Luni,
06.12.2021
Innorat
Acum
6°C

ALEG Sibiu, în cazul tinerei omorâte în Cartierul Arhitecților: „Când a fost încălcat prima dată ordinul, nu au fost luate măsuri”

ALEG Sibiu, în cazul tinerei omorâte în Cartierul Arhitecților: „Când a fost încălcat prima dată ordinul, nu au fost luate măsuri”

Tânăra care a fost omorâtă de fostul iubit, în urmă cu câteva nopți, în Cartierul Arhitecților, ar fi putut trăi dacă problemele din relația celor doi ar fi fost abordate în mod diferit de autorități, spune Camelia Proca, din partea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu. 

Asociația ALEG face un apel către autoritățile competente în cazuri de agresiuni, așa cum a fost cel al tinerei în vârstă de 30 de ani care a fost omorâtă de fostul iubit cu 20 de lovituri de cuțit, în noaptea de sâmbătă spre duminică a weekend-ului trecut. „Nu este în regulă să lăsăm victima singură să-și rezolve situația în raport cu agresorul. Este rolul autorităților să ofere protecție”, spune Camelia Proca. Aceasta explică faptul că Diana era mereu în vizorul agresorului ei, amândoi locuind pe același palier. 

„Putea la orice oră să fie urmărită și bruscată”, spune ea. „Nu este corect să o învinovățim pe ea pentru faptul că a reușit agresorul să între în locuință. De multe ori, în momentul separării, agresorul nu acceptă un "nu". El încearcă să păstreze controlul asupra victimei. Prin asta se definește violență domestică.”

Potrivit raportului transmis de prim procurorul Ion Veştemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Diana a obţinut la data de 03.12.2020 un ordin de protecţie împotriva bărbatului, „fiindu-i interzis acestuia orice contact cu victima pe o perioadă de 6 luni. Autorul a încălcat acest ordin de 3 ori, la datele de 07.12.2020, 21.12.2020 şi 27.12.2020.”

Reprezentanții ALEG spun că nu este primul caz în care o femeie care are ordin de protecție moare. În această situație, atunci când ordinul a fost încălcat prima dată, la câteva zile de la emiterea lui, nu au fost luate măsuri în timp util. Agresorul, potrivit legii, ar fi trebuit închis. Însă asta nu s-a întâmplat.

„Faptul că există un ordin de protecție emis ne arată un istoric de violență repetată. Ea se temea pentru siguranța ei, altfel nu l-ar fi solicitat. Când a fost încălcat acest ordin de protecție în decembrie, din păcate nu s-au luat măsuri imediate și asta se întâmplă în foarte multe situații. Legea spune că încălcarea unui ordin de protecție se pedepsește cu închisoare însă măsurile ajung să fie luate foarte târziu. Ajunge să fie un act pe hârtie iar hârtia nu protejează pe nimeni”, spune Camelia Proca.

O altă greșeală a autorităților a fost, arată ea, faptul că ordinul de protecție a fost stabilit la doar 10 metri de victimă și că nu i s-a restricționat bărbatului accesul la locuință, „cel puțin pe durata ordinului”. „Agresorul deținea și un imobil pe același palier cu victima, putea oricând să o aibă în vizor, să o urmărească, să o amenințe. Din punctul de vedere al siguranței în violență domestică, credem că este o greșeală că ordinul de protecție a stabilit interdicția de doar 10 m, de apropiere de victimă. Dar o greșeală a fost și faptul că nu i s-a restricționat accesul la locuința, cel puțin pe durata acestui ordin de protecție.”

„Nu i se explică consecințele. Nu este monitorizat”

Cei de la asociație propun crearea unui centru de consiliere pentru agresori, în cadrul cărora să li se explice consecințele violenței, ale încălcării unui ordin, totodată fiind monitorizată îndeaproape evoluția cazului.

„Agresorului nu i se explică consecințele și nu este monitorizat. Astfel de monitorizări s-ar putea face prin centre de consiliere pentru agresori care să urmărească, în cazurile cu risc ridicat, evoluția cazului, ce spune victima, dacă a mai fost sau nu contactată, dar cel mai important trebuie să se aplice sancțiuni atunci când ordinele se încalcă. În lipsa acestor sancțiuni, agresorii nu mai consideră ordinul că trebuie luat în serios și se pierde acel rol preventiv.” 

Citește și Procurori: Femeia omorâtă în Cartierul Arhitecților avea ”în jur 20 de plăgi înjunghiate”

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mojo Alb

Acum 9 luni

Hopaa....au venit astia cu "egalitatile", sa faca putina politica pe acest caz. Marxismul ia amploare si la noi, azi maine vin sa ne invete cum barbatii si femeile de fapt sunt la fel si cum "patriarhia" a indoctrinat lumea, ca ar fi diferiti ! :D.... ONG-urile lucreaza la asta. Ce treaba au autoritatile cu relatiile dintre doi indivizi ?!?!? Sa dam vina pe autoritati, ca sa ne putem impinge agenda ?..de fanatici globalisti cu programe "egalitariste" ?!?! Despre asta e vorba...... poate ne spune doamna "egalitati", de ce cele mai multe crime din SUA sunt facute de negrii, desi sunt inca minoritari ?...saracia ?...nicidecum, doar gradul scazut al inteligentei, dar despre asta nu discuta, acesti egalitarieni, in fanatismul lor....... auzi, "centre de consiliere si urmarire pentru agresori"....fanatismul acestor indivizi nu are limite. Azi maine, daca pun mana pe putere, oricine e impotriva ideilor lor inguste, poate fi declarat "agresor", astfel incat oricine poate fi urmarit....de cine ? Pai de catre acesti indivizi, e clar. Cam asta e lupta in societate, acum.....cum ne pastram liberi, fata de acesti "egalitarieni"... care sunt mai periculosi decat aia de dinaintea lor, la inceputuri numiti bolsevici. Tot egalitarieni se dadeau si aia...mare atentie. Sa nu fim naivi si sa credem ca aceste actiuni se vor termina, probabil e abia inceputul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xena

Acum 9 luni

Daca o femeie alege sa isi petreaca timpul cu un individ agresiv.... e alegerea ei si si-o asuma. Sa stam acum sa despicam firul in 7 si sa dam vina pe autoritati, mi se pare stupid. E doar un motiv in plus, pentru a urmari oamenii, mai mult decat sunt, deja, pe telefoane si peste tot. Cand invata femeile sa isi asume ceea ce fac ?! Sa isi asume ca daca umbla semi dezbracate pe strazi, pot fi agresate, sa isi asume ca daca intra in relatii cu oameni dubiosi, o pot pati....sa isi asume in general, ceea ce fac, ca despre asta e libertatea. Ori cand o femeie pateste ceva, sunt "autoritatile" de vina si toti barbatii ar trebui pusi la zid, urmariti si scosi in afara societatii, ca vezi doamne sunt agresori.
Raspunde

CitizenX

Acum 9 luni

Din pacate politia /jandarmeria / politia locala sunt doar o masinarie de dat amenzi, de gazat si batut femei si copii la mitinguri si de stat la panda cu radarul. Daca ai cu adevarat o problema de genul asta esti singur, nu sunt capabili sa actioneze sa perevina nimic. Sunt niste institutii care necesita o reorganizare profunda!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus