic, cât de importantă este încrederea dintre medic și pacient?

Este extrem de importantă, mai ales când un pacient își lasă vederea pe mâna unui medic. Eu am trecut prin această experiență atunci când mi-am operat soția, acum trei ani și jumătate. Ea purta ochelari și la un moment dat a decis că vrea să se opereze. Am operat-o cu laser și este foarte mulțumită, dar știu prin ce emoții a trecut chiar dacă mă cunoștea. Când este pe masa de operație, pacientul trebuie să aibă încredere 100% în medic că-și dă interesul, iar ca să aibă această încredere medicul trebuie să îi explice de la început toate lucrurile conform realității. Eu niciodată nu insist, dacă văd că un pacient nu este foarte hotărât, îi spun să mai aștepte, să se gândească, să analizeze. Încercăm să fim cât mai transparenți, de aceea avem filmări needitate pe pagina noastră de Facebook care arată exact cum se desfășoară o operație, nu încercăm să tăiem cadrele care poate îi sperie pe pacienți. Arătăm cum se desfășoară operațiile de la început până la final pentru ca pacientul să știe exact la ce să se aștepte. Nu vrem să prezentăm situația mai roz, mai frumoasă, mai rea, o prezentăm exact așa cum este ea. Unii dintre pacienți poate se sperie și nu se operează, alții, după doi trei ani, văd rezultatele prietenilor lor pe care i-am operat și vin să se opereze. Niciodată nu forțăm un pacient și oarecum, de-a lungul timpului, aceștia au simțit acest lucru. Anul trecut l-am terminat cu peste 3.000 de operații, este extraordinar de mult, cel mai mare număr de operații pe care le-am făcut într-o singură zi a fost de 66. Operațiile sunt foarte rapide, iar dacă pacientul are încredere să-și lase vederea pe mâna unui medic este un lucru extraordinar. Feedback-ul pozitiv al pacienților îmi dă o satisfacție aparte. Apropo de feedback, pagina noastră  de facebook are peste 40.000 de urmăritori și rata de mulțumire a pacienților este de 4,8 din 5. Niciodată nu o să putem fi perfecți, oamenii care au anumite nemulțumiri ne aduc ajutorul lor pentru că putem corecta anumite lucruri, încercăm tot timpul să corectăm și cât ne stă în putință să facem lucrurile tot mai bine.

Teodor Holhoș

Există vreun risc al operațiilor?

La orice lucru există un risc. Și când mergem cu mașina din Sibiu până în București există riscul să facem accident cu un tir. Teoretic, și la operații există un risc. Aceste operații cu laser sunt considerate cele mai sigure din toată medicina. La operația pe care i-am făcut-o soției mele, în 30 de secunde laserul a subțiat corneea, a remodelat-o, iar laserul face 99% din muncă, eu doar țin pacientul de vorbă, pregătesc ochiul, îl dezinfectez, îl curăț, dar practic aparatul face tot. În caz că pacientului îi este frică și mișcă ochiul, aparatul are itracker, se oprește automat și pornește de unde a rămas în momentul în care pacientul revine cu privirea și atunci riscurile sunt aproape de zero. N-am avut niciodată de când operăm probleme, dar asta nu înseamnă că nu pot apărea. În mod normal, riscurile apar dacă pacientul nu respectă indicațiile postoperatorii, duce mâna la ochi, se freacă și atunci pot apărea complicații, dar nu ceva foarte grav. Mi-am operat soția și am avut încrederea să o supun, teoretic, acestor mici riscuri, cu asta sper că am spus tot legat de riscurile operației.

Dar costurile?

Costurile am încercat să le ținem cât mai mici, începând de la operația de cataractă care se adresează oamenilor în vârstă, care nu beneficiază de finanțe suficiente. Am încercat acest lucru și, datorită faptului că avem un număr mare de pacienți, am reușit cu furnizorii să avem un preț foarte bun, să facem operația de cataractă cu 1.000 de lei în privat, mai ieftin decât la stat. Statul român nu decontează cristalinul și câteodată este mai scumpă operația la stat decât la noi, la privat. Mă bucur să-mi fac meseria și operez cu drag, așa am căpătat încrederea ca medic chirurg.

Știu că ați făcut studii în America și în alte țări. Ce v-a determinat, totuși, să rămâneți în România?

Ca orice om, sunt foarte atașat de prieteni, de familie. Cu experiența pe care o am acum, aș putea merge în orice altă țară fără să am grija zilei de mâine. Tot ce am făcut nu a fost cu gândul ca partea financiară să fie pe primul loc, contează să poți să susții totul din punct de vedere financiar, dar mi-am dorit să-mi fac activitatea mea, pentru care m-am pregătit, la noi în țară. Nu am știut dacă o să reușesc. Am încercat prima dată în țară, cu aparatură de ultimă generație și am avut mare noroc cu firma Zeiss. Așa am început, iar lucrurile au mers bine, rezultatele chirurgicale au fost foarte bune, iar pacienții mulțumiți. Acesta a fost începutul și am demonstrat că și la noi în țară se poate, bineînțeles, cu muncă mult mai multă decât în alte părți, iar asta mă face și mai mândru că am reușit să realizez în România tot ce am făcut până acum. Dacă pentru mine contau banii, nu alegeam facultatea de medicină, mulți colegi care erau la IT câștigau deja bani din facultate. Medicina îți oferă satisfacții, dar după un anumit timp. Dacă îmi doream bani, eram acum chirurg în Dubai sau Abu Dhabi și câștigam foarte bine. Contează și banii, dar sunt pe plan secund. În principal contează să îmi pot face meseria, iar faptul că fac medicina pe care o face orice oftalmolog din orice țară europeană dezvoltată îmi aduce o satisfacție enormă. Niciodată nu am calculat dacă un aparat merită financiar sau nu, ci mi l-am dorit pentru a putea face și această operație, să pot fi împlinit profesional.

Ce le-ați recomanda oamenilor care vor să scape de ochelari și să facă această operație, dar le este frică?

Pe pagina noastră de facebook găsesc filmulețe needitate, care arată exact cum se desfășoară operația. În primul rând, trebuie să vadă exact despre ce este vorba. Teama aceasta este câteodată fondată, câteodată nefondată. Este exact ca teama de a zbura cu avionul. Zbor cu avionul și de fiecare dată îmi este puțin teamă, dar zbor până la urmă. Dacă o luăm statistic, când mergem cu mașina este mai riscant să pățim ceva. Cred că este vorba, în primul rând de teama de necunoscut. De aceea, încercăm tot timpul să punem filmulețe explicative și să arătăm pacienților exact ce îi așteaptă. Când avem această transparență, aceștia știu și sunt mult mai relaxați.

Persoanelor care poartă ochelari le este dificil, mai ales în această perioadă, când masca este obligatorie, deoarece lentilele se aburesc. Există ochelari care nu se aburesc, ați avut până acum astfel de solicitări?

Să știți că ne întreabă pacienții despre acest lucru, există ochelari care au tratamente anti-aburire și există și spray pentru ochelarii deja gata făcuți care ajută împotriva aburirii. Nicio pereche de ochelari, din păcate, nu poate să aducă 100% rezolvarea acestei probleme. De aceea, mulți pacienți aleg să scape de ochelari. Fiind chirurg, nu le recomand oamenilor neapărat operații, noi le spunem toate variantele. Sunt trei variante: lentile de contact, ochelari sau operație laser pentru a nu mai purta ochelari. Este alegerea fiecărui pacient, dar mai nou există ochelari de la Zeiss, care sunt de calitate și de durată,  chiar dacă, poate, sunt puțin mai scumpi.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Iacob ana

Acum 1 an

rog o programare pentru consultatie . telefon 0723551326 multumesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus