Luni,
22.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Raport de primar după 100 de zile: somație pentru 35.000 de euro, la telefonia mobilă. ”No... atât de grave îs problemele”

Raport de primar după 100 de zile: somație pentru 35.000 de euro, la telefonia mobilă. ”No... atât de grave îs problemele”

30 de ani are noul primar din Micăsasa. Tot 30 de ani are și viceprimarul comunei aflată la limita județului Sibiu cu Alba. După 100 de zile de mandat au decis să prezinte un fel de raport.

Sunt singurii aleși din partea USR PLUS în funcții executive din administrația locală din județul Sibiu. Și au – potrivit colegilor lor de partid – planuri mari, de a transforma Micăsasa într-un ”Ciugud al Sibiului”. ”Au fost 100 de zile de muncă, de la opt dimineața la zece seara. Au fost probleme urgente de rezolvat”, deschide discuția Timotei Păcurar, primarul, în conferința de presă dedicată raportului.

”La Telekom avem o somație de plată de 35.000 de euro. No... atât de grave îs problemele. Am contractat un avocat, să rezolvăm problemele din trecut pentru a ne putea orienta către viitor”. S-a ajuns la sume atât de mari la telefonia mobilă pentru că, descrie actualul primar, fosta conducere căuta să încheie noi abonamente pentru a fi obținute noi telefoane prin ofertele promoționale. ”În 2016 a fost o decizie a Curții de Conturi, prin care o parte din sumele pentru telefonia mobilă îi era imputate primarului. Acesta a încercat să rezolve aceste probleme cu fostul avocat, care a lăsat chestiunea de izbeliște S-a trecut atunci pe Orange, eram și eu angajat al Primăriei pe vremea aceea. La 19 angajați au fost încheiate 16 abonamente. Când m-am întors în Primărie (în urma alegerilor din toamna trecută – n.r.) erau deja 26 de abonamente. S-au făcut abonamente în plus doar pentru a se cumpăra noi aparate de telefonie. Iar costurile abonamentelor lunare au crescut de la 1.300 de lei, la 2.800 de lei pe lună. Am revenit acum la situația inițială”, descrie Timotei Păcurar.

Cele mai grave probleme

Factura pentru telefonia mobilă este doar un detaliu, oarecum de culoare. Cele mai grave probleme, primarul Timotei Păcurar le consideră cele din proiectele de apă și canalizare pentru Micăsasa și Țapu, sat aparținător. Proiectul rețelei de apă a început de 12 ani fără să fie finalizat nici azi, susține actualul primar. Pentru rețeaua de apă lucrările au început acum 13 ani și, la fel, nu sunt încă finalizate. Pentru ambele rețele a fost cerută câte o expertiză tehnică și au fost realizate intervenții punctuale.

Iar deoarece canalizarea nu este finalizată, proiectul de asfaltare a 4,6 km de drum din comună a fost amânat. ”Până când infrastructura din pământ nu este funcțională, nu putem asfalta peste”.

Demisii și angajări

Timotei Păcurar a fost angajat al Primăriei Micăsasa din 2016 până în primăvara anului trecut. A plecat din postul de consilier personal al vechiului primar, post unde a fost angajat direct. Acum, de când este el primar, a decis să organizeze un fel de concurs, o selecție pentru postul de consilier personal. E mulțumit că la selecție s-au înscris 32 de persoane. Este mai puțin mulțumit că 25 dintre acestea au venit cu scrisori de intenție ”copiate de pe internet”. Până la urmă, consilier personal care se va ocupa de partea de comunicare, în special, a angajat-o pe Andreea Zîmță. Membră USR PLUS, din Cisnădie de loc. ”Nu o cunoșteam anterior. Și nu a contat faptul că este colegă de partid. A contat faptul că a avut o scrisoare de intenție foarte bună”, descrie tânărul primar.

Are de gând să aducă oameni buni în instituția pe care o conduce de aproximativ 100 de zile. Deocamdată, doi angajați din cei vechi au plecat, deoarece au primit sarcini pe care nu au vrut să le aibă.

Apoi, și organigrama Primăriei a fost modificată, descrie Adrian Suciu, viceprimarul din Micăsasa. ”Vechea organigramă avea două posturi de șofer. Unul justificat, pentru că avem elevi de transportat de la Țapu la Micăsasa. Dar celălalt era șoferul fostului primar. Acest post l-am transformat în specialist cadastru. La Starea civilă, unde e mai puțină activitate, postul a fost modificat într-unul pentru un specialist în achiziții publice. Înainte, Micăsasa avea doi administratori. Unul l-am schimbat în consilier pe fonduri europene, să vină și în sprijinul oamenilor din comună care ar dori să acceseze fonduri nerambursabile”, descrie viceprimarul.

Adrian Suciu (prim plan), viceprimarul comunei Micăsasa

Planuri

Cum la nivel național au fost alocate fonduri europene pentru dotarea școlilor cu calculatoare și alte echipamente digitale, primarul din Micăsasa anunță că în acest domeniu a fost redactat și depus primul proiect ”pe fonduri europene” din partea administrației pe care o conduce.

Planurile celor doi tineri care conduc comuna Micăsasa sunt mai multe. De la amenajarea de capele mortuare, la finalizarea cadastrului pentru întreaga localitate, amenajarea de locuri de joacă și alocarea de terenuri cu folosință gratuită tinerilor care doresc să își ridice o casă. Pentru toate acestea, în aceste prime 100 de zile au fost realizați pași, susțin cei doi.

Castelul Brukenthal din Micăsasa, clasat ca monument istoric de importanță națională, face parte din planuri mai mari. În care, la nivelul comunei, există trasee locale, care să cuprindă și biserici alte atracții locale. În comună să apară pensiuni ale localnicilor, care să își hrănească oaspeții cu produse locale.

Până acolo, însă, castelul Brukenthal este o ruină. Dar a fost încheiat un protocol cu Ambulanța Monumentelor condusă de Eugen Vaida, iar în primăvara acestui an va începe lucrul la reabilitarea învelitorii castelului. În acest proiect, primarul din Micăsasa beneficiază și de sprijinul Ruxandrei Cibu Deaconu, consilier județean. ”Timp de 20 de ani, de soarta acestui castel nu s-a interesat nimeni. Deși este un monument istoric din de importanță națională, adică pe același picior de egalitate cu Casa Artelor din Sibiu, Muzeul Brukenthal ori mănăstirea cisterciană de la Cârța. Castelul Brukenthal din Micăsasa este unul din cele șase castele din județul Sibiu”, descrie Ruxandra Cibu Deaconu.

”Este nevoie de aproximativ două milioane de euro pentru reabilitarea acestui castel”, face o aproximare largă primarul Păcurar. Banii pentru un viitor proiect de punere în valoare a castelului speră să îi poată obține nerambursabili, din surse ale Comisiei Europene ori norvegiene.

Descarcă de aici Raportul primelor 100 de zile de mandat întocmit de primarul din Micăsasa

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6445

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Kokos

Acum 3 ani

La Micasasa se adevereste vorba "omul sfinteste locul"!
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 3 ani

Un astfel de tânăr ar trebui să fie propunerea FDGR și PNL (chiar și a celorlalte partide) pentru primăria Sibiu. Nu o venerabilă doamnă incompetentă și arogantă, respectiv un director de sală de sport cu zero realizări și implicații în diferite situații ciudate.
Raspunde

Canaris

Acum 3 ani

Micasasa ca Micasasa......Dar va rog sa i comunicati lui Danut, la proxima sedinta ca noi ,populimea,votantii Usr,asteptam sa se intample niste lucruri, absolut necesare....Pentru noi si indirect pentru voi ca partid......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus