Miercuri,
20.10.2021
Ceata
Acum
-1°C

La 21 de ani, un sibian confecționează cojoace alături de tatăl său. „S-a dus vorba în toată țara că facem treabă bună”

La 21 de ani, un sibian confecționează cojoace alături de tatăl său. „S-a dus vorba în toată țara că facem treabă bună”

La 21 de ani, când alți tineri aleg meserii la oraș, un tânăr din Poiana Sibiului a ales să urmeze drumul tatălui său, să rămână în comuna în care a crescut și să i se alăture în confecționatul cojoacelor. 

Marius Vonica vorbește cu multă plăcere de ocupația pe care o are alături de tatăl său, în mica afacere de familie pe care au pus-o pe picioare în ultimii ani. A crescut în Poiana Sibiului, înconjurat de animale, cojoace și culturi de legume, iar pasiunea cu care tatăl Vonica s-a ocupat de gospodărie i-a fost transmisă și lui Marius. Așa se face că acum câțiva ani a început să fie mult mai atent la modul în care erau confecționate cojoacele, pe timpul iernii.

„Meseria aceasta transmite din generație în generație. Și tata face asta și de la 17 ani am început să stau pe lângă el. Am tot tras cu ochiul, pentru că îmi plăcea, mi se părea interesant și am vrut să învăț. E o senzație faină, să lucrezi la cojoace, dacă ai crescut pe lângă animale așa cum am fost eu crescut, sunt obișnuit cu viața aceasta”, spune tânărul. 

Confecționatul cojoacelor e o activitate sezonieră. În restul anului, cei doi se ocupă cu producția de legume, având două hectare de pământ pe care le cultivă. „Lucrez cu tata, e o afacere de familie. Primim comenzi din toată țara. Ni s-a dus vorba că facem treabă bună. Cojoace facem doar pe timpul iernii, iar vara mă ocup de producția de legume. În zonă, sunt cel mai mare producător de legume care a mai rămas. Lucrez 2 hectare de legume.”

Seral, gospodărie și cojoace – viața unui tânăr de 21 de ani

Marius și-a reluat și studiile, pentru că în urmă cu ceva timp a renunțat la școală. Acum face cursuri la seral, se ocupă de tot ce e necesar prin gospodărie, iar în restul timpului lucrează la cojoace, cu tata. „Dimineața mă trezesc, beau cafeaua și apoi trec la muncă – fac orice prin gospodărie, văd de animale, apoi lucrez la cojoace sau vara la culturi. Acum m-am înscris la un seral, pentru că am abandonat școala și acum vreau să continui. Așa că îmbin munca cu școala acum. Cu cojoacele a început totul ca un hobby, apoi dacă am văzut că merge treaba, am dat anunț. Nu e ceva stabil, depinde, poți să ai săptămână când vinzi zece, apoi săptămână când nu vinzi nimic”, spune tânărul.

Un cojoc poate să coste, în medie, 450-500 de lei. Totul depinde de cât de mult material este necesar pentru comanda făcută. L-am rugat pe Marius să ne explice care este procedura prin care trec pieile până să devină cojoace.

„Prima dată îți trebuie materia primă – pieile. După ce le-ai cumpărat, trebuie să le duci la o tăbăcărie să le prelucreze, să le tăbăcească, să le argăsească, mai multe. Plătești în jur de 30 de lei manopera la fiecare bucată în parte. Odată luate pieile de la tăbăcar, de aici încolo e treaba croitorului. Îs multe măsurători de făcut întâi, împărțiri, depinde de înălțimea clientului. Ai nevoie de un tipar rotund, făcut după umeri. Deci prima dată intră în croi, îl pregătești, apoi te apuci de cusut. Poate să dureze o zi să faci un cojoc. Stau cam de dimineață până seara, dacă trag tare. Dacă lucri lejer, durează două zile la bucată”, spune el.

Tânărul povestește că an de an investește, în această afacere, aproximativ 20.000 de lei, bani care se duc pe materiale și ustensilele necesare. 

Pe Marius îl puteți găsi sunând la numărul de telefon 0762 078 107.

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Prof. L V

Acum 8 luni

BRAVO MARIUS !!!! Mă bucur așa de mult să citesc despre astfel de lucruri, adică despre LUCRURI BUNE. Mă bucur că ai ales această cale în Viață, fiindcă este atâta nevoie de oameni care să facă lucrurile DE FOLOS . Ai gândit bine, rămâi lângă tatăl tău și învață de la dumnealui (căci școala a uitat să vă învețe ce este cu adevărat de folos... Și o spun cu atâta regret fiind si profesor). Sper să fiu si client al tău, chiar mă întrebam dacă mai știe cineva să facă PIEPTARE ?? Îmi aduc aminte din copilărie cât erau de practice si fiecare avea în gospodărie! Mult spor cu sănătate în continuare.
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 8 luni

Bravo....intr-o lume de uitatori in telefoane, vlogeri, blogeri, corporatisti fara viata care si-au amanetat timpul in slujba stapanilor, investitori in ..monede criptografice, fara sa stie ce e aia criptografie si tot felul de astfel de specimene, se mai gaseste cineva cu picioarele pe pamant care sa faca efectiv ceva si ceva frumos. Felicitari si continua.....toti aceia pe care i-am descris mai sus se vor trezi pe la 50 de ani, terminati si cu gustul amar al irosirii timpului pentru nimic, in timp ce acest Marius va fi avut o viata plina si frumoasa. Felicitari !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus